Cancerul endometrial este cel mai întâlnit tip de cancer uterin. Endometrul este mucoasa interioară a uterului, acesta fiind locul în care se dezvoltă cancerul endometrial. Acesta se mai numește și cancer uterin sau cancer de uter. Este al 4-lea cel mai întâlnit tip de cancer la femei în România.
Nu se știe cu exactitate ce anume cauzează cancerul uterin endometrial. Există însă niște aspecte care ar putea crește riscul de a dezvolta cancer uterin. Există și factori care par să reducă acest risc. A avea un factor de risc nu înseamnă că această boală va apărea. De asemenea, a nu avea nici un factor de risc nu înseamnă neapărat că această boală nu va apărea.
O mare parte dintre factorii de risc pentru cancerul uterin au legătură cu expunerea organismului la estrogen, hormonul sexual feminin, sau cu echilibrul dintre două tipuri de hormoni sexuali feminini, estrogenul și progesteronul. Estrogenul, fără a fi echilibrat de progesteron, crește riscul de cancer uterin. Medicii denumesc acest fenomen estrogen necontracarat. Organismul încetează să mai producă progesteron după menopauză, dar produce în continuare o cantitate mică de estrogen. Așa se explică de ce cancerul uterin este mai des întâlnit la femeile care au intrat la menopauză.
Vârsta
Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer uterin au intrat la menopauză. Acesta este mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani. Aproximativ 93% din cazuri sunt întâlnite la femei cu vârsta de peste 50 de ani. Mai puțin de 5% (1 din 5 cazuri) dintre femeile diagnosticate cu cancer uterin au sub 40 de ani. Însă femeile care au o genă numită HNPCC sunt mai susceptibile să dezvolte cancer uterin la o vârstă mai tânără decât restul populației.
Persoane supraponderale
Femeile foarte supraponderale (obeze) sunt în general de 2 sau 3 ori mai susceptibile să dezvolte cancer uterin, decât femeile cu o greutate normală. În cazul femeilor foarte obeze riscul este până la 6 ori mai mare. Acest lucru se datorează probabil faptului că femeile mai voluminoase au niveluri de estrogen mai ridicate. Celulele de grăsime (numite și țesut adipos) transformă anumiți hormoni într-un tip de estrogen. Așadar cu cât există mai multă grăsime corporală, cu atât se produce în general mai mult estrogen. Creșterea cantității de estrogen în organism duce la acumularea mucoasei uterine. Dacă sunt produse mai multe celule endometriale, există un risc mai mare ca una din ele să devină canceroasă.
Insulina ar putea fi un alt motiv pentru care femeile supraponderale au un risc crescut de a dezvolta cancer uterin. Insulina ajută organismul să deblocheze și să folosească energia din mâncarea pe care o consumăm. Persoanele supraponderale pot deveni uneori rezistente la insulină. Asta înseamnă că, deși corpul lor produce insulină, aceasta nu funcționează la fel de bine ca de obicei. Pentru a compensa această ineficiență, organismul produce prea multă insulină. Unele studii arată că un nivel ridicat de insulină poate crește riscul de cancer uterin. Acest lucru se poate datora faptului că surplusul de insulină poate stimula creșterea celulelor canceroase în mucoasa uterină.
Regim alimentar și consum de alcool
Regimul alimentar pare să joace un rol minor în dezvoltarea cancerului uterin. Consumul ridicat de grăsimi poate duce la creșterea riscului de a dezvolta cancer uterin. Nu se știe dacă acest lucru are o legătură directă cu grăsimile consumate sau cu faptul că un consum ridicat de grasimi duce la creșterea în greutate.
Unele studii arată că femeile care consumă mai mult isoflavone (se regăsesc în produsele pe bază de soia) au un risc mai mic de a dezvolta cancer uterin. Acești nutrienți, denumiți isoflavone, fac parte dintr-un grup de substanțe chimice vegetale cunoscute ca fitoestrogeni. Fitoestrogenii acționează într-un mod destul de complex, însă aceștia pot bloca unele efecte ale estrogenului. Acest lucru pare să ofere o anumită protecție împotriva dezvoltării cancerului uterin.
Deși s-a constatat că și cafeaua reduce riscul de dezvolta cancer uterin, e nevoie de mai multe studii pentru a demonstra acest lucru cu exactitate.
Există dovezi care arată că un consum mai ridicat de legume și fibre reduce riscul de cancer uterin. Anumite studii însă nu au arătat existența unei legături, așadar e nevoie de mai multe studii pentru a știi sigur.
Două analize recente ale unor studii nu au descoperit vreo legătură între consumul de alcool și riscul apariției cancerului uterin.
