Toate tipurile de cancere la sân. Există mai multe tipuri de cancer la sân. În acest material intoductiv găsiţi toate formele acestei boli cunoscute până în prezent. Materialele de specialitate complete privind tipurile de cancer le găsiţi aici.
Carcinom ductal in situ
Carcinomul ductal in situ (CDIS) înseamnă că unele celule din căptușeala canalelor lactifere au început să devină anormale.
Dacă aveți carcinom ductal in situ (CDIS), înseamnă că celulele din interiorul canalelor din sânii dvs au început să se transforme în celule canceroase. Aceste celule sunt toate localizate în interiorul canalelor, fără a se răspândi la țesuturile din împrejur. Așadar, șansele ca acestea să se răspândească la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului sunt foarte mici. Medicii pot utiliza diferiți termeni pentru a descrie CDIS, inclusiv pre-invaziv, non-invaziv, neoplazii intraepiteliale ductale (NID) sau cancer intra-ductal.
Medicul poate descrie CDIS ca o formă incipientă de cancer de sân. Dacă nu este tratat, la unele femei, CDIS poate începe să se răspândească la țesutul mamar adiacent după câțiva ani. Deci, se poate transforma în cancer invaziv. CDIS este diagnosticat mai des decât în trecut. Acesta este adesea depistat la mamografii de control, atunci când femeile sunt testate în cadrul programelor de screening.
Doctorii clasifică CDIS în CDIS cu grad înalt (care crește mai repede) și cu grad scăzut (care crește mai încet). Există și un grad intermediar, între cele două mai sus menționate. Doctorii cred că CDIS de grad înalt are mai multe șanse să se răspândească la țesutul adiacent și mai are mai multe șanse să revină după tratament. Citeste in continuare: Toate tipurile de cancere la sân.
Citeşte şi capitolul referitor la Tratamente pentru toate tipurile de cancer la sân
Carcinomul lobular in situ
Dacă ați fost diagnosticată cu carcinom lobular in situ (LCIS),înseamnă că celulele din lobulii sânilor dvs au început să sufere modificări anormale. Acest diagnostic nu este cancer. Medicii folosesc și termenul de neoplastie lobulară. Celulele sunt toate în interiorul lobulilor. Adesea această afecțiune este prezentă în ambii sâni.
Dacă aveți LCIS înseamnă că aveți un risc crescut să apară un cancer de sân invaziv, la oricare dintre sâni, în viitor. Chiar și așa, multe dintre femeile diagnosticate cu LCIS nu se îmbolnăvesc de cancer de sân. LCIS poate apărea și la bărbați, dar doar în cazuri foarte rare.
LCIS nu apare la mamografie și, de obicei, nu prezintă simptome. Adesea este diagnosticat din întâmplare, atunci când se efectuează o biopsie la sân, în alte scopuri. Sau poate fi depistat atunci când este extirpat un nodul, iar celulele sunt examinate în laborator. LCIS este mai des întâlnit la femeile care nu au intrat la menopauză. Trebuie să țineți cont că există un tip de cancer de sân denumit cancer de sân lobular invaziv, care este diferit de LCIS.
Cancerul inflamator
Cancerul inflamator este o formă rară de cancer de sân. Între 1 și 4 femei din 100 de persoane diagnosticate cu cancer de sân au această formă. Termenul inflamator se referă la faptul că țesutul mamar se inflamează. Celulele canceroase blochează vaselele limfatice din sân. Vasele limfatice fac parte din sistemul limfatic. Acesta drenează fluidul din organism.
Simptomele cancerului de sân inflamator
Întrucât vasele limfatice sunt blocate, este posibil ca sânul să se umfle, să se înroșească, să devină tare sau să fie cald la atingere. De asemenea, în cazul cancerului de sân inflamator, sânul poate deveni dureros, dar acest lucru nu se întâmplă mereu.
Printre alte posibile simptome se numără
- Încrețituri sau îngroșarea pielii la nivelul sânilor;
- Piele asemănătoare cojii de portocală;
- Noduli;
- O secreție la nivelul mamelonului;
- Mamelonul este retras către sân.
Cancerul de sân inflamator poate avea simptome care apar brusc. De multe ori este diagnosticat greșit, ca o infecție a sânului (mastită) pentru că simptomele sunt similare. Mastita nu este însă des întâlnită la femeile care nu alăptează și nu apare aproape niciodată la cele trecute de menopauză. Dar dacă medicul suspectează că ați putea avea mastită, vi se va recomanda mai întâi o cură cu antibiotic, pentru a vedea dacă simptomele dispar.
Citeşte aici capitolul referitor la simptome
Boala lui Paget
Boala lui Paget este o afecțiune rară, asociată cu cancerul de sân. Acestea este depistată la 1-4 din 100 de cazuri diagnosticate cu cancer de sân.
Boala lui Paget afectează mamelonul și aureola (zona închisă la culoare din jurul mamelonului). De obicei debutează ca o erupție eczematoasă pe mamelon și aureolă. Poate provoca mâncărime. Dacă nu este tratată, sau dacă o zgâriați, aceasta poate sângera, ulcera sau poate forma o crustă. Arată asemănător cu alte afecțiuni dermatologice, precum psoriazisul sau eczeme. Uneori este diagnosticată târziu, din cauza faptului că este tratată ca o eczemă, înainte de a se efectua teste pentru depistarea cancerului.
Boala lui Paget este diagnosticată cu ajutorul unui biopsii. Dacă biopsia indică prezenta Bolii lui Paget, pacienta va fi trimisă să facă o mamografie.
În multe cazuri Boala lui Paget este un semn că există un cancer de sân, la țesutul din spatele mamelonului. Aproximativ jumătate din femeile diagnosticate cu Boala lui Paget au un nodul în spatele mamelonului. În 9 din 10 cazuri, este vorba despre cancer de sân invaziv.
Un cancer de sân invaziv poate fi diagnosticat și în cazul pacientelor cu Boala lui Paget și care nu au noduli. Dar majoritatea celor care nu au noduli, au carcinom in situ. Acest lucru înseamnă că apar celule canceroase la biopsie, dar acestea sunt prezente doar în canalele lactifere sau un lobulii sânului. Acesta nu este un cancer de sân invaziv, deci nu există posibilitatea ca celulele canceroase să se fi răspândit.
Tipuri rare de cancer de sân
Medicii au pus la punct modalități de a clasifica cancerul de sân în diferite tipuri. Uneori ei denumesc cancerele de sân mai rare tipuri speciale, iar pe cele mai des întâlnite, fără tipologie specială. Cancerele de sân speciale au celule care prezintă anumite caracteristici. Ca și formele mai rare de cancer prezentate aici, cancerul de sân lobular este, de asemenea, un tip special.
Tipurile rare de cancer de sân descoperite şi clasificate până acum sunt: Carcinomul medular, Carcinomul mucinos al sânului, Carcinomul tubular, Carcinomul adenoid chistic al sânului, Cancer de sân metaplazic, Angiosarcomul sânului, Limfomul sânului, Cancer de sân tip bazal, Tumorile Phyllodes, sau cistosarcomul Phyllodes şi Cancerul de sân papilar.
Descrierea acestor tipuri de cancer o găsiţi aici
Citeşte şi capitolul care privind întrebările pe care trebuie să le puneţi medicului oncolog