Intrarea în remisie și riscul de recidivă în cancerul tiroidian

Putem vorbi despre remise atunci când cancerul nu mai poate fi detectat în organism și nu există simptome.

O remisie poate fi temporară sau permanentă. Această incertitudine îi face pe oameni să-și facă griji că boala se va întoarce. Deși remisiile sunt, în general, permanente, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea revenirii cancerului. Înțelegerea riscului de recidivă și opțiunile de tratament vă pot ajuta să vă simțiți mai pregătiți dacă totuși cancerul revine.

Dacă acest lucru se întâmplă după tratamentul inițial, vorbim de un cancer recurent. Boala poate să revină în același loc (recidivă locală), într-o zonă din apropiere (recidivă regională) sau într-un cu totul alt loc (recidivă la distanță).

Când se întâmplă acest lucru, se vor efectua analize pentru ca medicii să afle cât mai mult posibil despre noua tumoare. După efectuarea testelor, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți vorbi despre opțiunile de tratament.

 

Deseori, planul de tratament va include tratamentele descrise mai sus, cum ar fi intervențiile chirurgicale, terapia cu iod radioactiv, terapia țintită, terapia cu radiație externă, tratamentul cu hormoni și chimioterapia. Cu toate acestea, tratamentele pot fi utilizate într-o combinație diferită sau pot fi administrate într-un ritm diferit. Medicul dvs. poate sugera, de asemenea, părțiciparea la un studiu clinic care studiază noi modalități de a trata acest tip de cancer. Indiferent de planul de tratament pe care îl alegeți, îngrijirea paliativă va fi importantă pentru ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.

Persoanele care suferă de cancer care a recidivat sunt adesea cuprinși de teamă sau neîncredere în succesul tratamentului. Pacienții sunt încurajați sa discute cu echipa medicală despre aceste sentimente și să întrebe despre ce susținere pot primi pentru a face față acestei perioade.

 

În cazul în care tratamentul eșuează

Din păcate, tratarea cancerului tiroidian nu este întotdeauna posibilă. În cazul în care cancerul nu poate fi vindecât sau controlat, boala poate fi numită avansată sau terminală.

Acest diagnostic este stresant și pentru mulți dintre pacienții cu cancer avansat este foarte dificil să discute despre asta. Cu toate acestea, este important să aveți o discuție deschisă și onestă cu medicul și echipa medicală pentru a vă exprima sentimentele, preferințele și preocupările. Echipa medicală este acolo pentru a vă ajuta, iar membrii echipei au abilitățile, experiența și cunoștințele necesare pentru a oferi sprijin pacienții și familiile lor. Este extrem de important să se ia măsurile necesare pentru ca pacientul să se simtă confortabilă și fără dureri atunci când nu se mai poate face nimic pentru tratarea bolii.

Pacienții care au cancer avansat și care au primit un pronostic  de mai puțin de 6 luni ar putea să vrea să apeleze la îngrijirea paliativă. Aceasta este concepută special pentru a oferi cea mai bună calitate a vieții (pe cât posibil) pentru persoanele care sunt aproape de sfârșitul vieții.

 

Dumneavoastră și familia dvs sunteți încurajați să vă gândiți unde vă veți simți mai confortabil: acasă, în spital sau într-un hospice. Asistența medicală și echipamentul special îi pot face pe mulți să aleagă să stea acasă.