SM si Oncologia

  • 03 mai 2019

Un studiu a demostrat că există un risc de apariție a cancerului cu 14% mai mare în cazul pacienților cu scleroza multiplă (SM) față de populația generală. Printre cele mai frecvente neoplasme asociate cu SM se numără cancerele sistemului respirator, cancerele urologice și cele de sistem nervos central. Aproape 7000 de pacienți au fost incluși în studiul care s-a desfășurat în Norvegia și a avut o perioadă de urmărire de 65 de ani. Studiul a fost prezentat la Congresul Academiei Europene de Neurologie, de la Oslo.

SM este o boală cronică a sistemului nervos central, în a cărei patogenie este implicată o componentă autoimună importantă, deși cauzele bolii nu sunt incomplet elucidate. Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta, ceea ce complică diagnosticul. În general, primele simptome ale bolii apar între 20 și 40 de ani. SM este cea mai frecventă cauză de dizabilitate în rândul adulților tinerii, care ajung să aibă o speranță de viață cu 7 ani mai mică.

Acesta este primul studiu care a evaluat riscul de apariție a cancerului la pacienții cu scleroză multiplă și rudele acestora, comparativ cu populația generală. În cazul fraților și surorilor pacienților cu scleroză multiplă s-a observat un risc mai mare de apariție a unui neoplasm hematologic.

Evaluarea riscului între aceste grupuri este foarte interesantă deoarece ei împărtășesc aceiași factori de mediu și factori genetici. Studiul atrage atenția asupra importanței evaluării riscului de cancer la pacienții cu SM, ceea ce poate determina scăderea timpului până la diagnostic, precum și un tratament eficient care poate să amelioreze prognosticul.  – Dr. Nina Grytten, autorul principal al studiului, Spitalul Universitar Haukeland, Bergen

6883 de pacienți cu scleroză multiplă, născuți în perioada 1930-1979 au participat în cadrul studiului. De asemenea, au fost colectate date de la rudele pacienților, care nu prezentau boala. În grupul de control au fost înregistrate 37 919 persoane fără SM.

Cancerele de căi respiratorii sunt cele mai frecvente, riscul fiind cu 66% mai mare cât la persoanele fără această boală.

Riscul de cancere de sistem nervos central este mai ridicat cu 52% iar cel de cancere ale aparatului urinar au un risc mare mare cu 51%

Conform Dr. Grytten rezultatele studiului sugerează că ar putea exista o etiologie comună între SM și cancerele hematologice, ceea ce deschide noi perspective de cercetare. (Oncopedia.ro)

Oncologii acceptă terapii integrative “neconvenționale”

By |3 mai 2020|Categories: Recomandat, Stiri medicale|Tags: , , |

O pacientă cu cancer de sân care se confruntă cu anxietate, depresie sau schimbări de dispoziție ar putea fi curând încurajată de oncologul ei să învețe tehnici de meditație...

Solidaritate de neimaginat a comunității științifice

By |1 mai 2020|Categories: Recomandat, Stiri medicale|

Specialiștii de la MIT, împreună cu colegii lor din întreaga lume au identificat tipuri specifice de celule care par a fi țintele coronavirusului SARS-Cov-2 cel care cauzează pandemia Covid-19.

0 0 votes
Article Rating
2020-05-03T10:42:03+03:00
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Go to Top