Omega-3 marin este cel mai eficient împotriva cancerului mamar. Omega-3s din pește s-a dovedit a fi mai puternic decât cel din semințele de in și alte uleiuri în prevenirea cancerului, conform unui studiu al Universității din Guelph. Prof. David Ma a descoperit că omega-3 din pește este de opt ori mai eficient la inhibarea dezvoltării și creșterii tumorilor.

“Acest studiu este primul care a comparat puterea Omega-3s din plante versus Omega 3s din surse marine în ceea ce privește combaterea cancerului și dezvoltarea sa în tumorile mamare”, a spus profesorul în cadrul Departamentului de Sănătate Umană și Științe Nutriționale din SUA. “Există dovezi că ambele omega-3 de la plante și surse marine sunt folosite ca substanțe de protecție împotriva cancerului și am vrut să determinăm care formă este mai eficientă”.

Există trei tipuri de acizi grași omega-3: acidul a-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). ALA este pe bază de plante și se găsește în astfel de semințe comestibile ca semințele de in și în uleiuri, cum ar fi soia, canola și ulei de cânepă. EPA și DHA se găsesc în zona marină, cum ar fi pește, alge și fitoplancton.

 

Studiul a fost publicat în Journal of Biochemistry Nutritional și a implicat alimentarea diferitelor tipuri de omega-3 la șoareci cu o formă extrem de agresivă a cancerului de sân numită HER-2. HER-2 afectează 25 de procente de femei și are un prognostic sever.

“Șoarecii au fost expuși diferitelor tipuri de omega-3 chiar înainte de dezvoltarea tumorilor, ceea ce ne-a permis să comparăm cât de eficienți sunt acizii grași la prevenire”, a explicat Ma. Este cunoscut faptul că EPA și DHA pot inhiba creșterea tumorii mamare, dar nimeni nu a privit direct la cât de eficiente sunt aceste omega-3s, comparate, în cazul ALA.

Ma a constatat că expunerea la Omega-3 marin din sursă marină a redus dimensiunea tumorilor cu 60 până la 70%, iar numărul tumorilor cu 30%.

Cu toate acestea, prin doze mai mari de acid gras pe bază de plante s-a obținut același impact ca cel rezultat din folosirea omega-3 din surse marine, dar în cantități mult mai mici.

 

Omega-3s previne cancerul, pornind de la gene asociate cu sistemul imunitar, și ajută la blocarea căilor de creștere a tumorii, a spus Ma.

“Se pare că EPA și DHA sunt mai eficiente în acest sens. În America de Nord nu avem suficiente surse de omega-3 din fructe de mare, așa că există o oportunitate de a ne îmbunătăți dieta și de a preveni riscul de cancer la sân prin acizii grași din plante”.

Pe baza dozelor date în studiu, Ma a spus că oamenii ar trebui să consume două până la trei porții de pește pe săptămână.

Pe lângă anumite alimente care conțin EPA și DHA, suplimentele și alimentele funcționale, cum ar fi ouăle sau laptele, pot oferi efecte similare de prevenire a cancerului.

 

Următorul pas este de a investiga efectele omega-3 asupra altor forme de cancer mamar. (Oncopedia.ro)

Citeste si despre…

Preparate gustoase si sanatoase din peste