Fiecare tip de cancer are factori de risc diferiți. Această pagină conține informații cu privire la factorii de risc pentru cancerul de col uterin. Chiar dacă există unul sau mai mulți factori de risc enumerați mai jos, aceasta nu înseamnă neapărat că vă veți îmbolnăvi de cancer de col uterin.

Infecția cu Papilomavirusul uman (HPV)
Infecția cu Papilomavirusul uman (HPV) este principala cauză a tipurilor principale de cancer de col uterin – cancerul cu celule scuamoase și adenocarcinomul. Există peste 100 de tipuri diferite de Papilomavirus uman (HPV). Cel puțin 40 de tipuri sunt transmise prin contact sexual. Unele dintre tipuri sunt numite virusul verucilor sau virusul verucilor genitale, deoarece acestea cauzează veruci genitale. Tipurile de HPV care cauzează veruci nu produc modificări ale celulelor care se transformă în cancer.
Cel puțin 15 tipuri de HPV sunt considerate tipuri cu risc ridicat de cancer de col uterin – acestea includ tipurile 16 și 18. Șapte din 10 cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de aceste două tipuri (70%). Dacă suferiți infecții persistente cu tipuri de HPV cu grad ridicat de risc sunteți mai expusă riscului de dezvoltare a celulelor cervicale precanceroase sau a cancerului de col uterin.
Infecția cu HPV este comună. Majoritatea femeilor cu o viață sexuală activă vor intra în contact cu cel puțin un tip de HPV în timpul vieții. Însă în cele mai multe cazuri infectarea cu acest virus nu are consecințe, acesta dispărând de la sine. Prin urmare, trebuie să existe și alți factori pentru apariția cancerului. Dacă bărbații folosesc un prezervativ în timpul actului sexual cu penetrare, aceasta reduce riscul femeii de a fi infectată cu HPV.
Există în prezent vaccinuri pentru prevenirea infecției cu HPV. Tuturor fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani din Marea Britanie li se oferă, în mod curent, inocularea cu vaccinul HPV la școală. Aceste vaccinuri protejează împotriva tulpinilor de HPV care sunt cele mai susceptibile de a provoca cancer de col uterin. Dar acestea nu protejează împotriva tuturor tulpinilor. Trebuie să mai treacă câțiva ani între momentul introducerii vaccinului și obținerea de efecte majore din perspectiva reducerii numărului de cazuri de cancer de col uterin. Prin urmare, este încă important să se realizeze screening-uri pentru cancerul de col uterin.

Alte infecții cu transmitere sexuală

Unul dintre studii a demonstrat că infecția concomitentă cu herpes și cu HPV poate crește riscul de cancer de col uterin, după luarea în considerare a infecției cu HPV și a numărului de parteneri sexuali ai femeilor, precum și utilizarea pilulelor anticoncepționale. Cu toate acestea, un alt studiu, realizat mai recent, nu a identificat nicio legătură.
Un alt studiu a analizat infecția cu HPV și chlamydia. Studiul a constatat că riscul de cancer cu celule scuamoase este dublu la femeile care prezintă ambele infecții.

Fumatul

Dacă fumezi, posibilitatea de a te îmbolnăvi de cancer de col uterin cu celule scuamoase este mai ridicată. Cercetătorii au descoperit în mucusul cervical al femeilor care fumează substanțe chimice cancerigene (benzen) provenind din fumul de țigară. Aceștia sunt de părere că aceste substanțe chimice au efecte negative asupra colului uterin. Celulele Langerhans care se află în mucoasa colului uterin ajută în mod special în lupta împotriva bolilor. Dar aceste celule nu funcționează la fel de bine la fumători.
În cazul în care suferiți de o infecție cu HPS cu grad ridicat de risc și sunteți fumătoare sunteți de două ori mai susceptibilă ca în urma testului de screening pentru cancer de col uterin să se descopere celule precanceroase sau să vă îmbolnăviți de cancer de col uterin. Celulele Langerhans sunt mai puțin capabile de a lupta împotriva virusului și de a proteja celulele colului uterin de modificările genetice care pot conduce la cancer.
Un tip de studiu, denumit metaanaliză, combină rezultatele mai multor studii individuale atunci când se investighează un anumit subiect. Un astfel de rezultat este mai fiabil decât rezultatele obținute în urma unui singur studiu. O metaanaliză recentă a arătat că riscul de cancer cu celule scuamoase este dublu la femeile care fumează în prezent.

