Vinul roşu este o băutură foarte complexă ce conţine mii de compuşi fitochimici diferiţi. Una din aceste molecule, resveratrolul, se găseşte în cantităţi apreciabile doar în vinul roşu şi pare să aibă multiple efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular şi în prevenirea cancerului.

Studiile de până acum arată că resveratrolul este una din puţinele molecule de origine alimentară care poate acţiona simultan asupra mai multor etape majore din evoluţia unei tumori: el previne apariţia unor noi celule canceroase şi totodată nu lasă să ajungă la maturitate celulele canceroase deja existente. Deşi cele mai multe dintre aceste rezultate încurajatoare au fost obţinute în mediul de laborator, există studii care susţin că efectul anticancerigen acţionează şi în organismul uman. Desigur, secretul pentru a beneficia din plin de beneficiile vinnului roşu sunt calitatea acestuia şi moderaţia. Alcoolul consumat în exces creşte semnificativ riscul de apariţie a unor forme de cancer, cum ar fi cancerul bucal, cancerul de prostată şi cancerul mamar.

Pe lângă efectele de protejare împotriva bolilor de inimă şi a cancerului, resveratrolul poate încetini procesul de îmbătrânire şi poate ajuta la menţinerea funcţiilor cerebrale. Vinul roşu nu este un izvor al tinereţii, dar evidenţiază impactul major al alimentelor pe care le consumăm nu doar asupra sănătăţii de zi cu zi, ci şi asupra prevenirii premature.

Nu este de neglijat nici faptul că un pahar de vin roşu, bun, creşte calitatea vieţii, mai ales alături de o masă sănătoasă. Vinul roşu poate fi folosit şi în sosuri pentru fripturi, de preferat vită sau vânat. Iarna, într-o zi mohorâtă, o cană sănnătoasă de vin fiert, cu măr şi mirodenii face “minuni”. Evitaţi să-l îndulciţi cu zahăr rafinat; cel mai bine este cu zahăr brut sau miere, dar nu în timp ce acesta fierbe, ci după, când temperatura vinului scade sub 40 de grade Celsius.

5 1 vote
Article Rating