Pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani, screening-ul la 3 ani previne cancerul de col uterin în 84 din 100 de cazuri (84%), cancer care s-ar dezvolta dacă screening-ul nu ar fi efectuat. Screening-ul efectuat la fiecare 5 ani va preveni doar 73 din 100 forme de cancer (73%). Pin urmare, liniile directoare recomandă efectuarea unui screening la fiecare 3 ani, dacă vârsta femeilor este sub 50 de ani.
Pentru femeile cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, screening-ul la fiecare 5 ani este acceptabil și sigur. Screening-ul la 3 ani nu oferă nici o protecție suplimentară pentru această grupă de vârstă.
Iată câteva întrebări generale pe care le puteți adresa medicului dvs:
- Cum voi ști dacă am cancer de col uterin?
- Probabilitatea de a mă îmbolnăvi de cancer de col uterin este mai mare decât în cazul altor persoane?
- Fumatul influențează gradul de risc de a mă îmbolnăvi de cancer de col uterin?
- Mama mea a avut cancer de col uterin. Înseamnă că probabilitatea de a ma îmbolnăvi de cancer de col uterin este mai mare în cazul meu?
- Pot face ceva pentru a reduce riscul de cancer de col uterin?
- Cât de des ar trebui să fac un test Papanicolau?
- Am suferit o histerectomie. De ce mai am nevoie de teste Papanicolau?
- Există vreo alternativă la testele Papanicolau?
- Am avut un test Papanicolau cu rezultate anormale. Cât timp va trebui să aștept pentru tratament?
Citeşte şi textul Întrebări din secţiunea dedicată Cancerului uterin
Screening-ul pentru depistarea cancerului de col uterin este foarte important, deoarece cu ajutorul acestuia putem preveni dezvoltarea cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este unul dintre puținele tipuri de cancer care poate fi prevenit, deoarece modificările celulare anormale pot fi depistate înainte de a se transforma în cancer.
În cadrul testului de screening, o asistentă medicală sau un medic va preleva un mic eșantion de celule de pe suprafața colului uterin. Aceștia vor efectua testul prin introducerea unui instrument numit dilatator in vagin și raclând ușor colul uterin cu ajutorul unei perii moi de dimensiuni mici. Medicul sau asistenta va clăti apoi peria într-un recipient cu lichid sau va detașa capul periei, lăsându-l în lichid. Apoi va trimite proba la laborator. Această procedură se numește citologie lichidă. În laborator, un patolog va analiza proba la microscop. Acesta va examina celulele și va raporta existența oricăror celule anormale.
Studiile arată că incidența cancerului de col uterin este foarte mică înainte de vârsta de 25 de ani. Cu toate acestea, modificările colului uterin sunt destul de frecvente la femeile mai tinere. Prin urmare, screening-ul femeilor mai tinere poate conduce la tratamente inutile și griji. Efectuați screening-uri periodice pentru cancer de col uterin dacă aveți 25 de ani și sunteți activă din punct de vedere sexual. Dacă aveți sub 25 de ani și sunteți preocupată de screening sau dacă aveți orice fel de simptome, discutați cu medicul dvs. sau vizitați o clinică specială pentru femei.
Dacă aveți peste 65 de ani și nu ați făcut niciodată un test de screening de col uterin, puteți solicita unul.
Intervalul la care se realizează screening-ul este timpul care se scurge între două teste de screening. Cele mai multe tipuri de cancer pot fi depistate cu ajutorul screening-ului femeilor la fiecare 3 ani, dacă au vârste cuprinse între 25 și 49 de ani și la fiecare 5 ani, dacă vârstele acestora sunt cuprinse între 50 și 64 de ani.
Unde puteți efectua testul?
Puteți efectua un test de screening pentru cancerul de col uterin la:
- Cabinetul medicului ginecolog;
- O clinică specială pentru femei;
- O clinică de planificare familială;
- O clinică pentru sănătatea genito-urinară (clinică specializată în probleme ale organelor genitale sau urinare);
- O clinică prenatală, dacă sunteți însărcinată;
- O clinică privată;
Țineți minte că trebuie să încercați să vă programați la mijlocul ciclului menstrual, dacă este posibil. Cu alte cuvinte, între menstruații. Este mai dificil pentru medic sau pentru asistentă să vizualizeze colul uterin și să preleve o probă de celule, dacă vă programați în timpul menstruației. Este posibil să obțineți un rezultat inadecvat și să fie necesar să reveniți, pentru efectuarea unui alt test.
