Despre glanda tiroida

Cancerul tiroidian începe în glanda tiroida. Această glandă se află în partea din față a gâtului, chiar sub laringe. Glanda tiroida face parte din sistemul endocrin care reglează nivelul de hormoni din corp. Glanda tiroida absoarbe iodul din fluxul sanguin pentru a secreta hormonii tiroidieni, care reglementează metabolismul.

O glanda tiroida normală are 2 lobi, câte unul de fiecare parte a traheii, uniți printr-o fâșie subțire de țesut, numită istm. O glanda tiroidă sănătoasă nu poate fi simțită prin palpare, dar dacă apare o tumoare la nivelul glandei, aceasta se va simți ca o umflătură. O glandă tiroidă umflată sau mărită se numește gușă și poate apărea atunci când o persoană nu primește suficient iod. Însă, având în vedere că majoritatea oamenilor își primesc necesarul de iod din sare, o glanda umflata va fi provocată de alte cauze.

 

Despre tumorile tiroidiene

Cancerul tiroidian apare atunci când celulele sănătoase ale tiroidei se schimbă și încep să crească necontrolat, formând o tumoare. Glanda tiroida este formată din două tipuri de celule:

  • Celule foliculare. Aceste celule sunt responsabile cu secreția hormonului glandei tiroide, necesar pentru viață. Acest hormon controlează funcțiile de bază ale metabolismului și viteza cu care sunt arse caloriile în corp. Acest proces poate afecta scăderea și creșterea în greutate, creșterea și încetinirea ritmului cardiac, temperatura corpului, modul în care se contractează mușchii, viteza cu care se deplasează alimentele prin tractul digestiv și cât de repede sunt înlocuite celulele.
  • Celulele parafoliculare (Celule C). Aceste celule secretă calcitonina ,un hormone cu rol în metabolizarea calciului.

 

O tumoră poate fi canceroasă sau benignă. Tumoarea canceroasă, sau malignă, poate crește și se poate răspândi în alte părți ale corpului. O tumoare benigna înseamnă că exista riscul ca aceasta să crească, dar nu se va răspândi. Tumorile la glanda tiroida se numesc și noduli, 90% dintre aceștia fiind benigni.