Mamografia este cel mai important examen în stabilirea unui diagnostic de cancer de sân și acestă examinare trebuie făcută periodic după o anumită vârstă. Institutul Oncologic din Cluj va demara începând cu anul viitor un amplu program de screening la nivel regional.

Citește și capitolele prevenție și diagnostic referitoare la cancerul de sân

Medicul Florian Nicula, coordonatorul programelor de prevenție din Cluj declara săptămâna trecută: “Am semnat deja un contract cu fondurile europene structurale de formare de personal pentru programele de screening, inclusiv pentru cancerul de sân. Se vor forma tehnicieni, radiologi, clinicieni, asistente; în premieră se vor forma în comunităţi echipe de suport pentru cazurile depistate; deoarece o mare problemă pe care o avem în momentul de faţă – poate cea mai importantă de rezolvat – este starea şi soarta pacienţilor noştri după ce părăsesc instituţia unde au făcut tratamentul.

Încă nu avem o unitate mobilă care să aibă mamograf, dar am făcut demersuri să obţinem de la Ministerul Sănătăţii, prin împrumut de la Banca Mondială, o asemenea unitate. Programul de screening va începe, cred, în cursul anului viitor”.

Două treimi dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân au vârsta de peste 50 de ani, apariția acestei afecțiuni fiind legată de tulburările hormonale din jurul menopauzei. (Oncopedia.ro)