Sa intelegem semnificația rezultatelor
După un test de screening, se pot obține mai multe rezultate diferite. Unele dintre rezultatele sunt cauzate de probleme ale testului și nu pentru că există celule anormale. Este posibil să vi se spună că trebuie să repetați testul, deoarece nu a putut fi interpretat corespunzător (uneori este posibil să se folosească expresii precum „mostră inadecvată”). Acest lucru ar putea fi cauzat de următorii factori:
- Eșantionul nu a conținut suficiente celule;
- Mostra nu a conținut celule suficiente;
- Ați efectuat testul în timpul menstruației și celulele nu se pot vedea clar din cauza sângelui;
- Cervixul era inflamat și astfel celulele nu au putut fi văzute suficient de clar;
În toate aceste cazuri vi se va solicita să reveniți pentru efectuarea unui alt test. Aceasta se va întâmpla, de obicei, aproximativ 3 luni mai târziu. Dacă aveți o infecție, va trebui să o tratați mai întâi.
Deși cele mai multe femei vor obține rezultate normale, se pot obține destul de frecvent și rezultate anormale. Acest lucru se întâmplă în 1 din 20 cazuri (5%). Un rezultat anormal înseamnă ca există unele modificări ale celulelor de pe colul uterin. Multe dintre aceste schimbări vor reveni la normal de la sine. Cu toate acestea, în unele cazuri, dacă nu sunt tratate, aceste modificări s-ar putea transforma în cancer în viitor. Este foarte rar ca un rezultat anormal să indice faptul că s-a dezvoltat deja cancerul, mai ales dacă ați participat la testele periodice de screening. Dar acest lucru este posibil.
Eroziunea cervicală
Eroziunea de col uterin este o afecțiune depistată frecvent de testele de screening pentru cancerul de col uterin. Este posibil ca medicii să folosească și denumirea de „ectropion” pentru aceasta. Aceasta nu are nimic de-a face cu cancerul de col uterin. Aceasta înseamnă că celulele glandulare, care sunt vizibile în mod normal numai în interiorul canalului cervical, sunt vizibile la suprafața colului uterin. Cervixul este, de multe ori, puțin inflamat în această zonă. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la eroziune. Aceasta este frecventă la adolescenți, în timpul sarcinii, precum și la femeile care iau pilule anticoncepționale. Aceasta vă poate provoca o sângerare ușoară, în special după contactul sexual. De obicei, această afecțiune trece de la sine, fără nici un tratament.
Rezultatele anormale ale testului
Rezultatele anormale pot fi raportate în două moduri diferite. În cazul în care aveți celule anormale, cel mai probabil vi se va spune că aveți:
- Modificări celulare ușoare (discarioză incipientă);
- Modificări celulare moderate sau severe (discarioză severă);
Mai rar, rezultatul testului de screening poate menționa NCI 1, NCI 2 sau NCI 3 în loc de „ușoară”, „moderată” sau „severă”. NCI înseamnă neoplazie cervicală intraepitelială. Acest lucru înseamnă doar că există modificări ale celulelor colului uterin. Această clasificare nu este foarte precisă, deoarece NCI poate fi diagnosticată doar cu ajutorul unei biopsii. Dar aceste rezultate indică faptul că, probabil, aveți:
- NCI 1 dacă aveți modificări celulare ușoare;
- NCI 2 dacă aveți modificări celulare moderate;
- NCI 3 dacă aveți modificări celulare severe;
Cele 3 clase de NCI fac referire la grosimea epiteliului care acoperă colul uterin și care este afectat. NCI 1 înseamnă că există celule anormale până la o grosime care reprezintă o treime din grosimea epiteliului care acoperă cervixul. NCI 2 înseamnă că colul uterin prezintă celule anormale pe o treime până la două treimi din grosimea epiteliului care acoperă cervixul. NCI 3 înseamnă că colul uterin prezintă celule anormale pe toată grosimea epiteliului care acoperă cervixul. Atât nivelul anomaliilor celulare (ușoară, moderată sau severă), precum și nivelul NCI vor fi luate în considerare atunci când se ia o decizie cu privire la necesitatea unui tratament.
