Cum poți trăi având cancer de prostată

  • “Modalitati de a gestiona mai bine cancerul de prostata”

Activitatile fizice imbunatateste viata cu cancer de prostata

Nu puteţi schimba faptul că aveți cancer de prostată. Puteţi însă schimba modul în care vă veţi trăi restul vieţi – alegerile pe care le faceţi pentru a rămâne sănătos şi a vă simţi cât mai bine cu putinţă. Acesta este un bun moment de a vă privi viaţa din noi unghiuri. Poate că vă gândeaţi deja de multă vreme la cum puteţi să vă amelioraţi sănătatea. Unele persoane încep să facă asta chiar din timpul tratamentului pentru cancer.

Ce puteţi face pentru a fi mai sănătos? Puteţi poate să mâncaţi mai corect sau să faceţi mai multe activităţi fizice. Puteţi reduce consumul de alcool sau renunţa la fumat. Chiar şi ţinerea nivelului de stres sub control vă poate ajuta. Acum este momentul potrivit să faceţi schimbări cu efecte pozitive pentru tot restul vieţii. Vă veţi simţi mai bine şi veţi fi şi mai sănătos.

 

Pot să îmi reduc riscul de evoluţie sau revenire a cancerului?

Majoritatea persoanelor vor să ştie dacă sunt anumite modificări specifice în stilul de viaţă pe care le pot face pentru a reduce riscul de evoluţie sau revenire a cancerului. Din nefericire însă, în cazul majorităţii cancerelor, există doar foarte puţine dovezi solide pentru a îndruma cancerul. Acest lucru nu înseamnă că nu este nimic care să vă poată ajuta – ci, pur şi simplu, că o mare parte a acestui domeniu nu a fost încă studiată. Majoritatea studiilor au analizat modificările stilului de viaţă ca şi modalităţi iniţiale de prevenire a cancerului, nu de a-l încetini sau preveni reapariţia acestuia.

Unele studii recente au sugerat că bărbaţii care fac periodic exerciţii fizice după tratament pot trăi mai mult decât cei care nu fac. Nu este însă clar de ce volum de activităţi fizice este necesar, dar mai mult pare mai bine. O activitate mai intensă poate fi mai utilă decât una mai puţin intensă. Sunt necesare însă mai multe studii de validare a acestor constatări.

Alte studii recente au sugerat că bărbaţii care fumează sunt mai predispuşi la recurenţa cancerului de prostată decât cei care nu fumează. Sunt necesare alte studii pentru a vedea dacă renunţatul la fumat poate ajutam deşi se ştie deja că renunţatul la fumat are numeroase alte beneficii pentru sănătate.

Adoptarea altor comportamente mai sănătoase, cum ar fi consumul de alimente potrivite şi păstrarea greutăţii ideale, poate fi de asemenea de ajutor, dar nu se ştie cu siguranţă acest lucru. Cu toate acestea, ştim că aceste tipuri de schimbări pot avea efecte pozitive asupra sănătăţi dumneavoastră care trec dincolo de riscul de cancer de prostată sau alte cancere.

Cum vă afectează cancerul de prostată sănătatea psihică

În timpul tratamentului şi după acesta, vă veţi putea simţi copleşit de multe trăiri diferite. Veţi fi confruntat cu gânduri despre moarte. Sau poate vă vor copleşi gândurile despre impactul cancerului asupra familiei, prietenilor şi carierei dumneavoastră. Vă veţi privi probabil relaţiile cu cei din jur dintr-o nouă perspectivă. Anumite chestiuni neaşteptate vă pot da motive de îngrijorare. Spre exemplu, pe măsură ce vă simţiţi mai bine şi mergeţi din ce în ce mai rar la medic, vă veţi întâlni mai puţin frecvent cu echipa dumneavoastră de îngrijire şi veţi avea mai mult timp la dispoziţie. Aceste modificări pot da anumitor persoane o stare de anxietate.

Lupta cu cancerul vă poate face să vă simţiţi foarte singur. Nu este nici necesar, nici foarte bine pentru dumneavoastră să încercaţi să vă ocupaţi de toate singur. În plus, familia şi prietenii se pot simţi daţi la o parte dacă nu îi includeţi şi pe ei. Lăsaţi-i să vă fie alături, la fel şi pe oricine altcineva care vă poate ajuta.

CITESTE MAI MULT DESPRE CANCERUL DE PROSTATA

CITESTE MAI MULT DESPRE CANCERUL DE PROSTATA

CITESTE
CITESTE

INTRA IN PORTALUL ONCOPEDIA.RO

Inregistreaza-te in Oncopedia si primeste informatii!

JOIN THE COMMUNITY

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut iaculis nibh eget felis blandit maximus.

SOCIAL MEDIA

0 0 vote
Article Rating
2020-03-11T10:22:29+03:00
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Go to Top