Revoluție în depistarea cancerului de prostată

/, Stiri medicale/Revoluție în depistarea cancerului de prostată

Medicină nucleară
Revoluție în depistarea cancerului de prostată

Cercetătorii germani de la “Charité Universitäts” din Berlin au găsit o modalitate de a diferenția cu precizie țesuturile canceroase de țesuturile sănătoase la pacienții bolnavi de cancer de prostată, utilizând medicina nucleară. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în numărul din februarie al Jurnalului de Medicină Nucleară.

Noul studiu demonstrează că valoarea maximă de absorbție standardizată (SUVmax) pe scanarea PET/CT a antigenului membranei specifice de prostată (68Ga-PSMA) Gallium-68 corelează cu expresia PSA în cancerul de prostată primar. Prin aceasta, cercetatorii au putut să genereze o distanță de SUV max pentru diferențierea tesutului prostatic canceros și benign.

 

Din cele mai bune cunoștinte, acesta a fost primul studiu care a generat un SUV max cut-off, validat prin imuno-histochimie, pentru separarea cancerului de prostată de țesutul prostatic normal de imaginile 68Ga-PSMA PET/CT “, explica Vikas Prasad, de la Charité Universitäts medizin Berlin în Germania. “Cutoff-ul nostru SUVmax poate fi folosit pentru a confirma sau a exclude cancerul de prostată cu un grad foarte ridicat de sensibilitate și specificitate”.

El a subliniat: “Anii recenți au adus progrese uriașe în biopsia imaginii pe prostată. Cu toate acestea, la mulți pacienți histopatologia poate să nu prezinte un diagnostic corect (de exemplu, dacă tumora este ratată în timpul biopsiei cu adevărat tăiate). Acesta este mai precisă mai ales în cazul cancerului de prostată multifocal, la tumori mai puțin agresive și în cazuri de prostatită sau de iradiere anterioară a prostatei, unde doar examenul RMN nu poate da localizarea corectă și gradul malign”.

Pentru studiu, s-au analizat datele a 31 de bărbați (vârsta medie a fost de 67 ani) care au suferit prostatectomii și scanări PET preoperatorii. Ambele probe de țesut prostatic canceros și benign (62 în total) au fost colorate cu anticorpi monoclonali anti-PSA. Toate leziunile canceroase au fost confirmate histopatologic. Cea mai bună valoare care a fost determinată a fost 3,15 (sensibilitate 97%, specificitate 90%).

Prasad subliniază: “Această întrerupere validată de 3,15 pentru SUVmax permite diagnosticul de cancer de prostată, cu o mare sensibilitate și specificitate, atât în boala unifocală și multifocală. El a mai spus: “Odată cu avansarea software-ului de înregistrare/segmentare a imaginii și a scanerelor PET/RMN, este destul de logic să anticipăm că în viitor imaginile PET și SUV max pe o leziune suspectă în prostate vor fi folosite pentru imagini multimodale, ghidate de biopsie de fuziune“. (Oncopedia.ro)

 

Citeste si despre DIAGNOSTIC SI INVESTIGATII IN CANCERUL DE PROSTATA

2018-02-09T10:58:51+00:00