România este singura țară europeană în care tratamentul cu cannabis medicinal nu este disponibil deși este legal încă din 2005. 19 state europene, 29 de state din SUA, state din America Latină, Israel, Australia și Canada permit tratamentul cu canabis medicinal pentru pacienții de cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Chron și alte boli inflamatorii, scleroză multiplă, diabet, boli neurologice și încă multe alte afecțiuni de care suferă din ce în ce mai mulți oameni de pe planetă.

Situația paradoxală este cauzată de faptul că legea respectivă a fost făcută “pe genunche”. Astfel, Ministerul Sănătății susține că nu are norme legale prin care să legifereze deținerea sau utilizarea de canabis medicinal de către un cetățean român. Legal, în acest moment marihuana ar trebui să fie procurată pe baza unei rețete medicale, dar medicii nu au competență pe această temă, iar farmaciile nu o dețin spre comercializare.

Canabisul sau cânepa indiană (Cannabis sativa) este o varietate a cânepii comune din care se fac saci și frânghii, provenită din Asia Centrală și cultivată de acum 6000 de ani în China, unde avea rol de medicament împotriva reumatismului și malariei. Planta conține 60 de compuși chimici, unii cu efecte psihoactive, denumiți cannabinoizi, principalul compus fiind THC.

Cânepa comună mai conține și CBD, un cannabinoid fără efecte psihoactive, utilizat ca supliment alimentar, antispasmotic, antipsihotic, anticonvulsiv,  neuroprotector, relaxant muscular, care diminuează stresul și crește rezistența sistemului nervos.

Cânepa și Marijuana sunt aceeași plantă. Cânepa indiană și marijuana sunt două nume populare pentru planta de canabis.

Canabisul este considerat a fi una dintre primele specii de plante ,,domesticite’’ cultivate de om. De-a lungul istoriei, oamenii au crescut diferite soiuri de canabis pentru uz industrial și medical.

Plantele înalte, rezistente, au fost cultivate de civilizațiile timpurii pentru a face o varietate de alimente, uleiuri și textile, cum ar fi frânghia și țesăturile. Acestea au fost “altoite” cu alte plante cu aceleași caracteristici, ceea ce a condus la tipul de canabis pe care îl cunoaștem acum sub numele de cânepă.

Alte plante au fost recunoscute ca fiind psihoactive și au fost crescute selectiv în scopuri medicale și religioase. Acest lucru a condus la varietăți unice de canabis pe care acum le cunoaștem sub denumirea de marijuana.

În timp ce plantele de marijuana conțin niveluri ridicate de THC, cânepa conține foarte puțin din substanțele psihoactive. Pe această diferență unică se bazează distingerea cânepii de marijuana. Plantele de cânepă produc mai mult CBD decât THC, în timp ce marijuana produce mai mult THC decât CBD. Cânepa și marijuana aparțin aceleeași familii de plante, dar au fost crescute pentru a fi, de fapt, diferite. Câmpul de cânepă a fost cultivat pentru a produce fibre dure și uleiuri nutritive, în timp ce plantele de marijuana sunt cultivate în principal pentru efectele lor psihotrope și ca medicamente. Uleiul de cânepă este un ulei extras din semințele și tulpinile plantei de cânepă. Este un ulei foarte nutritiv și natural, care conține cantități mari de CBD, precum și acizi grași omega 3, omega 6 și linoleic. Uleiul de cânepă nu conține aproape deloc THC și este extras direct din plante, făcându-l diferit de uleiul de marijuana.

.

Numai produsele fabricate din cânepă industrială (sub 0,2% THC) sunt legale în scopul  vânzarii, cumpărării, consumului și transportului. Acest factor unic (0,2%) este modul în care majoritatea oamenilor disting între ceea ce este clasificat drept “cânepă” și ceea ce este clasificat drept “canabis”.

 

Beneficiile uleiului de canabis

 

Creșterea apetitului: Uleiul de marijuana a fost citat într-un studiu din 2007 ca un ajutor real în  sporirea apetitului pacienților cu anorexie și al pacienților care suferă de stare de greață.

Îmbunătățirea sănătății la persoanele care suferă de astm bronșic: inhalarea vaporilor de marijuana s-a dovedit a îmbunătăți conductivitatea aerului în plămâni, făcându-l un promițător  tratament pentru astmul bronșic. Lucrează în principal ca un bronhodilatator.

Stres redus: Studiile pe termen lung privind veteranii de război au arătat că marijuana poate reduce efectele PTSD. Un alt studiu a sugerat că marijuana poate reduce anxietatea și teama.

Reducerea durerii: Marijuana poate reduce durerea fizică. S-a demonstrat că și o doză unică reduce nivelurile de durere la persoanele care suferă de durere neuropată post-chirurgicală.

Îmbunătățirea somnului: De vreme ce marijuana s-a dovedit a reduce stresul și durerea, poate ajuta anumiți indivizi să doarmă mai bine, datorită relaxării și confortului pe care îl oferă.

Foarte multe studii recunoscute deja în mediul științific și academic internațional arată că uleiul de canabis- marijuana poate fi un tratament de succes pentru anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer, scleroza multiplă, boala Crohn, diabet, epilepsie, alte boli autoimune, Parkinson și alte afecțiuni grave.

Percepția comunității este una eronată, de ani de zile, atunci se vorbește despre legalizare. Este vorba despre legalizarea uleiului de canabis medicina, și nu recreațional! Falsele temeri, legate de consumul de droguri sau fapte de violență, determină autoritățile să întreprindă demersuri care să încalce dreptul la viață și la tratament legal, prin neacordarea dreptului bolnavului din România de a folosi canabis în scop medical, atitudine periculoasă și profund dăunătoare unei societăți democratice, unui stat european care trebuie să fie informat corespunzător și să aplice măsuri de sănătate cel puțin similare celorlalte state europene.

Faptul că mii de studii au fost publicate de către cele mai importante universități de medicină din lume, centre de cercetare, reviste medicale, biochimiști și alți reputați specialiști, nu aduce încă argumente serioase pentru ca România să aibă în vedere demitizarea unei plante, eliminarea stigmatului asociat canabisului și acceptarea acestuia ca tratament complementar viabil. (Oncopedia.ro)

Sursa Foto: http://www.damonshawnberg.com/wp-content/uploads/2017/04/bigstock-Cannabis-Oil-And-Hemp-205316929.jpg