O combinație inedită: nanoparticule de cupru și imunoterapie

  • 01 mai 2020

O echipă interdisciplinară de oameni de știință germani de la KU Leuven, Universitatea din Bremen, Institutul de inginerie a materialelor Leibniz și Universitatea Ioannina a reușit să omoare celulele tumorale la șoareci folosind compuși de cupru de dimensiuni nano împreună cu imunoterapie. După terapie, cancerul nu a revenit. Progresele recente în terapia cancerului folosesc propria imunitate pentru a lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, în unele cazuri, singură, imunoterapia a eșuat.

Echipa de cercetători biomedicali, fizicieni și ingineri chimici au descoperit că tumorile sunt sensibile la nanoparticulele de oxid de cupru – un compus compus din cupru și oxigen. Odată ajuns în organismul viu, aceste nanoparticule se dizolvă și devin toxice. Prin crearea nanoparticulelor folosind oxid de fier, cercetătorii au putut controla acest proces pentru a elimina celulele canceroase, în timp ce celulele sănătoase nu au fost afectate. „Orice material pe care îl creați la o nano scară are caracteristici ușor diferite decât omologul său de dimensiuni normale”, explică profesorul Stefaan Soenen și dr. Bella B. Manshian de la Departamentul de imagistică și patologie, care au lucrat împreună la studiu. „Dacă am ingera oxizii metalici în cantități mari, aceștia pot fi periculoși, dar la nivel scăzut și la concentrații controlate, sigure, pot fi de fapt benefice”. Așa cum se așteptau cercetătorii, cancerul a revenit după tratarea cu doar nanoparticule. Prin urmare, au combinat nanoparticulele cu imunoterapia. „Am observat că acești  compușii de cupru nu numai că ar putea ucide celulele tumorale în mod direct, dar, de asemenea, ar putea ajuta acele celule din sistemul imunitar care luptă cu substanțe străine, cum ar fi tumorile”, spune Dr. Manshian.

Citește și despre tratamentul cancerul de plămân

Combinația dintre nanoparticule și imunoterapie a făcut ca tumorile să dispară complet și, ca urmare, funcționează ca un vaccin pentru cancerul pulmonar și de colon – cele două tipuri care au fost cercetate în studiu. Pentru a confirma descoperirea lor, cercetătorii au injectat celule tumorale înapoi la șoareci. Aceste celule au fost eliminate imediat de sistemul imunitar, care era în căutarea oricărei celule noi, similare, care invadează corpul. Autorii afirmă că tehnica nouă poate fi utilizată pentru aproximativ șaizeci la sută din toate cazurile de cancer, având în vedere că celulele canceroase provin dintr-o mutație a genei p53. Exemple includ cancer pulmonar, de sân, de ovar și de colon.

Citește și despre tratamentul cancerului de colon

Un element crucial este faptul că tumorile au dispărut fără utilizarea chimioterapiei, care în mod obișnuit are efecte secundare majore. Medicamentele chimioterapeutice nu atacă numai celulele canceroase, ci adesea afectează celulele sănătoase pe parcurs. De exemplu, unele dintre aceste medicamente șterg globulele albe din sânge, abolind sistemul imunitar. „Din câte știu, aceasta este prima dată când oxizii metalici sunt folosiți pentru a lupta eficient cu celulele canceroase cu efecte imunitare de lungă durată în modelele vii”, spune profesorul Soenen. „Ca pas următor, dorim să creăm alte nanoparticule metalice și să identificăm ce particule afectează ce tipuri de cancer. Acest lucru ar trebui să conducă la o bază de date cuprinzătoare”.

Echipa intenționează, de asemenea, să testeze celulele tumorale derivate din țesutul pacientului cu cancer. Dacă rezultatele rămân aceleași, profesorul Soenen intenționează să creeze un studiu clinic. Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuși, mai există câteva obstacole pe parcurs. El explică: “Nanomedicina este în creștere în SUA și Asia, dar Europa rămâne în urmă. Este o provocare să avansăm în acest domeniu, deoarece medicii și inginerii vorbesc adesea o limbă diferită. Avem nevoie de mai multă colaborare interdisciplinară, pentru a putea să ne înțelegem unii pe alții mai bine și să construim pe cunoștințele celuilalt”. (Oncopedia.ro)

Sursa: Materiale puse la dispoziție de KU Leuven

Oncologii acceptă terapii integrative “neconvenționale”

By |3 mai 2020|Categories: Recomandat, Stiri medicale|Tags: , , |

O pacientă cu cancer de sân care se confruntă cu anxietate, depresie sau schimbări de dispoziție ar putea fi curând încurajată de oncologul ei să învețe tehnici de meditație...

Solidaritate de neimaginat a comunității științifice

By |1 mai 2020|Categories: Recomandat, Stiri medicale|

Specialiștii de la MIT, împreună cu colegii lor din întreaga lume au identificat tipuri specifice de celule care par a fi țintele coronavirusului SARS-Cov-2 cel care cauzează pandemia Covid-19.

0 0 votes
Article Rating
2020-05-03T10:09:39+03:00
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Go to Top