Tipuri de tratament in cancerul tiroidian

“Standard de îngrijire” se referă la cele mai bune tratamente cunoscute. Atunci când se iau decizii privind planul de tratament, pacienții sunt, de asemenea, încurajați să ia în considerare studiile clinice ca opțiune de tratament. Un studiu clinic este un studiu de cercetare care testează o nouă abordare a tratamentului. Doctorii doresc să afle dacă este sigur, eficient și, eventual, mai bun decât tratamentul standard. Studiile clinice pot testa un medicament nou, o nouă combinație de medicamente/tratamente standard sau noi doze de medicamente sau alte tratamente. Medicul vă poate ajuta să luați în considerare toate opțiunile de tratament.

 

În tratarea cancerului, medici de diferite specialități lucrează adesea împreună pentru a crea un plan de tratament al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. Aceasta se numește o echipă multidisciplinară. În cazul cancerului tiroidian această echipă poate include un chirurg, un medic oncolog, un radiolog și un endocrinolog –  un medic specializat în tratarea problemelor hormonale, ale glandelor și ale sistemul endocrin. Echipele includ, de asemenea, o varietate de alți profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv asistenți medicali, asistenți sociali, farmaciști, consilieri, dieteticieni și alții.

 

Cancerul tiroidian este tratat în mod obișnuit cu un tratament sau cu o combinație de tratamente. Descrierile acestor opțiuni de tratament sunt prezentate mai jos, urmate de o schiță a tratamentelor folosite în funcție de de stadiul bolii.

 

Opțiunile și recomandările de tratament depind de mai mulți factori, printre care:

  • Tipul și stadiul cancerului tiroidian
  • Posibile efecte secundare
  • Preferințele pacientului
  • Sănătatea generală a pacientului

Acordați-vă timp pentru a afla mai multe despre opțiunile de tratament și asigurați-vă că puneți întrebări despre lucrurile care nu sunt clare. De asemenea, discutați despre obiectivele fiecărui tratament cu medicul dumneavoastră și despre ce vă puteți aștepta în timpul tratamentului.

Tratamentul este adesea selectat pe baza recomandărilor venite din partea grupurile de medici specialiști. Deși majoritatea cazurilor de cancer tiroidian sunt vindecabile, pot exista opinii diferite în ceea ce privește tratamentul, în special în ceea ce privește combinația de tratamente sau medicamente care trebuie utilizate și momentul în care se efectuează acestea. Pacienții sunt încurajați să ceară  o a doua opinie înainte de începerea tratamentului, deoarece trebuie să se simtă confortabil cu planul de tratament ales. Este bine să întrebați și de studiile clinice.

 

Opțiuni de tratament în funcție de stadiul bolii

Aproape toate formele de cancer tiroidian sunt tratate prin intervenție chirurgicală. Planul de tratament se concentrează pe controlul celulelor canceroase din glanda tiroidă și de la nivelul gâtului.

Dacă cancerul tiroidian se găsește numai în țesuturile gâtului, atât în ​​glanda tiroidă, cât și în ganglionii limfatici, intervenția chirurgicală va fi de obicei primul tip de tratament. Pacienții cu un stadiu mai avansat de boală pot fi tratați și prin intervenție chirurgicală, dar și cu alte tratamente. Studiile clinice pot fi recomandate ca opțiune de tratament în orice stadiu al bolii.

 

Stadiul I: Chirurgie, terapie hormonală, posibil terapie cu iod radioactiv după operație

 

Stadiul II: Chirurgie, terapie hormonală, posibil terapie cu iod radioactiv după operație

 

Stadiul III: Chirurgie, terapie hormonală, posibil terapie cu iod radioactiv sau terapie cu radiații externe după operație

 

Stadiul IV: Chirurgie, terapie hormonală, terapie cu iod radioactiv, terapie cu radiație externă, terapie țintită și chimioterapie. Radioterapia poate fi, de asemenea, utilizată pentru a reduce durerea și alte probleme. Vedeți mai jos pentru mai multe informații.

 

Stadiul IV (metastatic)

In cazul in care cancerul se răspândește dincolo de glanda tiroida la alte organe, cum ar fi oasele sau plămânii, se numește metastatic sau cancer de stadiul IV. Toate tumorile anaplazice de la nivelul glandei tiroide sunt clasificate ca stadiul IV la momentul diagnosticării, indiferent de dimensiunea, localizarea sau răspândirea tumorii.

 

Dacă diagnosticul este cancer tiroidian în stadiul IV, este o idee bună să discutați cu medicii care au experiență în tratarea acestuia. Medicii pot avea opinii diferite despre cel mai bun plan de tratament. De asemenea, studiile clinice ar putea fi o opțiune. Aflați mai multe despre obținerea unei a doua opinii înainte de începerea tratamentului, astfel încât să vă simțiți confortabil cu planul de tratament ales.

Planul dvs. de tratament poate include o combinație de intervenții chirurgicale, terapie hormonală, tratament cu iod radioactiv, terapie cu radiație externă, terapie țintită și chimioterapie. Pot fi, de asemenea, recomandate studii clinice care cercetează abordări noi de tratament. Îngrijirile paliative vor fi, de asemenea, importante pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.

Pentru majoritatea pacienților, diagnosticul de cancer metastatic este foarte stresant și, uneori, dificil de suportat. Pacienții și familiile acestora sunt încurajați să vorbească despre starea de spirit fie cu medici, cu asistente medicale, cu asistenți sociali sau cu alți membri ai echipei medicale.