Vaccinul împotriva infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este sigur şi nu influenţează fertilitatea. De asemenea, programele de screening pentru cancerul de col uterin nu sunt suficiente pentru prevenirea acestui tip de cancer. Aceasta este concluzia preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Citește și despre cancerul de col uterin, riscuri și cauze

“Vaccinul anti HPV este unul sigur. În România, 70.000 sau 80.000 de fete au făcut acest vaccin. Nu a apărut nicio reacţie adversă gravă. Nimic. La nivel global sunt zeci de milioane, dacă nu 100 de milioane de fete, femei care au fost vaccinate şi nu au apărut probleme. (…) Avem dovada că vaccinul nu are nicio legătură cu fertilitatea”, a spus Rafila la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice la Râmniicu-Vâlcea.
Rafila propune ca în intervalul 9-14 ani trebuie făcută vaccinarea cu două doze de vaccin, iar după vârsta de 15 ani se face vaccinarea cu trei doze.
Potrivit reprezentantului Societăţii Române de Microbiologie, în România se face screening doar pentru aproximativ 2% din femei.

Citește despre vaccinarea HPV

“Infecţia cu virus HPV provoacă mai multe tipuri de cancere. (…) Maxim la cinci ani de zile o femeie ar trebui să facă test. Avem cinci milioane de femei şi ar trebui să facem un screening să poată să facă toate femeile ar trebui să testăm cel puţin un milion în fiecare an an încât la sfârşitul celor cinci ani o cohortă de femei să se fac screening. După care o luăm de la capăt. Noi reuşim să facem screening pentru 100.000 de femei pe an. Noi facem screening pentru 2% din total. Este clar că această metodă dacă rămâne la această performanţă şi chiar dacă îşi dublează performanţa nu o să rezolve problema nu poate să reducă incidenţa cancerului de col uterin în România şi cu atât mai mult mortalitatea”, a concluzionat Rafila.

Cancerul de col uterin ucide aproape 2000 de românce anual

Prezent la același eveniment, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului “Matei Balş”, a raportat că în fiecare an se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani fiind cele mai afectate de această boală.
Potrivit lui Cercel, 1.740 de decese sunt cauzate anual de această boală în România. “În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de această boală, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin”. El a spus că 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel puţin cu o tulpină de HPV (Human Papillomavirus).
“HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (…) Infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume. (…) Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a averizat medicul.
Doctorul Cercel a amintit problema banilor, 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin. “67,7% din costurile de spitale sunt de asemenea atribuibile cancerului de col uterin”, a arătat profesorul. (Oncooedia.ro)