RMN sau IRM – rezonanţa magnetică nucleară sau Imagistica prin rezonanţa magnetică (cu prescurtările de mai sus) reprezintă o investigaţie paraclinică ce utilizează un câmp magnetic şi pulsuri de radiofrecvenţă pentru obţinerea de imagini a unor organe şi ţesuturi.
IRM oferă informaţii care nu pot fi obţinute prin radiografii simple, ecografii sau examen CT. În timpul IRM regiunea corpului ce trebuie investigată este plasată într-un aparat special care reprezintă un magnet uriaş. Informaţiile furnizate de IRM pot fi stocate şi salvate într-un computer şi de asemenea aceste rezultate se transcriu pe un CD şi/sau filme ce se eliberează pacientului împreună cu interpretarea scrisă a acestui examen. Ca şi în cazul examinării CT, se poate utiliza o substanţă de contrast pentru o mai bună vizualizare a anumitor structuri anatomice.

Există o serie de situaţii care pot reprezenta contraindicaţii la examenul IRM şi de aceea pacientul trebuie să informeze medicul examinator:

  • dacă are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat în corp, valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, diverse implanturi metalice (piercing) sau orice fel de implanturi sau proteze medicale (de exemplu pompa cu injectometru);
  • dacă este alergic la medicamente;
  • dacă pacienta este sau nu însărcinată;
  • dacă lucrează cu metale sau dacă recent a suferit o intervenţie chirurgicală pe vasele sanguine (în anumite cazuri poate fi contraindicată examinarea IRM);
  • dacă pacienta prezintă un dispozitiv contraceptiv intrauterin;
  • dacă este claustrofob (devine agitat în locuri închise);
  • dacă prezintă afecţiuni renale sau siclemie (hemoglobinopatie S);
  • dacă prezintă orice fel de patch (plasture cu medicaţie absorbită transdermic) deoarece IRM poate cauza arsură la nivelul regiunii respective.

Pacientul va discuta cu medicul specialist despre necesitatea efectuării investigaţiei şi posibilele riscuri.
Dacă se efectuează o IRM abdominală pacientul nu trebuie să mănânce şi să consume lichide cu câteva ore înainte.