Oncopedia.ro, primul site online românesc despre cancer cu informații certificate în întregime de specialiști

Cei care caută informație oncologică de calitate au acum o sursă de încredere. Oncopedia.ro, un proiect sprijinit de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), este prima resursă online de informație în ceea ce privește cancerul, un produs realizat de jurnaliști profesioniști și verificat de experți. Pacienții, sau chiar și medicii, au acum la dispoziție sute de articole ce abordează în detaliu oncologia. Pentru fiecare tip de cancer, pe oncopedia.ro sunt explicate și analizate pe larg cauzele, factorii de risc, simptomele, stadiile, metodele de diagnostic precoce, de investigare și de tratament. Articolelor oncologice li se adaugă informații despre nutriție pentru persoanele suferinde, despre suport psihologic și stil de viață, pentru o abordare rațională pe toate planurile a luptei cu cancerul.

Pofesorul dr. Eugen Carasevici: Despre cancer cu toată onestitatea

Oncopedia.ro vrea să vă explice cu toată onestitatea ce este această boală, cum este ea abordată azi și să vă răspundă la întrebări”, a declarat profesorul dr. Eugen Carasevici, unul dintre medicii Institutului Regional de Oncologie Iași și primul susținător al proiectului. „Noi nu vom prescrie tratamente, pentru că aceasta este misiunea medicului dumneavoastră, dar vrem să vă fim alături și să vă destrămăm temerile”, a continuat profesorul Carasevici.

Cezar Irimia: Moartea vine pe internet

„Ne bucurăm că pacienții noștri pot avea acum acces în timp real la informații oferite de specialiști”, a declarat la lansarea oficială a proiectului Cezar Irimia, președintele FABC. „Iar faptul că avem o alternativă puternică la promisiunile nocive de tratament miraculos care se găsesc la tot pasul pe Internet, este un motiv de bucurie în plus. Cancerul nu așteaptă și un pacient corect informat e un pacient mai puternic. Din păcate, uneori moartea vine pe internet”, a parafrazat Irimia, referitor la „știrile de senzație lansate online de vraci de renume mondial”.

Profesorul dr. Tudor Ciuleanu: Oncopedia, un partener util

Apariția acestui site este de mare ajutor pentru noi, medicii. Pentru că în viteza în care trebuie să consultăm, diagnosticăm, tratăm, de multe ori nu avem timp să-i detaliem pacientului situația, să-i explicăm că există și lucruri altele decât tratamentul de care trebuie să aibă grijă. Salut faptul că în acest moment, mulțumită oncopedia.ro, îl putem ajuta cu atâta informație de calitate”, a declarat profesorul dr. Tudor Ciuleanu la evenimentul de lansare.

Raluca Bârzu, project manager: O punte de legătură între medici și pacienți

Oncopedia.ro își propune să fie o punte de legătură între pacientul greu încercat de această boală atât de complexă ca și abord terapeutic și medicul specialist. Am creat Oncopedia.ro cu gândul la pacienți și la familiile lor dorind să le oferim posibilitatea de a accesa informații utile și de actualitate despre cancer, validate și verificate de medicii specialiști din țară, dar și din străinatate. În Oncopedia.ro specialiștii noștri vor scrie și vor răspunde întrebărilor pacienților, încercând să arate că există speranță și că există șanse reale de a învinge cancerul”, consideră Raluca Bârzu, inițiatoarea proiectului. (foto, între Cezar Irimia și profesorul dr. Tudor Ciuleanu)

Un studiu recent realizat de IMAS la solicitarea Centrului de Inovație în Medicină, a arătat că în România sunt aproape un milion de persoane suferinde sau diagnosticate în trecut cu cancer și peste 20% dintre români au sau au avut cel puțin un membru din familia restrânsă (soțul/soția, fiul/fiica, mama/tata) diagnosticat cu această boală. Principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6%).

Oncopedia.ro crede în deviza sa: Cunoașterea înseamnă sănătate.