„Începând de anul acesta, vom iniția noi programe de sănătate și activități pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali, evaluarea statusului vitaminei D pentru grupele la risc, dar și includerea de noi activități în cadrul programului național de sănătate mintală, pentru a pune în aplicare protocolul semnat de către autorități cu organizațiile din domeniu”, a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Declarația vine după ce Guvernul a aprobat Hotărârea pentru modificarea secțiunii A din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018‎ și pentru prelungirea termenului de aplicare.

“Actul normativ prevede menținerea și dezvoltarea programelor existente și introducerea unor programe și activități noi. Astfel, aplicarea prevederilor HG nr. 155/2017 va fi prelungită,  până la data de 31 decembrie 2019, printr-un  act adițional care va fi încheiat de casele de asigurări de sănătate sau direcțiile de sănătate publică cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

În cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului în regim de screening, a fost înființat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienții din grupele de risc, în regim de screening selectiv. De asemenea, actul normativ creează cadrul legal pentru organizarea unităților de specialitate în vederea implementării unor proiecte pilot. Acestea vor avea ca obiective identificarea precoce a afecțiunilor oncologice la persoanele asimptomatice și monitorizarea periodică a persoanelor cu risc înalt de a dezvolta cancer.

De altfel, depistarea cancerului în faze incipiente de boală şi reducerea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat este un obiectiv care face parte Strategia națională de sănătate 2014-2020.

Prin diagnosticarea persoanelor cu leziuni pre-canceroase sau forme inaparente clinic și trimiterea către servicii specializate de diagnostic și tratament, pentru a beneficia de asigurarea unui diagnostic în timp util și de realizarea unor intervenții curative timpurii, tratamentul este mai eficient și, de regulă și mai puțin costisitor, explică Ministerul Sănătății.

Ministrul Sorina Pintea susține că acest program va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice în România, îmbunătățirea stării de sănătate a bolnavilor și la creșterea calității vieții și a speranței de viață. (Oncopedia.ro)