Intervențiile chirurgicale in cancerul tiroidian

O intervenție chirurgicală presupune îndepărtarea tumorilor și unei zone de țesut sănătos din jurul acestora. O intervenție chirurgicală poate fi numită și o rezecție. Este tratamentul principal pentru majoritatea persoanelor cu cancer tiroidian. Un chirurg oncolog este un medic specializat în tratarea cancerului prin intervenții chirurgicale. În funcție de mărimea nodulului, opțiunile chirurgicale includ:

  • Lobectomia. Această operație îndepărtează lobul tiroidei unde există un nodul canceros.
  • Tiroidectomia aproape totală. Se mai numește tiroidectomie subtotală, fiind o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta total o parte din glanda tiroida.
  • Tiroidectomia totală a glandei. Această operație elimină întreaga glandă tiroidă.

Există diferite tehnici chirurgicale care pot fi utilizate pentru o tiroidectomie glandă:

  • Tiroidectomia standard. În cadrul acestei intervenții chirurgul realizează o mică incizie în apropierea bazei sau a mijlocului gâtului pentru a obține acces direct la glanda tiroidă, pentru operație. În unele spitale oncologice sunt disponibile și tehnici chirurgicale mai noi pentru a reduce sau a evita cicatricile gâtului.
  • Tiroidectomia endoscopică. În timpul acestei proceduri, chirurgul face o singură mică incizie. Operația este similară cu o tiroidectomie standard a glandei, cu excepția faptului că se folosește un tub flexibil luminat și un monitor video pentru a ghida procedura, mai degrabă decât o lupă chirurgicală.
  • Tiroidectomia robotică. Chirurgul face o incizie în altă parte, cum ar fi la nivelul axilei sau al pieptului și apoi utilizează un instrument robotic pentru a efectua tiroidectomia . Acest tip de intervenție chirurgicală nu este însă recomandată.

 

Nu toate opțiunile chirurgicale sunt recomandate tuturor pacienților. Discutați cu medicul despre cea mai bună abordare de tratament în cazul dumneavoastră.

Dacă există dovezi sau riscuri de răspândire a cancerului la ganglioni limfatici de la nivelul gâtului, chirurgul poate elimina și ganglioni limfaticii din această zonă în cadrul unei intervenții care se numește și limfadenectomie.

În general, complicațiile chirurgicale la glanda tiroidă pot include leziuni ale paraglandei tiroide care ajută la reglarea nivelurilor de calciu din sânge, hemoragii excesive sau infecții ale rănilor. Dacă nervii laringelui sunt afectați

în timpul intervenției chirurgicale, acest lucru poate provoca răgușeală temporară sau permanentă.

 

Fără glanda tiroidă, organismul oprește producerea hormonilor tiroidieni, care sunt esențiali pentru funcționarea corpului. Înlocuirea hormonală (vezi mai jos), de obicei prin administrarea unei pilule zilnice, este cea mai bună soluție. Pacientul poate, de asemenea, să ia suplimente de vitamina D și calciu dacă funcția paraglandai tiroide este afectată după o intervenție chirurgicală.

 

Dacă o tumoare nu poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală, aceasta se numește inoperabilă. Medicul va recomanda alte opțiuni de tratament în acest caz.