Potrivit healthnewsdigest.com, o chipă de cercetători a dezvăluit descoperirea unui un nou biomarker care poate ajuta la prezicerea rezultatelor tratamentului în cancerul ovarian. Activitatea acestui biomarker poate explica de ce aproximativ 15% din pacienții cu cancer ovarian sunt vindecați după o singură rundă de tratament, în timp ce restul, aproape întotdeauna, au o recădere.

Citește și capitolul Tratamente pentru cancerul ovarian

Biomarkerul CT45

Biomarkerul a fost numit CT45. O concentrație ridicată a acestui biomarker s-a dovedit a fi asociată cu o probabilitate mai mare de supraviețuire fără cancer pentru o lungă durată de timp la femeile care au prezentat un cancer ovarian avansat. De fapt, oamenii de știință au descoperit că femeile cu un nivel ridicat de CT45 în tumorile lor de cancer ovarian au o rată de supraviețuirfe de șapte ori mai mult în comparație cu pacienții care au avut un nivel mai mic de CT45 în tumora lor. Descoperirea CT45 a fost rezultatul unei căutări și al unei analize aprofundate a aproape 9000 de proteine diferite.

Descoperirea CT45 este relevantă pentru cel mai frecvent tip de cancer ovarian, carcinomul seros. Deoarece prezența sa este capabilă să determine rezultatul tratamentului, este probabil ca CT45 să joace un rol major în determinarea modului în care o tumoare răspunde tratamentului chimioterapeutic.

 

Cancerul ovarian produce rareori simptome distincte în stadiile incipiente, astfel încât mulți pacienți sunt adesea diagnosticați cu boală avansată. Riscul de a face un cancer ovarian este legat de cât timp o femeie a ovulat în timpul vieții sale; femeile care ovulează pentru perioade mai lungi prezintă un risc mai mare. Întârzierea menopauzei sau pubertatea timpurie sunt factori de risc, la fel ca lipsa nașterilor, medicamentelor pentru fertilitate, anumiți factori genetici și mutații (cum ar fi mutațiile BRCA) sau expunerea la talc, erbicide și pesticide. Unele simptome ale cancerului ovarian includ oboseală, balonare, senzație de plinătate, pierderea apetitului, indigestie, umflături abdominale și dureri pelvine. Tratamentul poate include chemoterapii, radioterapii, intervenții chirurgicale, terapie hormonală și imunoterapie. Există multe tipuri diferite de cancer ovarian. Rata de supraviețuire la cinci ani este de 45% în SUA. (Oncopedia.ro)