Testele pentru diagnosticarea cancerului pulmonar

Testele pentru diagnosticarea cancerului pulmonar sunt recomandate mai ales în cazul în care sunteți fumător și obligatorii în cazul în care ați avut alte tipuri de cancere sau dacă istoricul familiar vă îngrijorează. Cancerul pulmonar tinde să crească încet, astfel este posibil ca tumorile carcinoide să nu provoace simptome timp de câțiva ani la anumite persoane, sau acestea pot fi descoperite în urma unor analize medicale efectuate din alte motive. Totuși, aproximativ 2 din 3 persoane care suferă de tumori carcinoide prezintă semne sau simptome care pot conduce către diagnosticarea bolii.

De aceea, mai ales fumătorilor li se recomandă controale periodice de rutină, mai ales dacă au depășit zece ani din momentul în care au început să fumeze zilnic. Însă nu este obligatoriu să fiți fumător pentru ca acest tip de cancer să vă îngrijoreze, cancerul pulmomar putând fi consecința unor alte afecțiuni anterioare, ca pneumoniile, sau alte cancere “vindecate”.

Acesta este un text de sinteză, citește totul despre teste pentru depistarea cancerului pulmonar în Diagnostic și Investigații

Majoritatea tumorilor carcinoide apar în tuburile bronhice mari care duc la plămân. Persoanele care au aceste tumori pot tuși uneori cu sânge sau pot prezenta wheezing. Alte posibile simptome includ dificultăți în respirație și dureri în piept, în special atunci când respiră adânc. Tumorile carcinoide mari pot provoca blocarea parțială sau completă a unei căi respiratorii, ceea ce poate duce la pneumonie (o infecție a plămânului). Uneori medicul poate suspecta o tumoare doar după ce tratamentul cu antibiotice nu reușește să vindece pneumonia.

Dacă prezentați semne sau simptome care sugerează că ați putea avea o tumoare carcinoidă pulmonară (sau un alt tip de tumoare pulmonară), medicul va dori să vă facă istoricul medical complet, inclusiv istoricul familial, pentru a afla informații despre simptome și posibilii factori de risc. Aceasta ar putea include teste de imagistică, analize de laborator și alte proceduri.

O radiografie toracică este adesea prima investigație imagistică pe care o recomandă un medic dacă suspectează o problemă pulmonară. Aceasta poate arăta dacă există o tumoare în plămân. Însă unele tumori carcinoide care sunt prea mici sau sunt amplasate în locuri în care sunt acoperite de alte organe din cutia toracică pot să nu apară pe radiografie. Dacă medicul este încă suspicios sau dacă se vede ceva pe radiografia toracică se poate recomanda un CT. Aceasta are șanse mai mari să arate tumorile canceroase decât radiografiile toracice de rutină.

De asemenea, scanările cu radioizotopi, pot fi de ajutor în căutarea tumorilor carcinoide. Ele pot ajuta la depistarea tumorilor sau la căutarea zonelor în care s-a răspândit cancerul dacă medicii nu sunt siguri unde se află acestea în corp.
Cea mai frecventă formă de scanare este scintigrafia cu receptori de somatostatin (SRS), cunoscută și sub numele de OctreoScan. Mai rar este folosit testul I-131 MIBG. El utilizează o substanță chimică denumită MIBG atașată de iod radioactiv (I-131). Această substanță este injectată într-o venă, iar organismul este scanat timp de mai multe ore sau zile după aceea cu o cameră specială pentru a identifica zonele care au atras radioactivitatea. Cel mai probabil acestea vor fi tumori carcinoide, însă și alte tipuri de tumori neuroendocrine pot atrage această substanță chimică.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este folosită pentru majoritatea tipurilor de cancer. Însă acest tip de scanare PET nu este foarte util în detectarea tumorilor carcinoide. Utilitatea acestui test pentru tumorile carcinoide pulmonare este încă în faza de studiu. Acest tip special de scanare PET nu este disponibil în spitalele din țara noastră.

Chiar dacă un test imagistic precum o radiografie toracică sau o scanare CT indică existența unei mase, deseori medicilor le este greu să spună dacă masa respectivă este o tumoare carcinoidă, un alt tip de cancer pulmonar sau o zonă de infecție. Va fi nevoie de analize pentru a obține o mostră de celule anormale care să fie analizate la microscop. O modalitate de a face acest lucru este citologia sputei. Acest test nu este la fel de eficient în detectarea tumorilor carcinoide pulmonare ca în detectarea altor tipuri de cancere pulmonare.

În multe cazuri, singura modalitate de a ști sigur dacă o persoană are un tip de cancer pulmonar este de a preleva celule din tumoare și a le analiza la microscop. Această procedură se numește biopsie. Există mai multe modalități de a preleva o mostră dintr-o tumoare pulmonară.

Dacă o scanare CT arată că ganglionii limfatici sunt măriți pe o parte a traheii sau chiar sub locul în care traheea se divide, poate fi folosită ecografia endobronhială(EBUS).

Medicii pot folosi adesea puncția-biopsia. Avantajul puncțiilor-biopsii este că nu necesită o incizie chirurgicală, însă în anumite cazuri nu oferă o mostră suficientă pentru a putea pune un diagnostic. Există două tipuri de puncții-biopsii, în funcție de tipul de ac folosit.

În anumite cazuri, tipurile de biopsie de mai sus nu pot preleva suficient țesut pentru a identifica tipul de tumoare, iar medicul poate fi forțat să efectueze o intervenție chirurgicală pentru a obține o mostră pentru biopsie. Se pot face diferite tipuri de operații. Cel mai adesea acestea se fac în sala de operații, sub anestezie generală (în stare de somn profund), este vorba de
toracotomie, toracoscopia și mediastinoscopia.

De asemenea sunt de folos și analize de sânge și urină, deoarece tumorile carcinoide pot secreta substanțe chimice asemănătoare hormonilor în sânge. Teste sunt valabile mai ales atunci când aveți simptome de sindrom carcinoid, care este provocat de niveluri excesive de astfel de substanțe în sânge.

Totul despre cancerul pulmonar în secțiunea Cancere de la A la Z.

0 0 votes
Article Rating