Terapia cu iod radioactiv în cancerul tiroidian

 

Glanda tiroidă absoarbe aproape tot iodul care intră în corp. Prin urmare, un tip de radioterapie denumită terapia cu iod radioactiv (denumit și I-131 sau RAI) poate găsi și distruge celulele canceroase care nu sunt îndepărtate prin intervenție chirurgicală și cele care s-au răspândit în afara glandei tiroide. Medicii care prescriu terapia cu iod radioactiv sunt, de obicei, endocrinologi sau specialiști în medicina nucleară.

 

Tratamentul cu iod radioactiv este o opțiune pentru unii pacienți cu cancer tiroidian papilar și folicular. Iodul radioactiv este utilizat pentru a trata persoanele cu cancer tiroidian diferențiat care s-a răspândit la ganglioni limfatici din locații îndepărtate ale corpului. Se poate efectua un test, prin administrarea unei singure doze mici, înainte de tratamentul complet pentru a ca medicul să se asigure că tumorile vor absorbi I-131. Pacienții cu CTM sau cu cancer anaplazic nu trebuie tratați cu I-131.

 

Terapia cu I-131 este administrată fie sub formă de lichid, fie sub formă de pilule. Pacienții care primesc I-131 pentru a distruge celulele canceroase pot fi spitalizați timp de 2 până la 3 zile, în funcție de câțiva factori, inclusiv de doza administrată. Pacienții sunt încurajați să bea lichide pentru a ajuta I-131 să treacă rapid prin corp. În câteva zile, cea mai mare parte a radiațiilor dispare. Discutați cu medicul dumneavoastră despre modalitățile de a limita expunerea la radiații a altor persoane, inclusiv copiii care pot fi în jurul dumneavoastră în timpul acestui tratament și în zilele de după.

 

În cursul pregătirii pentru terapia I-131 administrată după intervenția chirurgicală, pacienții sunt de obicei rugați să urmeze o dietă scăzută în iod cu 2 până la 3 săptămâni înainte. În plus față de dieta săracă în iod, pacienții vor fi rugați să oprească temporar administrarea pastilelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni, fie să primească injecții de TSH recombinant (Thyrogen) în timpul tratamentului cu hormoni. Dacă terapia hormonală este întreruptă în timpul perioadei de pregătire, pacientul va avea probabil efecte secundare specifice hipotiroidismului (vezi mai sus).

 

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră cu privire la posibilele efecte pe termen scurt și pe termen lung ale terapiei cu I-131. În prima zi de tratament, pacienții pot prezenta greață și vărsături. În anumite circumstanțe, pot apărea dureri și umflături în zonele în care se colectează iodul radioactiv. Deoarece iodul este concentrat în țesutul glandelor salivare, astfel că pacienții pot prezenta umflarea acestora. Acest lucru poate duce la xerostomie, adică senzația de gură uscată.

Dozele mari sau succesive de iod radioactiv poate cauza infertilitate, adică incapacitatea de a avea copii, mai ales la bărbați. Se recomandă ca femeile să evite sarcina timp de cel puțin 1 an după tratamentul cu I-131. Există riscul de apariție a unui cancer secundar în cazul tratamentului cu I-131 (vezi „Monitorizarea tratamentului”). Ocazional, pacienții pot necesita tratamente repetate în timp. Cu toate acestea, există o doză totală maximă de iod radioactiv permis în timp și, odată atinsă, tratamentul nu va putea fi continuat.