Un sistem imunitar slăbit

Dacă sistemul imunitar este slăbit, riscul de a vă îmbolnăvi de mai multe tipuri de cancer, inclusiv de cancer de col uterin, este mai ridicat decât de obicei. Persoanele infectate cu HIV și care suferă de SIDA sau persoanele care iau medicamente imunosupresoare după un transplant de organe sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin, dacă au fost infectate și cu HPV. Cu toate acestea, dacă ați suferit un transplant de organe și participați la teste regulate de screening pentru cancerul de col uterin, aceste riscuri vor fi egale cu cele ale restului populației. Acest lucru se datorează faptului că un sistem imunitar sănătos vă protejează, în mod normal, de celule care devin anormale. Sistemul imunitar va elimina aceste celule și le va împiedica să devină canceroase.

Pilulele anticoncepționale

Cercetătorii care au analizat o serie de studii arată că administrarea de pilule anticoncepționale ar putea crește riscul unei femei de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin. Motivul pentru care acest lucru se întâmplă nu este clar. Cercetătorii au luat în considerare și alți factori, cum ar fi numărul de parteneri sexuali, fumatul și, cel mai important, infecția cu HPV. Cercetătorii suspectau de multă vreme că există o legătură între administrarea pilulelor anticoncepționale și cancerul de col uterin, însă dovezi clare cu privire la aceasta au ieșit la lumină doar cu prilejul studiilor recente.
Până de curând, se credea că pilulele anticoncepționale erau legate, statistic vorbind, de cancerul de col uterin deoarece femeile care iau pilule anticoncepționale sunt mult mai susceptibile de a fi active din punct de vedere sexual, fiind deci mai expuse riscului de a se infecta cu HPV. De asemenea, acestea nu folosesc neapărat metode contraceptive de barieră (prezervativ sau diafragmă), care ar putea împiedica infectarea cu HPV. Se pare totuși că aceasta ar putea de fapt contribui direct la creșterea riscului. Studii efectuate recent sugerează că riscul este aproape dublu pentru femeile care au luat pilule anticoncepționale timp de cel puțin 5 ani. Cu toate acestea, riscul este mic; este important de știut că pilulele anticoncepționale vă pot proteja de cancer uterin și ovarian.
Dovezile sugerează că riscul crescut de cancer de col uterin începe să scadă imediat ce administrarea pilulei încetează. După 10 ani gradul de risc este identic cu cel al unei femei care nu a luat niciodată pilule anticoncepționale. Cel mai important lucru de reținut este că screening-ul periodic poate depista modificări ale colului uterin înainte ca acestea să se transforme în cancer. În mod evident, pentru femeile care au luat pilule anticoncepționale, screening-ul este foarte important.

Circumcizia

Unele studii sugerează că femeile ale căror parteneri au fost circumciși sunt mai puțin susceptibile de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin. Este posibil ca acest lucru să se datoreze faptului că este mai puțin probabil ca bărbații circumciși să fie purtători de HPV. Această activitate de cercetare a luat în considerare diferiți factori legați de comportamentul sexual.

