“Toți bărbații care ar ajunge la vârsta de 120 de ani ar suferi de cancer de prostată”, a afirmat Acad. Dr Ionel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie în cadrul conferinţei „O nouă speranţă pentru pacienţii români cu cancer de prostată”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Cancerul de prostată nu poate fi prevenit, dar depistarea afecțiunii în stadii incipiente oferă șanse reale de vindecare, este concluzia specialiștilor prezenți la eveniment.

Dr Ionel Sinescu: “Screening obligatoriu pentru bărbații de peste 50 de ani”

“Screeningul pentru cancerul de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani”, a declarat dr Ionel Sinescu cu ocazia evenimentului organizat de FABC pe 13 aprilie 2016.
”Testele de rutină, pe care ar trebui să le facă toți bărbații care se consideră sănătoşi, constau în determinarea nivelului antigenului specific prostatic în sânge, o analiză de sânge prin care se dozează acest PSA, care are drept limită superioară considerată normală 3 nanograme/ml. Tot ce e mai mult ridică semne de întrebare. Al doilea examen este ecografia aparatului urinar, pe care o focalizăm pe prostată, iar a treia metodă care intră în screening este tuşeul rectal”, a punctat specialistul.
Ionel Sinescu a atras atenţia asupra faptului că este vorba despre o boală cu frecvenţă foarte mare, în condiţiile în care unul din şase bărbaţi va avea în existenţa lui cancer de prostată. „Dacă sistemul medical nu mă obligă să fac aceste trei investigaţii, la vârsta de 60 de ani pot să am cancer de prostată şi să nu ştiu despre el, iar la 70 de ani, când am dureri de coloană vertebrală, să constat că acestea nu sunt date de hernia de disc, ci de metastaze plecate dintr-un cancer de prostată care ar fi putut să fie depistat în urmă cu 10-15 ani”, a subliniat el.

Dr Florin Băcanu: “Boala este vindecabilă în stadiul unu și doi”

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, dr Florin Băcanu, a precizat că în stadiul unu şi doi al bolii pacienţii sunt curabili. „10% din pacienţi vin deja cu metastaze osoase (…). Pot să aibă metastaze osoase fără dureri. Pacienţii nu trebuie să aştepte durerea. Neoplasmul e o boală parşivă, în care poţi să fii plin de metastaze şi să circuli, iar abia când faci imagistică îţi dai seama de probleme. De aceea pacienţii trebuie să se investigheze. (…) Faţă de alte cancere, de plămâni, de pancreas, care sunt mult mai grave și dau o speranţă de viaţă mult mai scurtă, aici marea majoritate a pacienţilor se bucură de un prognostic mult mai bun”, a precizat specialistul.

Cezar Irimia: “Medicamente de ultimă generație, incluse în programul național”

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a atras atenţia asupra faptului că anul trecut a fost aprobat pentru compensare unul dintre noile medicamente care se adresează pacienţilor cu cancer de prostată metastatic, care nu mai răspundeau la alte tratamente. „Sperăm că pacienţii cu cancer de prostată să aibă acces gratuit şi complet şi în anii următori la aceste medicamente de ultimă generaţie”, a declarat Irimia.

Este vorba de Abiraterona, medicament care a fost inclus în programul național. Pacienții români pot avea acces la acest tratament în mod gratuit, pe baza recomandării de la doctorul oncolog. Abiraterona este un tratament neinvaziv.

Ce este Abiraterona

Referitor la impactul noului medicament în lupta cu maladia, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, dr Florin Băcanu a explicat: “Majoritatea pacienţilor nou diagnosticaţi cu cancer de prostată răspund iniţial bine la tratamentul chirurgical sau medical. Rata de supravieţuire a cancerului de prostată este mare. Studii din SUA raportând o rată de supravieţuire la 5 ani de 100% când boala se manifestă la nivel localizat sau regional. Cu toate acestea, la peste 5 ani de la diagnostic, vasta majoritate a pacienţilor dezvoltă o boală progresivă, rezistentă la tratamentele hormonale. În timp, evoluţia bolii devine mai rapidă, iar 40% dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala localizată progresează la stadiul metastatic (95% la nivelul sistemului osos). În general, la doi ani după apariţia metastazelor, pacienţii dezvoltă rezistenţă la tratamentele hormonale. Până de curând, opţiunile de tratament pentru cancerul de prostată metastatic rezistent la tratamentele hormonale erau limitate (chimioterapie) şi erau asociate cu efecte adverse ce aveau un impact negativ asupra calităţii vieţii. După chimioterapie, singura opţiune era îngrijirea paleativă. Aprobarea de către EMA, în 2011, a primului agent non-chimioterapeutic pentru această categorie de pacienţi (abiraterona) a însemnat schimbarea paradigmei de tratament în cancerul de prostată metastatic rezistent la tratamentele hormonale. Tratamentul cu abiraterona este disponibil acum şi pacienţilor români, rezolvând astfel una dintre situaţiile critice din oncologie, în care nu aveam alte soluţii terapeutice etiologice la îndemână”. (Oncologica.ro)

0 0 votes
Article Rating