Un nou tratament pentru limfom

/, Stiri medicale/Un nou tratament pentru limfom

Studiu clinic în faza a doua
Un nou tratament pentru limfom

Un noul studiu clinic, care vizează un nou tratament agresiv pentru pacienții cu limfom folicular avansat, a intrat în faza a doua de testare. Rezultatul cercetărilor arată că prin chemio-immunoterapia secvențială, radioimunoterapia și prin tratamentul de întreținere cu Rituxan (rituximab) se îmbunătățeste vizibil supraviețuirea pacienților cu limfom folicular avansat aflați în tratament, fără vreo progresie a bolii, și se întârzie progresia bolii în cazul pacienților cu limfom folicular avansat netratat.

 

Studiul care raportează aceste rezultate pozitive este bazat pe o abordare agresiva de terapie și se numește “R-CHOP, radioimunoterapia și întreținerea rituximabului în limfomul follicular netratat (SWOG S0801)” și a fost publicat în revista The Lancet Hematologie.

În timp ce în ultimele decenii s-au dezvoltat mai multe opțiuni terapeutice pentru limfomul folicular, secvența ideală sau combinația terapeutică rămân neclare. La fel de neclar este și beneficiul real al terapiilor după tratamentul de primă linie.

R-CHOP este o terapie standard de primă linie pentru limfomul folicular avansat. Tratamentul se compune dintr-o combinație de Rituxan, un anticorp anti-CD20 construit, care vizează celule B, și patru medicamente pentru chimioterapie: ciclofosfamidă, doxorubicină, vincristină și prednisone sau prednisolon.

Studiile anterioare au arătat că radioimunoterapia sau terapia cu Rituxan (ca terapie de întreținere) au îmbunătățit supraviețuirea fără progresie a bolii după tratamentul de primă linie pentru limfomul folicular. Dar, nici un studiu nu le-a testat în combinație după tratamentul inițial.

 

În ce a constat studiul

Studiul clinic de fază 2 a investigat eficacitatea și siguranța unui tratament secvențial de cinci ani cu R-CHOP, radioimunoterapie și întreținere Rituxan. Planul de tratament a constat din R-CHOP la fiecare 21 de zile, timp de până la șase cicluri, cu Rituxan administrat în ziua 1 a ciclurilor 1-4, urmată de radioimmunoterapia Bexaar (tositumomab). După aceea, pacienții urmau să primească Rituxan la fiecare trei luni timp de până la patru ani.

Un total de 84 de adulți (vârsta medie 52) au fost înscriși între aprilie 2009 și decembrie 2010. Toți pacienții au prezentat un limfom folicular avansat fără tratament anterior și au fost tratați la 20 de instituții din cadrul Rețelei clinice a Institutului Național al Cancerului.

Tratamentul cu R-CHOP și radioimunoterapie a fost completat de 73 de pacienți, iar cei 69 care au trecut la faza de întreținere Rituxan, 41 au completat planul de tratament.

Toți pacienții au răspuns la tratament (indiferent de fazele terapeutice finalizate), aproximativ două treimi indicând răspunsuri complete. La trei ani, 90% dintre pacienți trăiau și nu aveau progresie. La cinci ani, 85% au rămas fără progresia bolii.

“Descoperirile noastre sugerează că acest regim terapeutic secvențial este fezabil și poate prelungi în continuare durata de remisie pentru pacienții cu limfom folicular” a declarat echipa de cercetători. Ei au remarcat, de asemenea, că, în timp ce mai mult de 40% dintre pacienți au avut un prognostic pesimist, doar în cazul a 6% cancerul a progresat în primii doi ani, ceea ce a dus la sprijinirea studiului în continuarea acestui tip de strategie de tratament agresiv pentru a preveni progresia timpurie a bolii.

Cele mai frecvente reacții adverse severe și foarte severe ale tratamentului au fost nivelele scăzute de neutrofile (neutropenie) -un tip de cellule albe din sânge – niveluri scăzute ale trombocitelor și febră cu neutropenie.

Șapte din 84 de pacienți – sau 8% – au dezvoltat un cancer secundar, probabil datorită radioimunoterapiei. Întreruperea întreținerii cu Rituxan se datorează, în cea mai mare parte, infecțiilor recurente non-severe și preocupărilor legate de lungimea terapiei.

Tositumomab nu este disponibil în prezent, dar cercetătorii consideră că pot fi obținute rezultate similare cu Zevalin (ibritumomabtiuxetan) ca agent radioimunoterapeutic.

“Acești pași vor conduce spre o abordare de precizie a tratamentului și, în cele din urmă, să permită clinicienilor să recomande strategii de chemioterapie și post-inducție atunci când este justificată” , este concluzia la care au ajuns cercetătorii. (Oncopedia.ro)

 

Citeste si:

Despre studiile clinice: https://oncopedia.ro/studii-clinice/trialurile-clinice/

2018-02-16T06:29:31+00:00