Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului 2017

DESPRE ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului este o actiune unica care se intampla in toata lumea in fiecare an pe data de 4 Februarie. Aceasta zi  marcheaza ziua in care aducem aminte tuturor ca trebuie sa luptam impotriva acestei boli prin campanii de informare si preventie, impreuna cu factorii cheie implicati: guverne, ministere, companii farmaceutice, medici specialisti, fundatii si organizatii.

Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite in lume si doar 65 de milioane de oameni. Impreuna putem sa acceleram progresul in lupta impotriva cancerului prin campanii de constientizare, informare si preventie in randul populatiei.

Sa Fim Impreuna Impotriva Cancerului este Campania pe care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va continua sa o desfasoare an de an, alaturi de Voi.

DE CE ESTE IMPORTANTA ACEASTA ZI DE 4 FEBRUARIE LA NIVEL MONDIAL?

Este foarte simplu: cancerul este boala secolului nostru si cu toate acestea nu are o maxima prioritate pe agenda guvernelor lumii. In 2008 au fost estimate 7.8 milioane de oameni care au murit din cauza acestei boli si 12.7 milioane de oameni diagnosticati si se estimeaza o crestere de 75% pana in 2030. In fiecare luna 600.000 de oameni mor in lume din cauza cancerului si multe din aceste decese ar putea fi evitate daca guvernele s-ar implica mai mult bugetand corect programele de preventie, diagnostic si tratament. De asemenea programele si campaniile de informare ale populatiei cu privire la aceasta boala trebuie coerent planificate pentru a impiedica cresterea numarului de cazuri noi tarziu diagnosticate precum si cresterea numarului de decese in randul populatiei.

Este trist sa spunem ca aceasta boala loveste si mai crunt populatia din tarile slab si mediu dezvoltate. Printre ele, fiind si Romania.

4 FEBRUARIE SI IN ROMANIA PRIN FABC

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania impreuna cu Asociatiile membre vor desfasura actiuni simultane, atat in Bucuresti, cat si in tara.

Scopul Actiunilor FABC constă în abordarea unor teme actuale de constructie a unui plan national de oncologie, raportate la numarul mare a deceselor prin cancer in Romania, identificarea de  solutii şi direcţii prioritare pentru initierea si îmbunatățirea programelor nationale de screening, informare si mediatizarea acestora.

Tot in acest context, Asociatiile membre vor face cunoscute problemele cu care se confrunta pacientii din toate zonele tarii.

0 0 votes
Article Rating