Cum poți trăi cu cancer pulmonar

Cum poți trăi cu cancer pulmonar, sau cu un alt tip de cancer, nu vă poate spune decât un bolnav care a trecut prin acest impas. De aceea nu evitați grupurile de suport sau comunicarea sinceră cu cei care au fost încercați înaintea dvs. De asemenea, împărtășiți experiența voastră celorlalți bolnavi. Diagnosticul nu poate fi schimbat, însă ce puteți schimba este modul în care vă trăiți restul vieții – alegerile corecte care vă vor ajuta să rămâneți sănătos și să vă simțiți cât de bine se poate. În acest moment nu se cunoaște suficient despre tumorile carcinoide pulmonare pentru a putea spune sigur dacă există lucruri pe care le puteți și care vă vor ajuta. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase cum ar fi lipsa fumatului, o alimentație corectă, o viață activă și păstrarea unei greutăți optime pot doar să ajute,

Ați putea încerca să mâncați mai sănătos sau să faceți mai mult sport. Ați putea să consumați mai puțin alcool sau să renunțați la fumat. Chiar și menținerea stresului sub control vă poate ajuta. Este un moment bun să vă gândiți să faceți schimbări care ar avea un efect pozitiv pentru tot restul vieții. Puteți începe să lucrați la aspectele care vă îngrijorează cel mai mult. Cereți ajutor, de orice fel, prietenilor și familiei, nu este nici o rușine.

Pe larg despre managementul calității vieții puteți citi aici.

O alimentație sănătoasă poate să reprezinte o provocare pentru oricine, însă poate deveni și mai dificil în timpul sau după tratamentul pentru cancer. Tratamentul vă poate modifica percepția gustului. Greața poate deveni o problemă. E posibil să nu aveți poftă de mâncare și să pierdeți în greutate chiar dacă nu vreți. Sau e posibil să fi câștigat kilograme pe care nu le puteți da jos. Toate aceste lucruri pot fi foarte frustrante.
S-ar putea să constatați că ajută dacă mâncați porții mici la fiecare 2-3 ore până când vă veți simți mai bine. Puteți de asemenea să consultați echipa de oncologi cu privire la programarea la un nutriționist care vă poate da idei despre cum să gestionați aceste efecte secundare ale tratamentului.
Puteți fi surprinși de beneficiile pe termen lung aduse de niște schimbări simple. Stabilirea unei diete sănătoase și limitarea consumului de alcool pot scădea riscul apariției anumitor tipuri de cancer, dar aduc și multe alte beneficii pentru sănătate.

Citește și secțiunea referitoare la managementul emoțiilor

Extenuarea este foarte frecventă la persoanele tratate de cancer. Nu este o oboseală normală, ci o epuizare “până în măduva oaselor” care de cele mai multe ori nu se rezolvă cu odihnă. La unele persoane, extenuarea durează mult timp după tratament și îi poate împiedica să facă sport sau alte lucruri pe care doresc să le facă. Însă exercițiile fizice ajută la reducerea extenuării. Studiile au arătat că pacienții care urmează un program de exerciții fizice adaptat nevoilor lor personale se simt mai bine fizic și emoțional și suportă mai bine tratamentul.

Discutați cu echipa de tratament înainte de a începe. Cereți-le părerea cu privire la planurile de activități fizice. Apoi, încercați să vă găsiți un partener de sport ca să nu mergeți singur(ă). Implicarea familiei sau a prietenilor atunci când începeți un nou program de activități vă poate da un impuls suplimentar care să vă mențină în formă atunci când nu sunteți foarte hotărât.

Dacă sunteți foarte obosit(ă), va trebui să alternați activitatea cu odihna. Este OK să vă odihniți atunci când simțiți nevoia. Uneori oamenilor le este foarte greu să-și găsească timp să se odihnească atunci când sunt obișnuiți să muncească toată ziua sau să aibă grjă de o gospodărie, însă nu este momentul să vă suprasolicitați. Ascultați-vă organismul și odihniți-vă atunci când e nevoie. Sportul vă poate îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională și vă readuce încrederea în propriile forțe, atât de necesară în astfel de momente.

0 0 votes
Article Rating