Viața sexuală
Veți auzi destul de des că femeile care au început să aibă relații sexuale de tinere sau femeile care au mai mulți parteneri diferiți sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin. De fapt, această afirmație este valabilă doar pentru că, cu cât o femeie își începe viața sexuală mai devreme și cu cât numărul partenerilor este mai mare, cu atât mai probabil este ca aceasta să devină infectată cu o tulpină cu risc ridicat (care cauzează cancer) de papilomavirus uman (HPV). Astfel, sunteți mai expusă riscului de a vă îmbolnăvi de cancer de col uterin.
Afirmația conform căreia femeile se îmbolnăvesc de cancer de col uterin pentru că au dat dovadă de promiscuitate este incorectă. La urma urmei, o femeie poate să nu aibă decât un singur partener sexual și cu toate acestea să fie infectată cu virusul HPV, dacă partenerul respectiv fusese infectat la rândul său. Dacă partenerul respectiv a avut la rândul său mai mulțe partenere, acest fapt va contribui la ridicarea gradului de risc, deoarece vă expune, în mod indirect, la posibile infecții transmise pe cale sexuală de alte persoane.
Educația pentru sănătate ar putea fi utilă, ajutând femeile să reducă expunerea la HPV, reducând astfel riscul de cancer de col uterin. Unele studii au arătat că femeile care sunt informate cu privire la un comportament sexual sănătos, cum ar fi folosirea prezervativului, evitarea contactului sexual la o vârstă fragedă, care au învățat cum să discute cu partenerul lor despre sex în condiții de siguranță, precum și reducerea numărului de parteneri sexuali, se comportă în moduri care ar putea duce la o reducere a riscului de cancer de col uterin.

Sarcina

Nu există nici o dovadă cu privire la faptul că sarcina ar fi asociată cu riscul de cancer de col uterin. Femeile însărcinate pot participa la teste de screening pentru cancer de col uterin, putând fi astfel diagnosticate cu modificări precanceroase sau cu cancer de col uterin în timp ce sunt însărcinate.

Numărul de copii pe care îi aveți, precum și vârsta la care i-ați născut
Femeile care au avut copii prezintă un risc crescut de cancer de col uterin cu celule scuamoase, comparativ cu cele care nu au avut niciodată copii. Femeile care au avut 7 sau mai mulți copii prezintă un risc dublu de cancer de col uterin cu celule scuamoase, comparativ cu femeile care nu au avut decât un copil. Femeile care au născut primul copil înainte de vârsta de 17 ani sunt de asemenea expuse unui grad mai mare de risc, comparativ cu femeile care au născut primul copil după vârsta de 25 de ani. Nu există nici o legătură cu adenocarcinomul. Aceste studii au luat în considerare infecția cu HPV, numărul de parteneri sexuali și vârsta la care femeile și-au început viața sexuală. Cercetătorii au descoperit că infecția cu HPV nu explică creșterea numărului de cazuri de cancer de col uterin. Cu toate acestea, motivele sunt neclare.

Factori genetici – etnie și legături de familie
Un studiu a arătat că femeile ale căror rude de grad I (mamă, soră sau fiică) au fost diagnosticate cu adenocarcinom sau cu carcinom cu celule scuamoase prezintă un risc dublu de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin, comparativ cu femeile fără antecedente în familie. Nu se știe dacă aceasta are legătură cu un defect genetic sau dacă se datorează unor factori comuni legați de stilul de viață; în orice caz, avem la dispoziție un singur studiu care afirmă acest lucru.

Folosirea de substanțe chimice la locul de muncă

Se consideră că aproximativ 1 din 100 de cazuri de cancer de col uterin este legat de ocupație. Acest lucru se datorează expunerii la acțiunea unei substanțe chimice numite tetracloroetilenă. Aceasta este folosită in curățătoriile chimice și pentru degresarea metalelor.

Clasă socială

S-a arătat, de asemenea, că femeile care trăiesc în zone sărace (defavorizate) sunt mult mai susceptibile de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin, comparativ cu cele care locuiesc în zone mai bogate.

Un medicament numit dietilstilbestrol
Dietilstilbestrolul se mai numește și DES. Acesta este un medicament împotriva avortului spontan, administrat femeilor, de către medici, între anii ’40 și ’60. Fiicele femeilor care au luat DES în timpul sarcinii sunt mai expuse riscului de a dezvolta un tip rar de cancer de col uterin, numit adenocarcinom cu celule clare. DES nu a fost folosit în ultimii 40 de ani, devenind astfel un factor de risc tot mai puțin important.