Toate aceste rezultate înseamnă că, printre celulele analizate pentru testul dvs, există celule care au suferit modificări anormale. Aceasta nu înseamnă că suferiți de cancer de col uterin. Aceasta înseamnă că unele celule sunt ușor anormale, iar dacă sunt lăsate netratate, este posibil să se transforme în cancer de col uterin.
Țineți minte, vorbim despre acest test ca metodă de screening pentru cancerul de col uterin. Screening-ul este testarea femeilor sănătoase. Dacă prezentați simptome specifice cancerului de col uterin, este posibil să se efectueze un test de citologie lichidă în cadrul testelor utilizate pentru a investiga simptomele. Aceasta este o situație foarte diferită de cea a testului de screening de rutină. Dacă aveți simptome, trebuie să discutați cu medicul dv.
Modificări celulare minore
Dacă aveți modificări ușoare ale celulelor, laboratorul va testa proba dv. pentru papilomavirusul uman (HPV). Anumite tipuri de HPV contribuie la un risc mai ridicat de cancer de col uterin. În cazul în care nu se constată nici o infecție cu HPV (HPV negativ), modificările celulelor vor dispărea, revenind la normal, sau nu se vor mai modifica. Prin urmare, veți reveni la programul de screening de rutină – la fiecare 3-5 ani.
Dacă sunteți infectată cu o tulpină de HPV cu grad de risc ridicat, veți fi invitată pentru efectuarea unei colposcopii pentru a vedea dacă aveți nevoie de tratament pentru celulele anormale.
Dacă modificările celulelor sunt ușoare, medicul sau asistenta vă vor sugera fie o colposcopie, care se poate efectua imediat, fie să reveniți peste 6 luni pentru un alt test de screening. Uneori, aceste celule ușor anormale vor reveni la normal de la sine. Vă sfătuim să reveniți la cabinet pentru a repeta testul, pentru siguranță. Este mai bine să nu presupuneți că celulele vor reveni la normal. Dacă testul următor are rezultate normale puteți efectua încă 2 teste, la 6 luni distanță, înainte de a reveni la screening-ul periodic la fiecare 3-5 ani. În cazul în care testul repetat are rezultate anormale, va trebui să faceți o colposcopie pentru a le analiza mai în amănunt. Este posibil să aveți nevoie de tratament.
Modificări celulare moderate sau severe
Dacă modificările celulare sunt moderate sau severe (discarioză severă), medicul vă va trimite imediat să efectuați o colposcopie. Medicul sau asistenta va preleva o probă de celule (biopsie) din zona care prezintă celule anormale. Este posibil să vi se solicite să reveniți pentru tratament, în funcție de rezultatul biopsiei. Sau, în unele clinici, este posibil să vi se ofere tratamentul odată cu colposcopia. De obicei, tratamentul se efectuează doar o dată. Va trebui să efectuați teste pentru urmărirea evoluției. Dacă ați făcut un test care a avut rezultate anormale, dar ați urmat cu succes un tratament, este foarte puțin probabil să vă îmbolnăviți de cancer de col uterin, dacă veți continua screening-ul. Dacă nu ați urmat tratamentul, vă expuneți unui risc ridicat de a vă îmbolnăvi de cancer de col uterin în viitor.
Carcinomul in situ
NCI 3 este uneori numită și carcinom in situ. Această denumire pare să sugereze cancerul, dar lucrurile nu stau așa. Aceasta înseamnă că o parte din celule au aspect de celule canceroase. Dar acestea se află în stratul de piele care acoperă colul uterin. Dacă celulele nu au trecut încă de stratul care acoperă colul uterin și nu s-au răspândit în țesutul de dedesubt, nu este vorba de cancer în toată puterea cuvântului. Trebuie să urmați un tratament cât mai curând posibil, dacă ați fost diagnosticată cu carcinom in situ. Atâta timp cât zona afectată este îndepărtată, cancerul poate fi prevenit.