Cele mai recente studii in cancerul tiroidian

Medicii lucrează pentru a afla mai multe despre cancerul tiroidian, despre modalitățile de prevenire a acestuia, despre tratamentele cele mai eficiente și despre cum să ofere cea mai bună îngrijire persoanelor diagnosticate cu această boală. Este bine să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de diagnostic și tratament care sunt cele mai bune pentru dumneavoastră.

 

Noi tratamente

Studiile clinice includ testarea de noi medicamente pentru tratarea cancerului tiroidian, inclusiv a medicamentelor folosite în terapia țintită. Așa cum am explicat mai sus aceasta presupune vizarea anumitor gene, proteine ​​sau țesuturi care contribuie la creșterea cancerului. În plus, cercetătorii se uită la noi combinații de chimioterapie și alte tratamente.

  • Anticorpii marcați radioactiv sunt testați pentru CTM. Aceștia sunt anticorpi făcuți în laborator care sunt atașați la o substanță radioactivă.
  • Cercetătorii continuă să studieze efectele folosirii de vandetanib și cabozantinib în tratarea CTM, inclusiv pentru utilizarea la copiii cu CTM ereditare avansate.
  • Studiile clinice analizează eficiența chimioterapiei asociate în cazul cancerului tiroidian anaplazic. Un studiu compară rezultatele carboplatinei (paraplatinei) și paclitaxelului (Taxol) administrate individual sau cu un medicament experimental, fosfat combretastatin A4 (CA4P, fosbretabulin, Zybrestat).
  • Pentru cancerul tiroidian diferențiat în stadiu avansat care nu răspunde la intervenția chirurgicală sau la tratamentul cu I-131 cercetătorii studiază mai multe terapii vizate numite inhibitori ai factorului de creștere endotelial vascular (VEGF), care pot bloca crearea de noi vase de sânge necesare pentru creșterea tumorii. Printre inhibitorii VEGF studiați se numără axitinib (Inlyta), nintedanib (Ofev, Vargatef) și pazopanib (Votrient).

 

La pacienții ale căror tumori prezintă o mutație genetică cunoscută sub numele de BRAF V600E, s-a observat că tumorile au răspuns mai bine la medicamentul folosit în cadrul studiu. Dabrafenib (Tafinlar) și trametinib (Mekinist) sunt de asemenea studiate ca posibil tratament pentru tumorile cu mutație genetică BRAF.

  • Sunt testate și noi tratamente pentru cancerul tiroidian care nu răspunde la tratament cu I-131. Unul dintre medicamentele analizate se numește selumetinib (AZD6244) și este testat pentru a se vedea dacă ajută la stimularea absorbției I-131 în tratarea cancerului tiroidian în stadiu avansat. Alte medicamente incluse în studiu sunt temsirolimus (Torisel) și sorafenib (Nexavar).
  • Acidul valproic este cercetat ca un posibil tratament pentru cancerul folicular și anaplazic.
  • Se fac cercetări pentru îmbunătățirea diagnosticării și pentru stabilirea cu mai multă acuratețe a rezultatelor tratamentului pe baza biologiei moleculare a tumorii. Biologia moleculară este studiul structurii și funcției celulelor la nivel molecular.
  • Cercetătorii continuă să investigheze care este cea mai buna utilizare a I-131 în tratarea cancerului tiroidian. În cadrul unui studiu, cercetătorii examinează dacă administrarea unui medicament numit sunitinib (Sutent) după I-131 este utilă pentru pacienții cu boală în stadiu avansat.

• Testarea genetică și perfecționarea oncogenelor RET este o zonă continuă de cercetare. Descoperirile în acest domeniu vor îmbunătăți modul în care sunt alese opțiunile de tratament și vor ajuta la stabilirea unui pronostic mai precis.