Exista cinci tipuri principale de cancer tiroidian:

  • Carcinomul papilar tiroidian. Carcinomul papilar tiroidian se dezvolta din celulele foliculare si de obicei creste foarte încet. Este cel mai des întâlnit tip de cancer tiroidian si apare, de cele mai multe ori, la un singur lob. Numai 10-20% din formele de carcinom papilar tiroidian apar la ambii lobi. Aceasta formă este diferită de alte tipuri de cancer tiroidian pentru că tumoarea seamănă cu țesutul normal tiroidian atunci când este analizată la microscop. Carcinomul papilar tiroidian se poate răspândi ușor la ganglionii limfatici.
  • Carcinomul folicular tiroidian. Carcinomul folicular tiroidian apare tot la nivelul celulelor foliculare si creste foarte încet. Si aceasta este o forma aparte, dar este mai puțin întâlnită ca cel papilar. Carcinomul folicular tiroidian se răspândește foarte rar la ganglionii limfatici

Carcinomul folicular tiroidian si carcinomul papilar tiroidian sunt cele mai des întâlnite tipuri de cancer tiroidian. Sunt forme cu o rata bună de vindecare, mai ales atunci când sunt diagnosticate din timp, la persoane sub 50 de ani. Împreuna, aceste două tipuri de cancer tiroidian reprezintă 95% din toate cazurile de cancer apărute la nivelul glandei tiroide.

  • Carcinomul cu celule Hurthle.Carcinomul cu celule Hurthle este o forma de cancer care se dezvolta dintr-un anumit tip de celulă foliculară. Carcinomul cu celule Hurthle prezintă un risc mult mai mare de răspândire la nivelul  ganglionilor limfatici decât alte forme de cancer tiroidian.
  • Cancerul tiroidian medular (CTM). CTM apare la nivelul celulelor parafoliculare si este uneori rezultatul unui sindrom genetic denumit neoplazie endocrină multiplă tip 2 (MEN2). Acesta tumoare nu seamănă aproape deloc cu țesutul normal al glandei tiroide. CTM poate fi ținut sub control daca este diagnosticat si tratat înainte sa se răspândească în alte părți ale corpului si reprezintă 3% din numărul formelor de cancer al glandei tiroide. Aproximativ 25% din cazurile de CTM sunt moștenite. Asta înseamnă ca toți membrii unei familii prezintă riscul de a fi diagnosticați cu aceasta forma de cancer. Testul  oncogenei RET poate confirma daca membrii familiei au CTM (FCTM).

Cancerul tiroidian anaplazic. Aceasta este o forma foarte rara, reprezentând doar 1% din totalul cazurilor de cancer tiroidian. Este o forma cu creștere rapida, care se dezvolta dintr-o alta forma de cancer tiroidian, sau dintr-un nodul. Cancerul tiroidian anaplazic poate fi subclasificat in funcție de  clasificarea celulelor gigant. Pentru ca acest tip de cancer creste foarte rapid, este mai greu de tratat cu succes.