Diagnostic Cancer Tiroidian

Medicii folosesc diverse teste si analize pentru a identifica si diagnostica cancerul si pentru a vedea daca acesta s-a răspândit in alte părți ale corpului. Testele imagistice, de exemplu, pot ajuta la identificarea tumorii si la stabilirea unui tratament adecvat.

Pentru cele mai multe tipuri de cancer biopsia este singurul mod prin care medicii pot stabili cu exactitate daca țesutul prelevat este canceros. In cadrul unei biopsii, medicul preleva o mostra de țesut pentru a se efectua teste de laborator. Cu ajutorul biopsiei se poate stabili si un plan de tratament.

Atunci când medicul alege un test sau o analiza medicala, va lua in considerare următorii factori:

 • Tipul de cancer suspectat
 • Simptomele pacientului
 • Vârsta si starea medicala a pacientului
 • Rezultatele unor alte analize

Lista de mai jos descrie opțiunile pentru diagnosticarea cancerului tiroidian. Nu toate testele prezentate mai jos vor fi folosite la toti pacienții.

 • Examenul fizic. Medicul va palpa gatul, glanda tiroida si ganglioni limfatici (niște organe foarte mici, ca o boaba de mazăre, care ajuta organismul sa lupte împotriva infecțiilor). Daca este recomandata o intervenție chirurgicala, va fi examinat si laringele, cu ajutorul unui laringoscop, un tub subțire si flexibil, cu o lumina in vârf.
 • Analize de sânge. Exista o serie de analize de sânge ce pot fi efectuate pentru a diagnostica boala si pentru a monitoriza tratamentul. Printre acestea se număratestele de markeri tumorali . Markerii tumorali sunt niște substanțe care se găsesc in cantitati mai mari decât cele normale in sânge, urina sau țesuturi, in cazul pacienților bolnavi de cancer.
  • Nivelul de hormoni tiroidieni. Așa cum am explicat in Introducere, hormonii secretați de glanda tiroida ajuta la reglarea metabolismului. Medicul va dori sa testeze nivelul de hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) din corp.
  • Hormonul de stimulare a glandei tiroide. Acest test măsoară nivelul de TSH, un hormon secretat de glanda pituitară, localizata la baza creierului, care decide de cati hormoni are organismul, stimuland astfel secretia de hormoni tiroidieni, prin secretia de TSH.
  • Tg si TgAb.Tiroglibulina (Tg) este o proteina prezenta in mod natural in glanda tiroida, dar care se formeaza si in cazul formelor de cancer tiroidian diferentiat. Dupa tratament, nivelul tiroglobulinei in sânge ar trebui sa fie foarte mic, pentru ca scopul tratamentului este a indeparta toata celulele glandei tiroide. Daca nivelul de Tg creste din nou dupa operatie si tratament, poate fi un semn de cancer. Se poate efectua un test al markerilor tumorali inainte, in timpul si dupa tratament pentru a masura nivelul de Tg din organism. Exista si un test pentru anticorpii triglobulinei (TgAb) care sunt niște proteine produse de corp pentru a ataca tribgolibulina care apare la unii pacienți. Prezenta TgAb poate interfera cu rezultatele testelor pentru nivelul Tg.
  • Analize specific medulare. Daca suspectează un CTM, doctorul va cere efectuarea unor teste ale markerilor tumorali pentru a verifica daca exista niveluri crescute de calcitonină și antigen carcinoembrionic antigen (CEA) precum si analize de sânge pentru a detecta prezenta oncogenei RET , mai ales daca in familie au existat cazuri de CTM.
 • ecografie  foloseste ultrasunetele pentru a crea o imagine a organelor interne. Ultrasunetele creează un tipar al ecourilor pentru a-i arata medicului dimensiunea glandei tiroide si pentru a-i da informatii specific despre orice tip de noduli, inclusiv daca un nodul este solid sau fluid, caz in care se numeste chist.
 • biopsie prespune prelevarea unei mici mostre de testut pentru ca acesta sa poata fi analizat la microscop. Alte teste peot sugera prezenta unui cancer, dar numai biopsia poate oferi un diagnostic clar, fiind singura modalitate prin care se poate stabili daca un nodul este canceros sau nu. In timpul acestei proceduri medicul va preleva celule din nodul si apoi le va trimite la laborator, pentru a fi analizate de un citopatolog, un doctor specializat in analizarea celulelor si a țesuturilor. Acesta va putea conferi un tratament. Biopsia se efectuează, adesea, cu ajutorul ecografului, existând doua proceduri ce pot fi utilizate:
  • Aspirație cu un ac foarte subțire. Aceasta procedura este de obicei efectuata intr-un cabinet sau o clinica si este un pas important in diagnosticarea cancerului de tiroida. Este posibil sa se aplice un anestezic local (prin injectare in piele) inainte de inceperea procedurii. Medicul introduce un ac subtire in nodul si preleva o mostra de celule si fluid. Procedura poate fi repetata de 2 sau 3 ori pentru a prelua mostre din diferite zone ale nodulului, dupa care mostrele sunt trimise la laborator pentru analiza. Un medic patolog este un medic specializat in interpretarea analizelor de laborator si in evaluarea celulelor, a tesuturilor si a organelor pentru a diagnostica boala. Testul poate fi pozitiv, ceea ce însemna ca sunt prezente celule canceroase sau negativ, confirmând ca nu exista celule canceroase. Exista si situatii in care rezultatele sunt neconcludente, atunci când patologul nu poate spune cu certitudine daca exista sau nu celule canceroase. Din pacate este posibil ca zona afectata de cancer să nu fie cea din care se prelevă țesutul.
  • Biopsia chirurgicala.Daca rezultatele obținute in urma biopsiei prin aspirație nu sunt clare, medicul s-ar putea sa ceara o biopsie care sa implice o intervenție chirurgicala pentru îndepărtarea nodului si chiar si a lobului afectat al glandei tiroide. Acesta procedura este, de obicei, efectuata sub anestezie generala si presupune internare in spital.
 • Testarea molecular a tumorii. Medicul dvs. poate recomanda teste de laborator pentru a identifica anumite gene, proteine si alti factori care caracterizeaza tumoarea. Rezultatele testelor vor ajuta la stabilirea tratamentului
 • Imagistica cu radionuclizi. Acest test presupune scanarea întregului corp, cu ajutorul I-131 sau I-123 si este folosit mai ales pentru a afla mai multe informații cu privire la nodulul apărut la glanda tiroida. In cadrul acestui test, pacientul trebuie sa înghită o cantitate foarte mica, inofensiva, de iod radioactiv, care este absorbit de tiroida, ceea ce o face sa fie mai vizibila in testele imagistice, pentru ca doctorul sa poate vedea diferența dintre celulele de la nivelul tiroidei si cele din alte părți ale corpului.
 • Razele X.Cu ajutorul razelor X se poate crea o imagine a organelor din corp cu ajutorul unei cantitati mici de radiatii. De exemplu, cu ajutorul unei radiografii pulmonare, doctorii pot stabili daca cancerul s-a răspândit la plamani.
 • Tomografie computerizata (CT sau CAT).Un test CT creeaza imagini tridimensionale ale interiorului corpului cu ajutorul razelor X. Aceste imagini sunt apoi prelucrate cu ajutorul unui computer pentru a vedea daca exista anumite anomalii. Uneori este nevoie de o substanta de contrast pentru a vedea mai bine detaliile. Acesta poate fi injectata intravenos sau poate fi administrata pe cale orala, sub forma de pastila.

