Studiu

  • “Când folosim acești doi agenți împreună, vedem eliminarea tumorilor în tot corpul”

O noua abordare în imunoterapie

Injectarea unor cantități mici a doi agenți de stimulare a imunității direct în tumori solide la șoareci poate elimina toate urmele de cancer la aceste animale, inclusiv metastaze la distanță, netratate, potrivit unui nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Stanford, SUA. Rezultatele spectaculoase îndreptățesc un studiu clinic pe oameni, specialiștii estimând că vor recruta aproximativ 15 voluntari cu limfom de grad scăzut. Dacă este de succes, autorii cercetărilor consideră că tratamentul ar putea fi util pentru aproape toate tipurile de tumori.

Studiul a constatat că abordarea terapeutică funcționează pentru mai multe tipuri diferite de cancere, inclusiv pentru cele care apar spontan. Cercetătorii cred că aplicarea locală a cantitaților foarte mici de agenți de stimulare a imunitații ar putea servi ca o terapie rapidă și relativ ieftină pentru trataterea cancerului și este puțin probabil să provoace efectele secundare adverse observate adesea.

“Când folosim acești doi agenți împreună, vedem eliminarea tumorilor în tot corpul”, a spus Ronald Levy, profesor în oncologie la Universitatea de Medicină Stanford, SUA. Această abordare ocolește nevoia de a identifica obiective tumorale specifice imunității și nu necesită activarea en-gros a sistemului imunitar sau personalizarea celulelor imune ale pacientului.

“Deocamdată unul singur agent de terapie este în prezent deja aprobat pentru utilizare la om; celălalt a fost testat pentru uz uman în mai multe studii clinice independente. Un studiu clinic a fost lansat în ianuarie pentru a testa efectul tratamentului la pacienții cu Limfom”, a declarat Levy împreună cu doctorii Robert K. și Helen K. Summy, care sunt cu toții cercetători la Standfort Medicine School, și care sunt autorii studiului ce a fost publicat în 31 Ianuarie în Science Translational Medicine.

Levy este un pionier în domeniul imunoterapiei, prin care cercetătorii încearcă să valorifice sistemul imunitar pentru combaterea cancerului. Cercetările efectuate în laboratorul său au condus la dezvoltarea rituximabului, unul dintre primii anticorpi monoclonali aprobați pentru utilizare ca tratament anticancer la om.

O nouă abordare în imunoterapie

Unele abordări pentru imunoterapie se bazează pe stimularea sistemului imunitar în tot corpul. Altele vizează punctele de control care se găsesc în mod natural, care limitează activitatea anticancer a celulelor imune. Cu toate acestea, alte abordări, cum ar fi terapia cu celule T-T, aprobată recent pentru a trata anumite tipuri de leucemie și limfoame, necesită îndepărtarea celulelor imune din organism și foloseste ingineria genetică pentru a ataca celulele tumorale. Multe dintre aceste abordări au avut succes, dar fiecare are dezavantaje – de la efectele secundare greu de gestioant la perioadele de pregătire sau de tratament cu costuri mari pe termen îndelungat.

“Toate aceste progrese în imunoterapie se schimbă în practica medicală”, a spus Levy. Abordarea noastră folosește o singură aplicare de cantități foarte mici a doi agenți pentru a stimula celulele sistemului imunitar numai în interiorul tumorii în sine. În șoareci, am văzut efecte uimitoare, la nivel de organism, inclusiv eliminarea tumorilor din întreg corpul animalului.

Cancerul există adesea în forme ciudate în ceea ce privește sistemul imunitar. Celulele imunitare cum ar fi celulele T recunosc proteinele anormale prezente adesea pe celulele canceroase și se infiltrează pentru a ataca tumora. Cu toatea cestea, pe măsura ce tumoarea creste, deseori găsește modalitati de a suprima activitatea celulelor T.

Metoda Levy funcționează pentru a reactiva celulele T specifice cancerului prin injectarea unor micrograme a unui compus din două substanțe direct la locul tumorii. (Un microgram este o milionime dintr-un gram). Una, o scurtă întindere de AND, numită oligonucleotidă CpG, lucrează cu alte celule imune din apropiere pentru a amplifica expresia unui receptor activator numit OX40 pe suprafața celulelor T. Celălalt, un anticorp care se leagă de OX40, activează celulele T pentru a conduce sarcina de luptă împotriva celulelor canceroase. Deoarece cei doi agenți sunt injectați direct în tumoare, numai celulele T infiltrate sunt activate. De fapt, aceste celule T sunt “precreate” de către organism pentru a recunoaște numai protein specific cancerului. Unele dintre aceste celule tumorale specifice, celule T-activate, părăsesc tumora inițială pentru a găsi și distruge alte tumori identice în organism.

Abordarea a funcționat în mod surprinzător de bine la șoarecii de laborator cu tumori de limfom de șoarece transplantate în două locuri din corpul lor. Injectarea unui situs al tumorii cu cei doi agenți a determinat regresia nu numai a tumorii tratate, dar și a celei de-a doua tumori netratate. În acest fel, 87 din 90 de șoareci au fost vindecați de cancer. Deși cancerul a reapărut la trei dintre șoareci, tumorile au regresat din nou după un al doilea tratament. Cercetătorii au văzut rezultate similare la șoareci purtând tumori de sân, colon șimelanom.

Șoarecii modificați genetic pentru a dezvolta spontan cancere de sân în toate cele 10 tampoane mamare au răspuns, de asemenea, tratamentului. Tratarea primei tumori care a apărut adesea a împiedicat apariția tumorilor viitoare și a sporit semnificativ durata de viață a animalelor, au constatatcercetătorii.

În cele din urmă, Sagiv-Barfi a explorat specificitatea celulelor T prin transplantarea a două tipuri de tumori în șoareci. A transplantat aceleași celule cancerigene de limfom în două locații și a transplantat o linie celulară de cancer de colon într-o a treia locație. Tratamentul unuia dintre situsurile limfomului a provocat regresia tumorilor limfomului, dar nu a afectat creșterea celulelor cancerului de colon.

“Aceasta este o abordare foarte țintită”, a spus Levy. “Este afectată numai tumora care împărtășește țintele proteice afișate de site-ul tratat. Acționăm asupra obiectivelor specifice fără a trebui să identificăm exact ce proteină recunoaște celulele T.

Actualul studiu clinic este de așteptat să recruteze aproximativ 15 pacienți cu limfom de grad scăzut. Dacă este de succes, Levy consider că tratamentul ar putea fi util pentru multe tipuri de tumori. El prevede un viitor în care clinicienii vor injecta cei doi agenți în tumori solide la om înainte de îndepărtarea chirurgicală a cancerului.

“Nu cred că există o limită pentru tipul de tumoră pe care am putea-o trata, atât timp cât a fost infiltrată în sistemul imunitar” a spus Levy. (Oncopedia.ro)

DISTRIBUIE INFORMATIA

DISTRIBUIE INFORMATIA

AFLA MAI MULTE IN CATEGORIA STIRI MEDICALE

AFLA MAI MULTE IN CATEGORIA STIRI MEDICALE

CITESTE
CITESTE

INTRA IN PORTALUL ONCOPEDIA.RO

Inregistreaza-te in Oncopedia si primeste informatii!

JOIN THE COMMUNITY

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut
iaculis nibh eget felis blandit maximus.

    SOCIAL MEDIA

    0 0 votes
    Article Rating
    2020-03-11T11:43:19+03:00
    Subscribe
    Notify of
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Go to Top