Limfedem, Episod 3
- 07 iulie 2020
Daca limfedemul apare la persoana tratata de cancer de san, in mod uzual acumularea de lichid va aparea la palma/degete si bratul/antebratul pe partea tratata, insa uneori poate afecta sanii, axila, pieptul, trunchiul si/sau spatele.
Limfedemul se dezvolta gradual, la inceput se pot percepe senzatii neobisnuite, senzatie de gadilat sau de amorteala, care apar si dispar inainte de orice semn vizibil de inflamatie. Alte semne care poate sa indice un inceput de acumulare de lichid include mancarimi, senzatia de membru “plin” sau “greu”, senzatie de membru “pufos” sau inflamat, dar si scaderea flexibilitatii sau senzatia de mana, brat, axila etc care “strange/tine”, sutien, haine care nu se mai potrivesc ca marime, slabiciune in mana, rigiditate a incheieturii mainii sau a falangelor.
Tratamentul precoce in limfedem este important, deci orice senzatie, simptom pe care il resimtiti trebuie comunicat medicului.
De ce se intampla sa apara limfedemul dupa cancerul de san?
Ca parte a chirurgiei sanului, multor persoane cu cancer de san le sunt inlaturate cel putin doi sau trei ganglioni din zona de sub brat (ganglion sentinel pentru biopsie), iar uneori mai multi ganglioni (disectia ganglionilor axilari); in cazul cancerului raspandit, este posibil ca acesta s-a mutat in ganglionii axilari in primul rand, deoarece ei dreneaza limfa din sani.
De asemenea, multe persoane au nevoie de radioterapie; chirurgia si radiatiile pot intrerupe sau deteriora unii ganglioni dar si vasele limfatice care trec prin zona tratata. In timp, fluxul limfei poate coplesi (depaseste) volumul vaselor limfatice ramase, rezultand acumularea lichidului limfatic in tesutul interstitial al corpului.
Afectiunea este mentionata ca fiind posibil sa apara ince din momentul diagnosticarii cancerului de sa, insa, din cauza emotiilor create de diagnostic, stresul care se instaleaza, anxietate, frica, acceptarea bolii si intelegerea acesteia sau a decide cel mai bun tratament pentru indepartatrea cancerului, e posibil sa nu va mai amintiti de mentionarea posibilitatii aparitiei limfedemului. Sau, nu se pune accent pe acest aspect secundar, deoarece primul gand si focus al pacientei este sa se faca bine. Deci, daca limfedemul se apare si se dezvolta mai tarziu, poate fi perceput ca o insulta la adresa corpului, situatie cu care multe femei nu sunt pregatite sa faca fata. Insa vestea buna este ca se invata cum sa traiesti cu limfedemul, cum sa il tratezi pentru a duce o viata normala.
Nu exist certitudini ca limfedemul va aparea dupa cancerul de san, insa auto-educarea, intelegerea si invatarea cu privire la aceasta afectiune va ajuta. Trebuie cunoscuti factorii de risc, reduceti factorii de risc si, foarte important, cunoasteti-va corpul si semnele, simptomele de la stadia precoce. Lasat netratat, limfedemul se poate inrautatii, cauzand acumulare severe si permanenta a lichidului, precum si modificari permanente ale tesuturilor si subcutanat (ingrosare si cicatrizare, fibrozare).
Prevenirea si tratarea pentru tinerea sub control a acestei afectiuni cronice sunt solutiile momentului, insa se continua cercetarile in ceea ce priveste limfedemul, astfel incat sa poata fi inteles in complexitatea afectiunii.
Limfedemul nu poate fi vindecat, dar poate fi gestionat.
Florentina Paun
Pentru intrebari si programari terapie: limfoterapie@gmail.com
(Diploma DLM, Diploma Compresie medicala – Universitatea Sorbona, Paris)
AFLA MAI MULTE IN LIMFEDEM
Limfedem, Episod 3
Daca limfedemul apare la persoana tratata de cancer de san, in mod uzual acumularea de lichid va aparea la palma/degete si bratul/antebratul pe partea tratata, insa uneori poate afecta sanii, axila, pieptul, trunchiul si/sau spatele.
Limfedem
Am mentionat in primul episod ce este limfedemul si cateva explicatii despre acesta. Punctez, urmare a unor intrebari, anumite aspecte legate de aparitia semnelor limfedemului.
Limfedem
Sistemul limfatic este crucial in mentinerea corpului sanatos. El se regastese in corp, ca o retea, si face sa circule in corp limfa, un fluid transparent, pentru a colecta bacterii, virusi, dejectiile si excesul de lichid din tesuturi.