Limfedem

  • 22 mai 2020
yoga impotriva cancerului

Sistemul limfatic este crucial in mentinerea corpului sanatos. El se regaseste in corp, ca o retea, si face sa circule in corp limfa, un fluid transparent, pentru a colecta bacterii, virusi, dejectiile si excesul de lichid din tesuturi. Sistemul limfatic transporta acest fluid cu reziduuri si produsele daunatoare prin vasele limfatice catre ganglionii din corp. Aici, lichidul este filtrat, de catre limfocite – celule din ganglioni, care lupta cu infectiile.

Edemul este acumularea excesului de lichid, iar limfedemul apare cand se aduna prea multa limfa intr-o anumita parte a corpului.

Limfedemul cronic este considerat a fi  o conditie progresiva, indiferent de clasificare in limfedem primar sau secundar si nu poate fi descries doar ca o acumulare de lichid bogat in proteine. Este o boala cronica, degenerativa si inflamatorie, proces care afecteaza tesuturile moi, pielea, vasele limfatice si ganglionii extremitatilor, trunchiului, abdomenului, cap si gat, iar exterior – genital.

Limfedemul poate aparea in orice moment al vietii in cazul limfedemului primar, iar in limfedemul secundar apare ca urmare a unor procedee chirurgicale sau traume (imediat, la cateva luni, sau ani, chiar si douazeci dupa tratament) iar rezultatul este cel mai adesea inflamare severa.

Urmare a radioterapiei sau a operatiile de inlaturare a ganglionilor limfatici, poate sa apara limfedemul, adica inflamatii anormale, in principal a membrelor inferioare si a celor superioare, insa inflamatia se poate localiza si la gat, torace, abdomen etc.

Limfedemul se manifesta deci prin inflamarea unuia sau mai multor segmente ale corpului si poate include partea trunchiului corespunzatoare membrului inflamat. De asemenea, poate afecta alte zone, cum ar fi cap si gat, sani sau parti genital. Acumularea de lichid si alte elemente (proteine, lipide..) in spatiile interstitiale etse datorata unui dezechilibru intre productia de fluid interstitial si sistemul de transport al acestuia, afectat (intrerupt, blocat), din cauze diverse, cum ar fi  malformatii congenitale ale sistemului limfatic sau deteriorarea vaselor limfatice sau a nodurilor limfatice cum s-a precizat mai sus.

Limfedemul este adeseori asociat cu cancerul de san al pacientului, dar poate aparea si datorita tratamentelor de cancer de prostata, melanoma sau a cancerului ginecologic avansat.

Fiecare femeie tratata de cancer de san prezinta un risc ridicat de aparitie a limfedemului in timpul sau dupa tratamentul chirurgical/radiatii/chimioterapie necesare eradicarii tumorei. Impactul acestor proceduri asupra sistemului limfatic poate duce la aparitia unor inflamatii limfatice la aproape o femeie din doua. Limfedemul membrelor inferioare influenteaza negativ mai mult calitatea vietii decat limfedemul membrelor superioare.

In plus fata de disconfortul pe care il creaza, limfedemul cauzeaza adeseori infectii, din cauza acumularii de lichid in care creste numarul de bacterii. O atentie sporita trebuie avuta la orice semn de infectie, incluzand durere, inflamatie, rana inrosita, roseata pielii sau febra. In cazul oricarui semn de cest fel, luati legatura cu terapeutul / medicul de indata.

Limfedemul cronic are impact considerabil asupra vietii de zi cu zi, impact negative atat asupra calitatii vietii, cat si psihic.

Indicam aici cateva moduri de preventie a infectiei si de management a lifedemului pe masura ce apar:

Tehnici de preventie a infectiilor:

  • Mentineti pielea curata si hidratata, zilnic;
  • Faceti exercitii fizice cat puteti de frecvent. Terapeutul dumneavoastra poate determina ce tip de exercitii puteti sa faceti.
  • Evitati ranirile (taieturi, arsuri – inclusiv solare, si purtati manusi cand efectuati munci in gradina sau la curatenie/spalat; nu umblati fara incaltaminte care protejeaza impotriva zgarietrilor, ranirilor (de exemplu, nu papuci/sandale pentru cei cu limfedem a membrului inferior)
  • Evitati injectiile sau luarea tensiunii sanguine pe zona afectata de limfedem.

Cateva masuri in managementul limfedemului:

  • Nu ridicati obiecte grele cu bratul afectat de limfedem si evitati miscarile circulare continue (mixare, invartire).
  • Mentineti mana ridicata cat de des posibil, peste nivelul inimii.
  • Evitati schimbarile bruste de temperature in momentul spalarii sau alternarii intre gheata si fierbinte.
  • Evitati strangerile, purtati haine largi, nu purtati bijuterii sau bratari elastic in jurul degetelor sau in jurul incheieturii mainii (pentru zona afectata).
  • Mentineti pe cat posibil o greutate optima si o dieta bogata in proteina, dar redusa in sare.

Daca exista infectie, mediculva prescrie antibiotic si modul de tratament. Daca nu este infectie, compresia mecanica a membrelor superioare sau a membrelor inferioare in mansete (presoterapie, mansoane, garmenturi) previne o acumulare viitoare de lichid in membrele/zonele afectate. Terapeutul va aplica DLM (drenaj limfatic manual) urmat presoterapie si de bandajare (in functie de necesitatea prezenta la fiecare pacient in parte).

Florentina Paun

Pentru intrebari si programari terapie: limfoterapie@gmail.com

 (Diploma DLM, Diploma  Compresie medicala – Universitatea Sorbona, Paris)

AFLA MAI MULTE IN LIMFEDEM

Limfedem

22 mai 2020|

Sistemul limfatic este crucial in mentinerea corpului sanatos. El se regastese in corp, ca o retea, si face sa circule in corp limfa, un fluid transparent, pentru a colecta bacterii, virusi, dejectiile si excesul de lichid din tesuturi.

5 2 votes
Article Rating
2020-06-15T19:19:06+03:00
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Go to Top