Chimioterapia

Chimioterapia presupune folosirea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase și uneori este utilizată pentru a trata și cancerul tiroidian. Chimioterapia este prescrisă de un oncolog, un medic specializat în tratarea cancerului cu ajutorul medicamentelor. Un program de chimioterapie constă, de obicei, dintr-un număr specific de cicluri de tratament administrate într-o perioadă de timp stabilită. Un pacient poate primi un singur medicament sau o combinație de mai multe medicamente.

Medicamentele ajung în sânge de unde sunt transportate la celulele canceroase. De obicei chimioterapia se administrează intravenos (IV), cu ajutorul unui tub subțire plasat în venă, sau pe cale orală – sub formă de pastile sau capsule. Scopul chimioterapiei poate fi distrugerea cancerului care rămâne după intervenția chirurgicala,încetinirea creșterii tumorilor sau reducerea simptomelor.

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de pacient și de doza utilizată și pot include oboseală, riscul crescut  de infecție, greață și vărsături, căderea părului, pierderea apetitului și diareea. Aceste reacții adverse dispăr, de obicei, după terminarea tratamentului.

 

Terapia țintită

Terapia țintită este un tratament care vizează genele specifice cancerului, proteinele sau țesuturile care contribuie la creșterea cancerului. Acest tip de tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase, limitând deteriorarea celulelor normale.

Studiile recente arată că nu toate tumorile sunt la fel. Pentru a găsi cel mai eficient tratament, medicul dumneavoastră poate efectua teste pentru a identifica genele, proteinele și alte elemente componente ale tumorii. Acest lucru îi ajută pe medici să aleagă cel mai eficient tratament pentru fiecare pacient, ori de câte ori este posibil. În plus, multe studii sunt în desfășurare pentru a afla mai multe despre obiectivele moleculare specifice în diferitele tipuri de tratament ale cancerului tiroidian și în dezvoltarea de tratamente noi.

În cazul cancerului tiroidian papilar și folicular, Autoritatea Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat două terapii țintite:

  • În 2013, FDA a aprobat o terapie specifică numită sorafenib (Nexavar) pentru cancerul tiroidian în stadiul avansat sau pentru cancerul diferențiat recurent diferențiată disponibil în cazul în care terapia cu I-131 (vezi mai sus) nu a funcționat. Reacțiile adverse frecvente ale sorafenibului includ reacții cutanate sau alte probleme ale pielii, diaree, oboseală, scădere în greutate și hipertensiune arterială.
  • În 2015, FDA a aprobat o terapie numită lenvatinib (Lenvima, E7080) pentru tratarea cancerului diferențiat în stadiu avansat care nu răspunde la intervenții chirurgicale sau la tratament cu I-131 (sau ambele). Efectele secundare ale lenvatinibului includ tensiune arterială crescută, diaree, scăderea apetitului alimentar, scăderea în greutate și greața.

 

Pentru CTM, există 2 alte opțiuni terapeutice aprobate de FDA:

  • În 2011, FDA a aprobat tabletele de vandetanib (Caprelsa, zd6474), care este un tip de terapie țintită cunoscută sub numele de inhibitor de tirozin-kinază. Vandetanib este în prezent un tratament standard pentru adulți, disponibil în cazul în care CTM nu poate fi îndepărtat chirurgical, dacă boala se înrăutățește, sau dacă CTM se răspândește în alte părți ale corpului.

Medicamentul este administrat sub formă de pastilă cu administrare zilnică. Doza zilnică tipică de vandetanib este de 300 mg. Reacțiile adverse frecvente includ inflamația colonului și diaree, erupții cutanate, greață, tensiunea arterială crescută, durerea de cap, oboseală, pierderea poftei de mâncare și durere de stomac. În plus, se pot produce reacții adverse mai grave, cum ar fi probleme respiratorii și cardiace. Analizele de sânge, inclusiv măsurarea concentrațiilor  de potasiu, calciu, magneziu și TSH (vezi Diagnostic) se vor efectua în mod regulat pentru a monitoriza reacțiile corpului la acest medicament.

  • În 2012, FDA a aprobat un alt inhibitor de tirozin kinază pentru tratarea CTM metastatic numit cabozantinib (Cometriq, Cabometyx, XL184). Doza recomandată este de 140 mg, administrată sub formă de pastile cu administrare zilnică. Efectele secundare pot include constipație, dureri de stomac, tensiune arterială crescută, modificări ale culorii părului, oboseală, greață și vărsături, și chiar și probleme grave ale colonului.

Înainte de începerea oricărui tratament descris mai sus trebuie să  discutați cu medicul dumneavoastră despre posibile efecte secundare pentru fiecare  medicament în parte și de modul în care pot fi acestea gestionate.

 

Chimioterapia sau terapia țintită ca parte a planului de tratament

În acest moment, utilizarea altor tipuri de chimioterapie și de terapie țintită pentru tratamentul cancerului tiroidian este stabilită de la caz la caz și este cel mai adesea parte a unui studiu clinic.

Medicamentele utilizate pentru tratamentul cancerului sunt revizuite în permanență . Vorbiți cu medicul dumneavoastră pentru a afla mai multe detalii despre medicamentele prescrise pentru dvs., scopul lor, precum și efectele secundare sau interacțiunile cu alte medicamente.