Tratamentul cu osimertinib – un inhibitor de EGFR – a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru tratamentul de primă linie a cancerului pulmonar avansat cu mutații EGFR.  Această decizie se bazează pe rezultatele pozitive ale studiului de fază III FLAURA, care a urmărit 556 de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), avansat local sau metastatic. Aceștia au primit drept prim tratament, în mod aleatoriu, noul inhibitor de EGFR osimertinib sau medicamente de primă sau a doua generație din această clasă – gefitinib sau erlotinib.

 

Totul despre cancerul pulmonar în secțiunea Cancer de la A la Z

Rezultatele au arătat avantajul osimertinib:

  • Osimertinib a condus la o supraviețuire medie de 18.9 luni, fără progresia bolii;
  • Ceilalți inhibitori de EGFR au condus la o supraviețuire medie de 10.2 luni, fără progresia bolii;
  • După 18 luni de la începutul studiului, 83% din pacienții tratați cu osimertinib erau în viață, față de 71% din cei tratați clasic;
  • Pacienții tratați cu osimertinib au avut mai puține reacții adverse severe: 34%, față de 45% din cei tratați clasic.

Aceste rezultate și decizia de aprobare bazată pe ele au potențialul de a schimba practica medicală în acest cancer:

“Studiul FLAURA schimbă practica medicală în prima linie de tratament a pacienţilor cu NSCLC avansat/ metastazat cu mutaţie EGFR. Beneficiul de supravieţuire fără progresia bolii atinge un nivel fără precedent pentru aceasta categorie de pacienţi, beneficiu care a fost constant observat la toate subgrupurile de pacienţi, inclusiv la cei cu metastaze ale SNC. Mai mult decât atât, datele preliminare de supravieţuire generală sunt extrem de promiţătoare, cu o reducere de 37% a riscului de deces (la momentul analizei interimare, datele nu atinseseră maturitatea necesară calculelor statistice)”, a spus Dr Abil. Alexandru Grigorescu, cercetător științific gradul I (RDI), medic primar oncologie medicală la Institutul Oncologic Bucureşti.

Mecanismul osimertinib țintește atât mutația EGFR uzuală, cât și mutația T790M, cel mai frecvent responsabilă de recurența cancerului.

Ce este osimertinib

Osimertinib este un inhibitor de tirozin-kinază, ce țintește în mod specific activitatea EGFR, responsabil pentru creșterea și diviziunea celulară. Dacă EGFR este foarte activ în tumora pulmonară, contribuie la creșterea și metastazarea acesteia.

Acest mecanism de tratament este important deoarece pacienții care au mutația EGFR reprezintă 10-15 % dintre pacienții cu NSCLC din Europa și 22% dintre pacienții cu NSCLC din America de Nord.

Osimertinib este deja aprobat în Uniunea Europeană din 2016, pentru tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular local avansat sau metastazat, cu mutație EGFR T790M.

Osimertinib drept prim tratament a fost aprobat deja în Statele Unite ale Americii pentru pacienţii cu NSCLC avansat sau metastatic cu mutaţie EGFR prezentă, și este în curs de evaluare în Japonia. (Oncopedia.ro)