Tratamente pentru cancerul de sân. Cancerul de sân este tratat chirurgical. Intervenţia chirurgicală poate fi însoţită de radioterapie, chimioterapie sau terapie hormonală în funcţie de tipul de cancer, de stadiul bolii sau de starea generală de sănătate a pacientei.

Acesta este un material sintetic. Totul pe larg referitor la tratamentele cancerelor de sân găsiţi aici

Tratamentul chirurgical

Înainte de orice operație, chirurgul vă va vorbi despre ce tip de intervenție chirurgicală este cea mai potrivită în cazul dvs. Nici o procedură sau operație nu are loc fără consimțământul pacientului. Tipul intervenției chirurgicale depinde de dimensiunea cancerului, dacă acesta s-a răspândit la alte părți ale corpului, dimensiunea sânilor sau dorințele pacientului.

În funcție de situație, este posibil să se efectueze o mastectomie, să se extirpe doar nodulul, sau zona canceroasă sau să se îndepărteze un sfert din țesutul mamar (cuadrantectomie). Puteți alege să vi se reconstruiască sânul în cadrul primei intervenții chirurgicale, sau ulterior.

Există multe tipuri de intervenție chirurgicală la sân și de aceea termeni folosiți diferă: intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea zonei canceroase, intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea întregului sân sau biopsia.

Citiţi mai multe despre limfedem

Radiotrapia

Radioterapia este un tratament anti-cancer care folosește radiațiile pentru a distruge celulele canceroase. Acesta este un tratament des utilizat în cancerul de sân, după intervenția chirurgicală. Studiile au arătat că femeile suferinde de cancer de sân incipient au aceeași rată de vindecare, indiferent dacă s-a efectuat intervenție chirurgicală cu păstrarea sânului urmată de radioterapie sau s-a efectuat o mastectomie.

Un studiu din 2011 a analizat toate studiile clinice axate pe radioterapie după intervenția chirurgicală cu păstrarea sânului. S-a observat că radioterapia scade riscul de revenire a cancerului, fie la țesutul mamar rămas, fie la ganglionii limfatici din apropiere. De asemenea, crește durata de viață.

În unele cazuri, pacientele care au suferit o mastectomie au nevoie și de radioterapie în zona pieptului, acolo unde a fost extirpat sânul. Radioterapia poate reduce riscul de revenire a cancerului.

Chimioterapia

Chimioterapia este un tratament anti-cancer care utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele opresc dezvoltarea celulelor canceroase. Medicamentele circulă în corp prin vasele de sânge.

Problema este că medicamentele nu pot face diferența între celulele canceroase și cele normale. Chimioterapia elimină celulele active, adică cele care cresc și se divid în celule noi. Celulele canceroase fac acest lucru mult mai des decât celulele normale, deci ele au mai multe șanse să fie distruse prin tratament. Însă, celulele canceroase nu au o capacitate de regenerare la fel de mare ca celulele normale. Celulele normale se regenerează în urma chimioterapiei.

În cazul în care sunteți diagnosticată cu cancer de sân, există posibilitatea să faceți chimioterapie înainte de operație, pentru a micșora tumoarea, după operație, pentru a reduce riscul de răspândire sau de revenire a cancerului (terapie adjuvantă), sau ca tratament pentru cancerul de sân care s-a răspândit sau a recidivat.

Terapia hormonală

Este posibil să vi se recomande terapia hormonală după intervenția chirurgicală și chimioterapie. Hormonii sunt substanțe secretate în mod natural de organism. Ei controlează creșterea și activitatea celulelor normale.

Ovarele produc hormonii feminini, estrogen și progesteron înainte de menopauză. După menopauză, estrogenul este produs în grăsimea din corp. Estrogenul poate stimula creșterea unor celule canceroase, în cazul cancerului de sân. Deci, tratamentul hormonal în acest caz reduce nivelul de estrogen și progesteron din organism, sau blochează efectele acestora.

Terapia hormonală are șanse de reușită numai dacă celulele cancerului au receptori estrogeni (ER). În cazul în care celulele canceroase nu au acești receptori, medicul poate sugera chimioterapie în locul terapiei hormonale. Este posibil să vi se recomande terapia hormonală după intervenția chirurgicală și chimioterapie.