Testele CT sunt utilizează des in cazul pacienților cu cancer tiroidian pentru a examina anumite secțiuni ale gatului care nu se vad la ecografie (vezi mai sus). Ele pot fi folosite, de asemenea, la nivelul pieptului sau al abdomenului pentru a vedea daca s-a răspândit cancerul la organele din aceste zone. Pacienții cu o forma ereditară de cancer tiroidian medular prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire cu alte tipuri de cancer endocrin la nivelul abdomenului, așa ca in cazul acestora se va face cu siguranță un CT la nivelul abdomenului.

 • Tomografie cu emisie de pozitroni (PET) sau PET-CT . Un test PET este, de obicei, combinat cu un test CT (vezi mai sus), sub denumirea de PET-CT . Cu toate acestea s-ar putea sa ii auziți pe membrii echipei medicale vorbind doar de testul PET care este o modalitate de a crea imagini ale organelor si țesuturilor din corp. O cantitate mica de zahar radioactiv este injectat in corpul pacientului, fiind absorbita de celulele care sunt mari consumatoare de energie. Intrucât cancerul este si el un consumator de energie, celulele canceroase vor absorbi mai multa cantitate de zahar radioactiv, ceea ce va duce la evidențierea acestor celule in imaginile create de PET..

După ce sunt efectuate testele de diagnosticare, medicul va va explica rezultatele. Daca diagnosticul este acela de cancer tiroidian, rezultatele tuturor analizelor il vor ajuta pe medic sa stabilească stadiul bolii.