Poate fi foarte dificil să faceți față unui diagnostic de cancer, atât practic, cât și psihic. La început, este posibil să fiți foarte supărată, speriată și confuză, sau să simțiți că totul a scăpat de sub control. Este foarte important să aveți acces la informațiile potrivite despre tipul dumneavoastră de cancer și despre cele mai bune metode de tratament. Persoanele bine informate despre boală și tratament sunt mai capabili să ia decizii și să facă față la tot ce li se întâmplă.
Cum vă afectează fizic cancerul uterin
Cancerul uterin poate cauze schimbări fizice în organismul dumneavoastră. Poate fi greu să le faceți față și vă pot afecta modul în care vă auto-percepeți. De asemenea, pot afecta modul în care relaționați cu alte persoane, mai ales cu membrii apropiați ai familiei și prietenii. O altă problemă căreia va trebui să-i faceți față este oboseala permanentă și letargia. Aceasta se poate instala o perioadă după tratament sau din cauza faptul că maladia este în stadiu avansat. Aici găsiți mai multe informații despre tratamentul oboselii cauzate de cancer.
În cazul în care sunteți într-o relație, schimbările privind uterul vă pot afecta viața sexuală. În această secțiune găsiți informații despre schimbări în viața sexuală.
Este posibil să fie nevoie să vă obișnuiți cu ideea pierderii fertilității. Se poate să fiți deprimată din cauza îndepărtării uterului (histerectomie), chiar dacă nu doriți copii sau dacă ați ajuns la menopauză.
Despre a face față cancerului uterin, concret
Pe lângă faptul că va trebui să faceți față fricii și anxietății aduse de diagnosticul de cancer uterin, este posibil să fie nevoie să gestionați situația practic. Se poate să apară tot felul de dificultăți financiare. Poate că veți avea nevoie de informații despre sprijin financiar, precum ajutor, concediu de boală plătit și subvenții. Este posibil să vă calificați pentru anumite ajutoare de stat, precum concediu de boală plătit, dar și să beneficiați de subvenții pentru cheltuieli majore de boală.
Cui spuneți că aveți cancer? Și cum spuneți asta? Este posibil să aveți copii sau nepoți la care trebuie să vă gândiți. Aici găsiți informații despre cum să discutați cu cei din jur și cum să le spuneți copiilor.
Este posibil să vă fie de ajutor să vă gândiți că nu trebuie să le faceți pe toate deodată. Abordarea fiecărei probleme durează. Totuși, dacă aveți nevoie de ajutor, cereți. Este posibil ca medicul sau asistenta specializată să vă ajute recomandându-vă persoane la care să apelați în cazul în care aveți nevoie de ajutor – vă pot pune în legătură cu persoane specializate în a-i sprijini pe cei care suferă de cancer. Acesta e scopul persoanelor respective, să simțiți că aveți pe cine vă baza. Apelați la ei dacă simțiți nevoia.
Pierderea fertilității în urma tratamentului pentru cancer uterin
Poate fi foarte dificil să faceți față cancerului uterin. În cazul în care nu ați ajuns încă la menopauză, este posibil să fie nevoie să vă împăcați cu ideea pierderii fertilității. Poate fi un șoc și dacă nu plănuiați să mai aveți copii. Este sfârșitul unei etape din viață. Veți avea tot felul de sentimente care apar în urma unei schimbări naturale, și în plus va trebui să faceți față cancerului. Toate acestea se pot aplica și în cazul femeilor care au ajuns deja la menopauză și nu mai pot rămâne însărcinate.
Multe femei resimt o pierdere importantă când trebuie să li se îndepărteze uterul (histerectomie). Unele femei consideră că operația le face să se simtă mai puțin feminine. Probabil că veți avea nevoie de timp pentru a depăși pierderea uterului. Multe femei sunt afectate la fel ca în cazul pierderii unei persoane. Sentimentele pe care le aveți pot căpăta mai mult sens dacă vă considerați a fi îndoliată.
Dacă aveți nevoie de mai mult ajutor decât vă poate oferi un grup de suport, luați legătura cu medicul de familie, asistent sau consultant. Este posibil să găsiți utile informațiile despre sex și sexualitate din secțiunea despre cum să faceți față cancerului.
Cancerul uterin și viața sexuală
În cazul în care nu ați ajuns încă la menopauză, tratamentul pentru cancerul uterin va declanșa menopauza. Asta din cauză că medicul chirurg vă va îndepărta uterul (histerectomie) și ovarele și tuburile falopiene. Chirurgul poate recomanda ca un ovar să nu fie scos, însă nu întotdeauna este posibil.
Printre simptomele menopauzei se numără:
- Bufeuri;
- Transpirație;
- Piele uscată și uscăciunea vaginului;
- Oboseală;
- Stări emoționale;
- Anxietate și pierderea încrederii;
Aceste simptome pot fi destul de intense, din cauza îndepărtării bruște a ovarelor, față de instalarea menopauzei pe o perioadă îndelungată, așa cum se întâmplă în mod normal. Informații detaliate despre cum să faceți față menopauzei precoce găsiți pe pagina despre sex și cancer al femeilor.
Vă poate fi de ajutor să discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile terapiei de substituție hormonală (TSH) după cancerul uterin. Acesta poate atenua unele simptome ale menopauzei. TSH vă oferă hormonii feminini care nu mai sunt produși de ovare. TSH se poate administra sub formă de pastile, plasturi de piele sau implanturi la fiecare câteva luni.
Chiar dacă ajunseseți la menopauză înainte de operație, pierderea uterului se poate dovedi o experiență foarte emoțională. Multe femei sunt mai șocate decât se așteptau de acest lucru. Poate dura o perioadă până veți trece peste acest sentiment de pierdere și până vă veți simți pregătită fizic și psihic să aveți relații sexuale din nou.
Efecte secundare ale radioterapiei
Radioterapia pentru cancerul uterin poate fi o experiență intensă. Poate avea mai multe efecte secundare care vă pot afecta viața sexuală. Acestea sunt:
- Fibroza și îngustarea vaginului;
- Uscăciunea vaginului;
- Dureri în timpul actului sexual;
- Tegument sensibil în interiorul vaginului;
Cum să vorbiți despre cancer
Dacă aveți emoții în ceea ce privește reînceperea vieții sexuale, încercați să nu vă faceți probleme. Este posibil să aveți nevoie de mai mult timp pentru a vă împăca cu tot ceea ce vi s-a întâm plat. Dacă aveți sentimente de îngrijorare, anxietate sau depresie, este probabil să nu doriți să aveți relații sexuale. Vă poate fi de ajutor să discutați toate astea cu partenerul dumneavoastră. Explicați-i cum vă simțiți. Împreună veți putea să găsiți cea mai bună soluție pentru amândoi. Atât dumneavoastră, cât și partenerului vă poate fi de ajutor să discutați cu un terapeut sexual. Medicul de familie vă poate pune în legătură cu cineva. Însă, situația se îmbunătățește în timp în majoritatea cazurilor.
Mai multe informații despre cum să faceți față schimbărilor în viața sexuală în secțiunea despre sex și cancer la femei. (Oncopedia.ro)