Un test experimental de urină poate arăta care este probabilitatea ca bărbații care suferă de cancer de prostată în stadiu incipient să aibă nevoie de terapie agresivă sau pot fi lăsați fără tratament, doar monitorizați, afirmă un grup de cercetători britanici citați de BBC News. Testul ar putea fi disponibil în trei ani. Testul ”Prostate Urine Risk” (PUR) analizează markeri genetici pentru a oferi o evaluare cât mai exactă. Pentru bărbaţii suspecţi de această afecţiune, testul poate indica stadiul acesteia și astfel, pacienţii sunt scutiţi de efectuarea unor teste suplimentare, precum analize de sânge, examen fizic, tomografie sau biopsie.

Citește și despre factorii de risc pentru cancerul de prostată

”Acest test poate reduce considerabil necesitatea biopsiilor”, a declarat pentru Press Association autorul studiului, Shea Connell, de la Facultatea de Medicină a Universităţii East Anglia din Norwich. De asemenea, PUR poate reduce frecvenţa programărilor la medic, de la una pe an la una la cinci ani, în cazul bărbaţilor care sunt monitorizaţi.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au colectat eşantioane de urină de la 537 de bărbaţi şi au analizat expresia a 167 de gene diferite dintre care 35 au fost identificate drept indicatori de risc utili.

“Acest studiu demonstrează faptul că testul nostru de urină poate fi utilizat nu doar pentru diagnosticarea cancerului de prostată fără necesitatea biopsiei invazive, ci şi pentru identificarea nivelului de risc al unui pacient”, a explicat doctor Jeremy Clark din cadrul aceleiaşi facultăţi.

Citește și despre tratamentul cancerului de prostată

De asemenea testul poate prognoza progresia bolii cu până la cinci ani înainte de a fi detectată prin metode clinice standard și, în plus, PUR a fost în măsură să identifice bărbaţii care prezentau un risc de până la opt ori mai mic de a necesita tratament în termen de cinci ani de la diagnostic, mai susțin autorii cercetării

Cancerul de prostată poate avansa lent la început și, în unele cazuri, nu provoacă niciodată probleme. Însă bărbații cu tumori agresive au nevoie de tratament.

Autorii studiului au anunțat că intenționează să îl extindă. Ei și-a exprimat speranța ca PUR să fie disponibil în cabinetele medicilor în următorii trei ani. (Oncopedia.ro)