Ministerul Sănătății a achiziționat 8 unități mobile, complet utilate și dotate, care vor fi utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin. Una dintre unități este destinată județului Mureș pentru Spitalul Clinic Județean de Urgentă Tg-Mureș. Autospecialele vor fi livrate către 7 centre naționale, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare, să se înceapă campanii regionale de testare.

Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.), Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Institutul Oncologic Prof. ”Dr. Alexandru Trestioreanu” București și Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București.

Achiziția celor 8 unități mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate a fost realizată de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar”, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).
Aceste 8 unități vor consolida programul național de screning pentru cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

Ministerul Sănătății a demarat implementarea a 7 programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

Cele 7 programe sunt: depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului.

Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, pentru creșterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie. (Oncopedia.ro)