Cunoaşte-ţi sânii. Chiar dacă există programe de screening, multe tumori mamare sunt depistate chiar de paciente. Acest lucru se poate întâmpla atunci când femeia este prea tânără pentru a fi fost inclusă în programul de screening, sau pentru că a nu a mai făcut controale, după vârsta de 70 de ani. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla în cazul în care cancerul apare între controalele periodice.
Indiferent cum este descoperit, cancerul de sân are cu atât mai multe șanse de vindecare cu cât este depistat mai devreme.

Aceste este un text introductiv. Totul despre prevenţie găsiţi aici

 

Modificări la care trebuie să fiți atente

Cunoaşte-ţi sânii. Să vă cunoașteți sânii înseamnă să fiți conștientă de modificările normale care apar în diferite momente ale lunii, astfel încât să vă puteți da mai repede seama dacă ceva este în neregulă. În acest caz, trebuie să vă adresați imediat medicului.

Nu este nevoie să vă examinați sânii în fiecare zi, sau în fiecare săptămână. Dar este important să știți cum „se simt” și cum arată sânii dvs, mai ales la menstruație. Unele femei pot simți că textura sânilor este diferită (cu mici „cocoloașe”) în perioada de dinainte sau în timpul menstruației. Dacă observați acest lucru la ambii sâni, nu trebuie să vă faceți griji. Însă trebuie să vă examinați sânii și în următoarea lună, la câteva zile de la menstruație. Dacă aceste schimbări apar la începutul perioadei de menstruație și dispar la finalul acesteia, nu trebuie să vă faceți griji.
Cel mai bine este să vă examinați sânii atunci când faceți baie. Dați-vă cu săpun pe sân și în zona axilei. Atunci când vă examinați sânii este important să știți ce este normal în cazul dvs, să priviți și să palpați, să știți ce schimbări căutați, să anunțați imediat medicul atunci când observați modificări şi să participați la programe de screening dacă aveți peste 50 de ani.

Trebuie să fiți atentă la orice modificare în dimensiunea, forma sau textura sânilor. Asta înseamnă că trebuie să fiți atentă la orice umflătură, gâlmă sau îngroșare la nivelul unuia dintre sâni. Majoritatea femeilor au un sân mai mare decât celălalt, deci acest lucru nu este o problemă. Trebuie însă să fiți atentă la orice modificare de formă sau dimensiune, comparat cu starea normală a sânilor dvs.

Citeşte şi capitolul referitor la simptome