Tipuri de Carcinom Pulmonar – Ce trebuie sa stiti. Celule pulmonare neuroendocrine pot trece uneori prin anumite modificări care le fac să crească prea mult și să formeze tumori. Acestea sunt cunoscute sub numele de tumori neuroendocrine sau cancere neuroendocrine. Tumorile carcinoide reprezintă un tip de tumoare neuroendocrină. Tumorile neuroendocrine pot apărea oriunde în organism. Tumorile neuroendocrine care apar în sistemul digestiv, un alt loc comun pentru aceste tumori, sunt discutate în documentele noastre despre Tumorile Carcinoide Gastrointestinale și Cancerul Pancreatic. Acest document se concentrează doar asupra tumorilor carcinoide care apar în plămâni.

 

Întrebă medicul depre tipul de cancer pe care îl bănuiește

Există 4 tipuri de tumori pulmonare neuroendocrine. Începând de la cele cu evoluția cea mai rapidă, acestea sunt:

  • Cancerul pulmonar cu celule mici;
  • Carcinomul neuroendocrin cu celule mari;
  • Tumoarea carcinoidă atipică;
  • Tumoarea carcinoidă tipică;

 

Cancerul pulmonar cu celule mici

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai rapidă evoluție și răspândire. Este discutat în documentul numit Cancerul Pulmonar (Celule mici).

 

Carcinomul neuroendocrin cu celule mari

Carcinomul neuroendocrin cu celule mari (LCNEC) este o formă rară de cancer. Este un subtip al carcinomului cu celule mari, care este un tip de cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC). Deși are unele trăsături comune cu SCLC (inclusiv tendința de a crește rapid), el este tratat de obicei ca un tip de NSCLC. Pentru informații referitoare la tratament consultați secțiunea despre Cancerul pulmonar (Celule non-mici).

 

Tumorile carcinoide tipice

Tumorile carcinoide tipice tind să crească încet și doar rareori se răspândesc dincolo de plămâni. Aproximativ 9 din 10 tumori carcinoide pulmonare sunt tumori tipice.

 

Tumoarea carcinoidă atipică

Tumorile carcinoide atipice cresc un pic mai repede și au o probabilitate mai mare de a se răspândi la alte organe. Văzute la microscop, ele au mai multe celule în proces de divizare și arată mai degrabă ca o tumoare cu evoluție rapidă. Sunt mult mai puțin frecvente decât tumorile carcinoide tipice. Tumorile carcinoide tipice și atipice arată diferit când sunt privite la microscop

 

Citește despre Diagnostic și Investigații aici

Tumorile carcinoide sunt uneori clasificate după locul în care se formează în plămân.

Tumorile carcinoide centrale: se formează în pereții căilor respiratorii mari (bronhii), aproape de centrul plămânilor. Majoritatea tumorilor pulmonare carcinoide sunt tumori carcinoide centrale și aproape toate sunt și tumori tipice.

Tumorile carcinoide periferice: apar în căile respiratorii mici (bronhiole) către marginile exterioare ale plămânilor. Acestea au o probabilitate mai mare decât tumorile carcinoide centrale de a fi atipice, deși majoritatea tumorilor carcinoide periferice încă sunt tumori tipice.

Această distincție este importantă deoarece amplasarea tumorii poate determina simptomele pe care le are un pacient și poate determina de asemenea modul în care este tratată tumoarea.

3 1 vote
Article Rating