A fi avut copii sau nu
Riscul apariției cancerului uterin este mai mare în cazul femeilor care nu au avut nicio sarcină decât în cazul celor care au avut copii. Unele studii au arătat că după prima sarcină riscul apariției cancerului uterin se reduce cu aproximativ o treime. Diferite studii oferă diferite cifre, însă după trei sau mai mulți copii riscul este redus cu până la două treimi. În timpul sarcinii, nivelul de estrogen este scăzut, iar cel de progesteron crește. În mod normal, în timpul ciclului menstrual, există uneori estrogen în organism fără a fi balansat de progesteron. Medicii denumesc acest fenomen estrogen necontracarat. Existența estrogenului necontracarat duce la creșterea riscului apariției cancerului uterin. Dacă acest lucru este oprit, chiar și pentru câteva luni, riscul apariției cancerului uterin scade.
Istoricul menstruației
Unii factori legați de menstruație pot să ducă la creșterea riscului de a dezvolta cancer uterin, deoarece aceștia duc la creșterea nivelului de estrogen. Exemple de factori:
- Sângerări neregulate în timpul menstruației și după;
- Infertilitate cauzată de insuficiență ovariană;
- Menopauză târzie;
- Ovulație neregulată;
- Lipsa menstruației sau raritatea acesteia;
- Menstruații cu o durată peste medie;
- Apariția menstruației la o vârstă tânără;
Toți acești factori contribuie la creșterea riscului apariției cancerului uterin.
Hiperplazie endometrială
Hiperplazia endometrială este o afecțiune benignă care constă în îngroșarea mucoasei uterine. Dacă mucoasa uterină este îngroșată riscul apariției cancerului uterin este mai mare, în special dacă celulele în surplus sunt anormale. Printre simptomele hiperplaziei endometriale se numără menstruații abundente și sângerări după menopauză. Medicul vă poate recomanda o procedură denumită D și C dacă aveți aceste simptome. D și C înseamnă dilatare și chiuretaj. Această procedură constă în deschiderea colului uterin și îndepărtarea surplusului de celule din interiorul uterului. Celulele sunt apoi examinate la microscop pentru a se determina dacă sunt anormale sau nu. În locul procedurii D și C, medicul vă mai poate recomanda o histeroscopie și o biopsie a endometrului.
Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic (SOP) denumit și Sindromul Stein Leventhal este o afecțiune care constă în creșterea unor chisturi în ovare. Femeile care au SOP au o dezechilibrare hormonală care poate cauza menstruații neregulate. Probabilitatea ca aceste femei să aibă diabet sau rezistență la insulină sau să fie obeze este mai mare. Femeile care au SOP au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer uterin, decât cele care nu suferă de această afecțiune. Însă acest lucru se poate datora faptului că toate simptomele sunt și factori de risc pentru cancerul uterin. Majoritatea femeilor (peste 90%) care au SOP nu dezvoltă cancer uterin.
Antecedente familiale și alte tipuri de cancer
Dacă în trecut ați avut cancer de colon, rectal sau de sân, riscul de a dezvolta cancer uterin este ușor crescut. În mod similar, dacă ați avut cancer uterin, există un risc ușor ridicat de a dezvolta alte tipuri de cancer.
Cercetările au arătat că femeile ale căror mame au cancer uterin sunt de două ori mai susceptibile să dezvolte aceatsă boală.
Majoritatea cazurilor de cancer nu sunt cauzate de o genă moștenită. Acestea sunt cauzate de modificări genetice pe parcursul vieții pe măsură ce celulele se divid și cresc pentru a repara sau pentru a înlocui celule vechi sau deteriorate. Acest tip de cancer, datorat modificărilor genetice se numește cancer sporadic. Anumite cazuri de cancer sunt datorate însă genelor de cancer cu care ne naștem. Dacă aveți câteva rude apropiate, fie pe linie maternă, fie pe linie paternă, care au avut cancer de colon sau cancer uterin, riscul apariției cancerului uterin din cauza unei gene defecte este ridicat. Dar chiar dacă există o astfel de genă în familie, se poate să nu o fi moștenit.
Cancerul colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC) este o genă defectă moștenită, asociată cu un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special cancer colorectal. Această afecțiune se mai numește și Sindromul Lynch. După cancerul colorectal, cancerul uterin este cel mai frecvent tip de cancer asociat cu această genă. Dintre femeile care poarta gena HNPPC, 40 până la 60 din 100 vor dezvolta cancer uterin la un anumit moment în viață. În cazul acestor femei, cancerul uterin se instalează mai devreme decât în cazul restului populației. Aproximativ 1 din 6 cazuri de cancer uterin la femei cu gena HNPCC este diagnosticat înainte de vârsta de 40 de ani. Este important de reținut că în cazul acestor femei, cancerul uterin este adesea depistat în fază inițială, prin urmare posibilitatea de vindecare este mai mare.
