Un test revoluţionar pentru depistarea cancerului de sân, numit HeiScreen,  a fost prezentat de cercetătorii germani, luna trecută. Este vorba despre o analiză de sânge care poate spune cu o precizie mare dacă boala şi-a făcut apariţia în organism.

Citește și despre depistarea precoce a cancerului de sân

În 2018, circa 627.000 de femei din întreaga lume au murit din cauza cancerului de sân, potrivit estimărilor Globocan.

Testul HeiScreen poate detecta prezența cancerului în sânge înainte ca simptomele să fie vizibile cu actuala tehnologie de screening, a precizat directorul medical al Spitalului Universitar din Heidelberg,  Christof Sohn, care a condus echipa de cercetători, citat de site-ul postului de televiziune Deutsche Welle.

Diagnosticarea timpurie reprezintă un element-cheie pentru a crește șansele pacientelor cu cancer de sân și a reduce riscul de deces, pentru că permite începerea unui tratament în fazele inițiale ale bolii.

Specialiștii spun că, dacă boala este detectat în faze inițiale, pacientele au 95% șanse de recuperare completă.

Totuși, cercetătorii spun că noul test de sânge nu va înlocui complet actualele metode de diagnostic. În prezent, principalele metode de screening pentru cancerul de sân sunt mamografia, scanarea cu ultrasunete și RMI.

Însă testul de sânge HeiScreen va completa metodele actuale, având și avatanjul că reprezintă o metodă “mult mai puțin împovărătoare pentru femei”, deoarece nu este dureroasă și nu presupune expunere la radiații.

Cercetătorii consideră că noul test de sânge ar putea fi folosit și pentru detectarea cancerului ovarian.

Citește și despre depistarea cancerului ovarian

În plus, testul de sânge poate oferi o alternativă viabilă pentru persoanele care nu pot fi diagnosticate prin mamografie, deoarece au prea mult țesut glandular mamar (sâni denși), sau nu pot recurge la metodele obișnuite de examinare clinică din motive medicale.

Testul necesită doar câțiva mililitri de sânge și poate fi realizat și de medicii de familie, ceea ce poate extinde rapid screeningul persoanelor susceptibile.

HeiScreen este bazat pe o procedură de biopsie lichidă, care nu este neapărat o metodă nouă de a detecta cancerul, însă cercetătorii germani au rafinat metoda special pentru detectarea cancerului de sân.

În ultimul an, cercetătorii din Heidelberg au testat 900 de femei, din care 500 cu cancer de sân și 400 de femei sănătoase. Testul s-a dovedit foarte eficient mai ales în cazul femeilor tinere, cu vârsta sub 50 de ani, la care acuratețea metodei a fost de 86%. În schimb, la pacientele cu vârsta peste 50 de ani, acuratețea a fost de 60%. (Oncopedia.ro)