-eficient mai ales împotirva cancerelor de vezică şi prostată–
Ceaiul verde este indispensabil oricărui regim alimentar care îşi propune să prevină cancerul. Dintre toate alimentele, el conţine printre cele mai mari proporţii de molecule anticacerigene.
Peste o treime din greutatea frunzelor este alcătuită din catehine, molecule capabile să ţintească un număr mare de procese asociate cu dezvoltarea celulelor canceroase. Conţinutul bogat în catehine al ceaiului verde are un rol deosebit de important în prevenirea cancerului; numeroase studii au arătat că riscul de a face anumite forme de cancer, mai ales la vezica urinară şi prostată, se diminuează dacă acest ceai este consumat cu regularitate.
În lume sunt nenumărate soiuri ceai, albe, negre, roşii etc, cu proprietăţi similare, dar ceaiul verde este cel mai bogat în molecule anticancerigene. Puteţi alege orice ceai care vă place, dar să nu fie la plic!, diferenţa o face cantitatea de catehine.
Datorită proprietăţilor sale unice şi faptului că se găseşte relativ din abundenţă, EGCG, cea mai importantă catehină din ceaiul verde, poate bloca anumite mecanisme folosite de celulele canceroase pentru a se reproduce şi invada ţesutul din preajmă: ea (catehina EGCG) poate preveni formarea unei noi reţele de vase sangvine prin angiogeneză. Deoarece angiogeneza este absolut necesară pentru evoluţia tuturor tipurilor de cancer, inhibarea acestui proces prin consumul zilnic de ceai verde, de exemplu, constituie una din cele mai bune strategii de care dispunem în momentul de faţă pentru a preveni evoluţia microtumorilor. Inhibarea angiogenezei înseamnă că formarea tumorii este amânată sau menţinută într-o formă latentă, fără a periclita funcţionarea normală a ţesuturilor din jur.
Pentru a beneficia din plin de proprietăţile speciale ale ceaiului verde trebuie alese soiurile care conţin cantităţile cele mai mari de catehine, deci EGCG, şi consumate cu regularitate, pentru ca nivelul de EGCG din sânge să rămână suficient de ridicat încât să atace încontinuu celulele precanceroase:
- Alegeţi soiurile japoneze de ceai verde, mai bogate în catehine, în locul celor chinezeşti;
- Infuzaţi ceaiul între 8 şi 10 minute, pentru a extrage cantitatea maximă de molecule;
- Alegeţi doar ceaiul din frunze întregi;
- Evitaţi ceaiul la pliculeţe, conţin doar resturile rămase după cules;
- Evitaţi vasele din oţel inoxidabil, care nu permit frunzelor să absoarbă în întregime apa şi să-şi împrăştie din plin aroma; folosiţi vase de porţelan sau ceramică smălţuită.
Trei căni de ceai zilnic sunt raţia suficientă pentru a vă proteja eficient împotriva cancerului. catehină