Tamoxifen și raloxifen
Creșterea riscului apariției cancerului uterin este un efect secundar cunoscut al medicamentului tamoxifen, o terapie hormonală pentru cancerul de sân.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că medicamentul are un efect asemănător estrogenului asupra uterului. Dacă ați făcut terapie cu tamoxifen timp de doi ani sau mai mult, s-ar putea să fie nevoie să fiți supravegheată pentru posibile simptome ale cancerului uterin. Sângerările neașteptate sunt printre cele mai importante simptome. Este important să îi spuneți medicului dacă menstruația a încetat să mai apară și dacă aveți sângerări vaginale în timpul tratamentului cu tamoxifen.
Un studiu demonstrat că și Raloxifen, un alt tratament hormonal pentru cancerul de sân, poate crește riscul apariției cancerului uterin. Însă lucrurile nu sunt tocmai clare, deoarece un alt studiu a arătat că există o scădere a riscului de a dezvolta cancer uterin în cazul femeilor care fac tratament cu raloxifen.
Dacă ați avut cancer de sân, este important să vă amintiți că beneficiile tratamentului cu tamoxifen sau al altor terapii hormonale pentru prevenirea recidivei cancerului de sân sunt mai importante decât existența unui risc scăzut de a dezvolta cancer uterin.
Terapia de substituție hormonală (TSH)
Terapia de substituție hormonală este folosită de multe femei pentru a controla simptomele menopauzei. Există mai multe feluri de TSH. Terapia de substituție hormonală bazată doar pe estrogen crește riscul de a dezvolta cancer uterin și în mod normal e prescrisă numai femeilor care au avut o histerectomie (îndepărtarea uterului).
Unele studii arată o mică scădere a riscului de a dezvolta cancer uterin în cazul femeilor care fac terapie de substituție hormonală combinată (conține atât estrogen cât și progesteron) în mod continuu. Însă un studiu recent a cercetat folosirea pe termen lung a TSH. Conform acestuia, femeile cu o greutate normală care fac terapie de substituție hormonală combinată timp de 10 ani sau mai mult aveau un risc ridicat de a dezvolta cancer uterin. Femeile cu greutate mai ridicată, păreau să aibă un risc mai scăzut folosind terapia de substituție hormonală combinată în mod continuu. Pentru a verifica acest lucru e nevoie de mai multe studii.
Femeile trebuie să ia în considerare de asemenea riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer atunci când se hotărăsc să facă terapia de substituție hormonală. Femeile care fac terapia de substituție hormonală combinată au un risc ușor crescut de a face cancer la sân. Așadar, dacă luați în considerare această terapie, trebuie să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre riscurile și avantajele acestui tratament.
Anticoncepționale
Majoritatea tipurilor de anticoncepționale folosite în prezent ajută în mod normal la reducerea riscului de a dezvolta cancer uterin. Acestea conțin fie o combinație de estrogen și progesteron (contraceptive orale combinate), fie doar progesteron (minipilule).
Pudra de talc
Folosirea pudrei de talc în mod regulat în zona genitală ar putea crește riscul apariției cancerului uterin. Un studiu a arătat că acest risc crește cu 24% în cazul femeilor care sunt la menopauză. Însă un studiu mai recent a arătat că nu există o legătură între folosirea pudrei de talc în zona genitală și apariția cancerului uterin.
Diabet și tensiune arterială ridicată
Atât diabetul, cât și tensiunea arterială ridicată sunt asociate cu o persoanele supraponderale și din acest motiv cele două afecțiuni pot avea o legătură și cu cancerul uterin. Însă mai multe studii arată că riscul apariției cancerului uterin este mai mare în cazul femeilor cu diabet, chiar și atunci când greutatea corporală a fost deja luată în considerare.
Activitate fizică
Unele studii arată că femeile mai active din punct de vedere fizic au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer uterin. Alte studii nu însă nu demonstrează acest lucru. Un studiu recent al organizației Cancer Research UK a demonstrat că lipsa activității fizice cauzează doar 4% din cazurile de cancer uterin. În acest studiu, se consideră activitate moderată a face cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi de 5 ori pe săptămână. Acestea trebuie să fie exerciții care să determine accelerarea respirației. Această asociere poate fi explicată și prin faptul că femeile care sunt mai active au o greutate corporală mai mică.
Etnie
Femeile de culoare albă au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer uterin decât femeile de culoare neagră. Însă dacă acestea din urmă dezvoltă cancer uterin, acesta are tendința de a se manifesta prin tumori care cresc repede. Cancerul uterin este destul de frecvent și la femeile evreice, însă cel mai frecvent este la femeile de culoare albă din SUA. Acesta este mult mai puțin întâlnit la femeile din Japonia, India și Africa. Nu se cunoaște motivul pentru care există aceste diferențe, însă s-ar putea să fie vorba despre o combinație între genetică și stil de viață.