Cancerul de prostată nu este campion la mortalitate
Cancerul de prostată nu este campion la mortalitate. Cancerul de prostată este încă departe de a deveni o boală cronică, dar ultimele tehnici și medicamente au sporit sensibil ratele de supraviețuire. De asemenea, cancerul de prostată este o boală care se declanșează cu precădere la bărbați ajunși la vârsta a treia. Mulți bolnavi de cancer de prostată mor din cauza altori boli, iar unii nici nu află că-l au. Vă prezentăm ratele de supraviețuire bazate pe statistici oficiale, cu mențiunea că reprezintă cele mai negre prognosticuri.
Rata relativă de supravieţuire la 5 ani este de aproape 100%.
Rata relativă de supravieţuire la 10 ani este de 99%.
Rata relativă de supravieţuire la 15 ani este de 94%.
Acesta este un text introductiv, citește aici materialul complet referitor la șansele de supraviețuire în funcție de tipul de cancer de prostată și stadiile bolii.
Reţineţi faptul că aşa cum ratele de supravieţuire la 5 ani au la bază pacienţii diagnosticaţi şi care au început tratamentul cu mai bine de 5 ani în urmă, ratele de supravieţuire la 10 ani au la bază pacienţii diagnosticaţi cu peste 10 ani în urmă (iar ratele de supravieţuire la 15 ani au la bază pacienţii diagnosticaţi cu cel puţin15 ani în urmă).
Citește și capitolul Investigații precoce/screening
Ratele de supravieţuire sunt deseori utilizate de medici ca şi modalitate standard de a discuta prognoza (perspectivele) unei persoane. Unii pacienţii vor vrea să cunoască statisticile privind supravieţuirea pentru persoane în situaţii similare, în timp ce pentru alţii cifrele nu sunt de nici un ajutor sau nu vor vrea nici măcar să le afle.
Rata de supravieţuire la se referă la procentul de pacienţi care sunt în viaţă după cel puţin respectivul număr de ani de la diagnosticarea cancerului. Evident, multe dintre aceste persoane trăiesc mai mult şi multe se vindecă.
Îmbunătăţirile aduse detectării şi tratării între timp pot duce la o perspectivă mai favorabile pentru persoanele care sunt diagnosticate cu cancer acum.
Ratele de supravieţuire au de regulă la bază rezultele anterioare cu privire la un număr mare de persoane care au avut boala, dar ele nu pot previziona ce se va întâmpla în cazul unei anumite persoane.
Există numeroşi alţi factori care pot afecta perspectivele unei persoane, cum ar fi vârsta şi starea se sănătate a pacientului, tratamentul de care a beneficiat şi modul în care cancerul răspunde la tratament. Medicul dumneavoastră vă poate spune cum se aplică datele de mai jos în cazul dumneavoastră pentru că el este cel care cunoaşte aspectele specifice cazului dumneavoastră.
Institutul Naţional pentru Cancer (NCI) din USA deţine o mare bază de date naţională cu privire la ratele de supravieţuire pentru diferite tipuri de cancer. Această bază de date nu grupează cancerele în funcţie de stadiul AJCC, ci în funcţie de stadii locale, regionale şi distante. Din păcate în România nu există o bază de date care să permită o statictică științifică a șanselor de supraviețuire, dar conform specialiștilor, ele sunt foarte apropiate de cele europene și americane.