Transplant medular la IRO Iaşi

/, Stiri medicale/Transplant medular la IRO Iaşi

O nouă bancă de celule stem în România
Transplant medular la IRO Iaşi

Institutul Regional de Oncologie Iaşi va primi în curând acreditarea băncii proprii de celule stem hematopoietice. Astfel, Iaşul devine al cincilea centru medical de stat, din ţară, în care se va realiza transplant medular. Momentan, în lipsa acreditării băncii de celule stem de la IRO, spitalul ieşean a încheiat o colaborare cu Institutul Clinic Fundeni” din Bucureşti. La începutul lunii iulie, IRO a obţinut de la ANT decizia care atestă că institutul poate efectua transplant medular în compartimentul organizat în acest sens

Celulele stem se utilizează pentru tratamentul a peste 70 de afecţiuni severe, acute şi cronice. Printre acestea se regăsesc leucemiile acute şi cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anomalii plachetare ereditare, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagocitare, boli congenital metabolice.

 

Ultimele pregătiri

„În acest moment, se fac o serie de lucrări suplimentare la staţia de azot din corpul în care va funcţiona banca de celule stem. Noi am depus dosarul medical în decembrie la Agenţia Naţională de Transplant, iar în februarie ni s-au cerut o serie de clarificări în legătură cu un senzor de presiune. Camerele în care va funcţiona banca de celule stem sunt prevăzute cu o instalaţie cu azot, dotată cu senzori de presiune. Aceşti senzori sunt absolut necesari pentru monitorizarea parametrilor în care funcţionează banca de celule stem“, a promis managerul IRO, Mirela Grosu.

Proiectul băncii de celule stem este o investiţie a Ministerului Sănătăţii în valoare de peste 1,8 milioane de lei. Înfiinţarea băncii va permite condiţii optime pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii care necesită transplant medular, cât şi pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în condiţii de puritate a aerului de peste 99% pentru spaţiul în care se desfăşoară activităţile de preparare şi validare a grefonului medular. (Oncopedia.ro)

2017-08-01T12:39:59+00:00