Pacienții care trăiesc cu un cancer avansat pot descoperi că exercițiile fizice îi ajută să-și dezvolte forța și să-și mențină independența. Noi tratamente ajută bolnavii să trăiască cu orice tip de cancer avansat ani de zile. Un studiu publicat în noiembrie 2017 în SUA confirmă că activitatea fizică poate ajuta pacienții să-și crească forța și rezistența și să-și îmbunătățească capacitatea de a îndeplini sarcini de zi cu zi.

 

Se știe de un timp încoace că pacienții care sunt fizic activi au rezultate mai bune în lupta cu boala, spune Kim Dittus, oncologul care a coordonat unul dintre studiile care confirmă aportul activităților fizice în creșterea ratei de supraviețuire a bolnavilor de cancer. Kim Dittus coordonează un program de fitness numit Wellness, un exercitiu fizic conceput special pentru oncologie la Universitatea din Vermont Medical Center în Burlington SUA. Exercițiul este frecvent recomandat pentru a combate oboseala, durerile articulare și disconfortul general.

Dittus și colegii ei au analizat 26 de studii care au măsurat efectele exercițiilor fizice asupra persoanelor suferinde de cancer avansat. Nouăsprezece studii au evaluat capacitatea fizică a participanților înainte și după finalizarea planurilor de exerciții, care constau în activități cum ar fi sesiuni aerobice supravegheate, formare de rezistență, stretching și terapie fizică și chiar mersul pe jos cu bețe de schi. Cercetătorii au măsurat modificările de fitness prin utilizarea unor măsuri standard cum ar fi VO2 de vârf (consumul maxim de oxigen al unei persoane în timpul activității fizice) sau distanța pe care o persoană poate să o urmeze în șase minute. În 14 din cele 19 studii care au evaluat capacitatea fizică, pacienții au prezentat o îmbunătățire a parametrilor după ce au făcut exerciții fizice. Douăsprezece dintre studii au evaluat rezistența, cu toate îmbunătățirile după intervenția exercițiilor.Nouă dintre studii au constatat că exercițiile au îmbunătățit capacitatea pacienților de a-și exercita abilitățile de bază, cum ar fi staționarea într-o poziție așezată, atingerea obiectelor sau menținerea echilibrului. Aceste aptitudini sunt importante deoarece contribuie la prevenirea accidentelor și le permit oamenilor să își păstreze capacitatea de a-și îndeplini sarcinile în viața de zi cu zi. “Pacienții spun că nu vor să fie o povară pentru familia lor. Exercițiile fizice îi pot ajuta să-și mențină independența”, spune Dittus. Sportul este o oportunitate de a face ceva pentru tine, conchide cercetătorul. (Oncopedia.ro)