Radioterapia cu fascicul extern în tratamentul cancerului tiroidian

Radiația cu fascicul extern (radiație externă) este un alt tip de radioterapie în care sunt folosite raze X de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Medicii care se specializează în terapia cu radiații externe se numesc radiologi oncologi. O schemă de terapie cu radiație externă cuprinde, de obicei, un număr specific de tratamente administrate într-o perioadă de timp stabilită. Când se utilizează pentru a trata cancerul tiroidian, radioterapia este de obicei administrată ca terapie în ambulatoriu, într-un spital sau o clinică, 5 zile pe săptămână timp de aproximativ 5 – 6 săptămâni.

 

În cazul cancerului tiroidian, terapia cu radiații externe este utilizată numai în anumite circumstanțe, de obicei atunci când un cancer în stadiu avansat nu a răspuns la terapia cu I-131 (vezi mai sus). Terapia radiologică este administrată, de obicei, după intervenția chirurgicală, iar tratamentul este concentrat pe o anumită zonă, afectând numai celulele canceroase din locul respectiv.

 

Efectele secundare depind de doză și de suprafața de tratament și pot include roșeață a pielii, dureri la înghițire, tuse, răgușeală ocazională, greață și oboseală. Cele mai multe efecte secundare dispar imediat după terminarea tratamentului