A fost demonstrat că un anumit test de sânge poate prezice modul în care pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat vor răspunde la tratamente specifice, conducând la o supraviețuire îmbunătățită. Studiul este rezultatul colaborării dintre cercetătorii de la Lawson Health Research Institute, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, the Royal Marsden și Epic Sciences și este unul dintre primele care demonstrează că un test de sânge poate prezice modul în care pacienții cu cancer de prostată avansat vor răspunde la tratamente specifice și, implicit, cum le poate prelungi viața.

 

Citește și despre Tratamente pentru cancerul de prostată

Studiul a folosit un test de biopsie lichidă dezvoltat de compania de diagnosticare moleculară Epic Sciences care examinează celulele tumorale circulante (CTCs) în probele de sânge de la pacienții cu cancer de prostată avansat, în scopul de a decide dacă este benefic să se treacă de la terapia de direcționare a hormonului la chimioterapie. CTC sunt celulele canceroase care părăsesc o tumoare, intră în sânge și invadează alte părți ale corpului, provocând răspândirea cancerului.

Testul identifică dacă CTC-urile unui pacient conțin sau nu o proteină numită AR-V7 în nucleul celulei. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au fost testați pozitiv cu această proteină au răspuns cel mai bine la chimioterapie pe bază de taxan, iar cei care au fost testați negativ ​​au răspuns cel mai bine terapiei de direcționare hormonală cu medicamente numite inhibitori de semnalizare a receptorilor androgen (ARS). Acestea sunt cele două clase de medicamente cele mai utilizate pe scară largă pentru a trata cancerul de prostată avansat.

“Studiul s-a axat pe un punct de decizie critic, momentul în care pacienții și oncologii lor trebuie să aleagă ce terapie urmează să fie folosită în continuare”, spune Dr. Alison Allan, cercetător la Lawson.

Studiul a inclus 142 de pacienți cu cancer de prostată în stadiu avansat din Londra, Ontario și New York. Acești pacienți au suferit deja cel puțin o rundă de terapie de direcționare hormonală fără succes și au colaborat cu oncologul lor pentru a decide dacă să treacă la o terapie diferită de direcționare a hormonului, sau la chimioterapie, ca următoare linie de tratament.

Terapiile care vizează terapia hormonală, precum inhibitorii ARS, funcționează prin încetinirea sau stoparea creșterii cancerelor care utilizează hormoni pentru a evolua. Creșterea cancerului de prostată se bazează pe hormoni numiți androgeni, care includ testosteronul. Terapia cu deprivare de androgen, cum ar fi inhibitorii ARS, blochează producția de hormoni masculini pentru a trata recurența sau răspândirea cancerului de prostată.
Inhibitorii ARS sunt prima linie preferată de tratament, deoarece aceștia vizează hormoni care furnizează combustibil pentru celulele cancerului de prostată, explica Dr. Allan. Cu toate acestea, la un moment dat, celulele canceroase pot găsi o modalitate de a supraviețui fără acest combustibil și de a deveni rezistente la inhibitori ARS, în multe cazuri prin producerea de proteine ​​AR-V7. De aceea, chimioterapia este uneori folosită în terapia din a doua linie. În timp ce acest studiu se referea la prezicerea celui mai bun tratament pentru pacienții care au suferit deja cel puțin o rundă de terapie cu țintire hormonală, un obiectiv viitor al echipei este de a evalua utilizarea acestui test sau a unor teste de sânge CTC similare pentru determinarea terapiei optime în punctele de decizie în îngrijirea cancerului de prostată avansat. Echipa intenționează, de asemenea, să colaboreze mai departe cu Epic Sciences pentru a evalua diferite versiuni ale testului de sânge CTC pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar. Prin parteneriatul Epic Sciences cu Genomic Health, testul de sânge CTC este disponibil în prezent în Statele Unite ca detector de nuclee Oncotype DX AR-V7.

Sursa: Materiale furnizate de Lawson Health Research Institute.