Marijuana și derivatele ei sintetice nu sunt un leac pentru cancer, dar pot crește calitatea vieții bolnavilor, mai ales acelora în faze terminale. Aceasta este opinia oncologilor și a dus la recunoașterea canabisului ca adjuvant și paleativ eficient, diferitele extracte din această plantă devenind legale în mai toate statele civilizate. Primele discuţii legate despre eventuala legalizare a canabisului au adus şi primele reacţii în sistemul de sănătate românesc. Dezbaterea a plecat de la afirmația lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, cel care  a spus că se discută despre legalizarea canabisului în România, în scopuri medicinale, “în condițiile în care mai multe țări europene au făcut acest lucru”. Din păcate Teodorovici a aruncat o piatră în baltă, fără să detalieze, fără să explice care sunt pașii de urmat în acest demers, cine sunt factorii de decizie etc. Pe de altă parte, Sorina Pintea ministrul Sănătății, declara ulterior că a evitat să pună ea însăși subiectul în dezbatere, pentru că fiul ei a fost condamnat la închisoare pentru trafic de droguri. Dar, până se lecuiesc guvernanții de pudoare, sau incompetență, zeci de mii de bolnavi sunt torturați inutil.

Dr Costin Militaru, medic generalist în București, spune că în maximum o jumătate de an ar putea avea tratamentul pe bază de canabis dacă autorităţile vor permite acest lucru. Evident, nu este singurul farmacolog român cu aceste competențe. În schimb, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea afirmă că “nu vom introduce pe piaţă ceva ilegal.” Pe de altă parte, în România bolnavii de cancer mor în chinuri în așteptarea introducerii de noi molecule pe “lista compensatelor”, li se refuză să facă parte din studii clinice, nu pot să deconteze servicii medicale în străinătate, aceleași servicii care nu pot fi asigurate în spitalele românești.

Din 2005 în România se poate cultiva legal canabis. Dar numai în scopuri industriale, culturi în câmp deschis. Cei care vor să planteze canabisul în scopuri medicinale trebuie să obţină, pe lângă avizul de la Ministerul Agriculturii, şi aviz de la ministerul Sănătăţii. Costin Militaru a declarant pentru Digi24 că încearcă de trei ani să convingă autorităţile să îl lase să aibă o plantaţie de canabis medicinal: “Dacă mâine mi se dă voie să încep, de mâine în 6 luni producem extracte de cannabis în România. Extractul de canabis e scumpuţ – preţul pe piaţa europeană este undeva la 450-500 de lei gramul.”

Chiar dacă planta este folosită în scopuri medicinale în mai multe locuri din lume, pentru cei doi compuşi chimici, THC şi CBD, efectele concrete asupra sănătăţii nu sunt încă cunoscute şi nici documentate complet. “În momentul în care există dezechilibre foarte mari ale raportului de THC şi CBD pe care noi îl producem în organism apar diverse boli. Aducând aceste produse din exterior nu facem decât să reechilibrăm acest sistem”, explică Costin Militaru.

“Nu trebuie să ne imaginăm că de mâine se legifereaza canabisul medicinal mergem la farmacie și îl cumpărăm ca pe o aspirină”, ne lămurește Radu Tincu, medic primar ATI toxicologie: „Aici sunt foarte multe discuții contradictorii. Unele atestă eficacitatea, altele o infirmă”.

Bolnavi care “încalcălegea

Chiar şi în lipsa unei legi care să reglementeze consumul de canabis în scopuri medicinale, în România sunt pacienţi care s-au tratat cu substanţe pe bază de canabis. Lucian a fost diagnosticat în 2009 cu cancer testicular, cu metastaze la plămâni şi gât. Medicii i-au recomandat şase cicluri de chimioterapie. Spune că la al patrulea, corpul nu îi mai rezista: „Nu puteam să încalţ nimic, mergeam învelit în cearşaf umed că aveam picioarele foarte umflate, abdomenul era foarte umflat, capul la fel, eram foarte slăbit şi mă gândeam la orice numai să continui nu. Am aflat de la nişte prieteni că există acest tratament cu ulei de canabis medicinal. Şi am mers în Cehia unde era deja legal”. De acolo şi-a cumpărat ulei de canabis şi, după doar trei zile, spune că a început să se simtă mai bine: “Imediat am început să mănânc, să mă ridic în picioare şi am putut să îmi continui celelalate două cicluri de chimioterapie”.

Sorina Pintea:  “Mi-a fost greu să încep discuția despre canabisul medicinal pentru că fiul meu a fost condamnat pentru trafic de droguri

Sorina Pintea a mărturisit de ce a ezitat să deschidă subiectul legalizării canabisului în scop medicinal. Acum 7 ani, fiul său a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de droguri şi îi era teamă că acest subiect va fi interpretat, citează Digi24.

Ministrul Sănătăţii s-a spovedit pe subiect la un eveniment de Ziua Epilepsiei, unde părinţii copiilor bolnavi vorbeau despre temerile pe care le-au avut când au aflat de boala copiilor lor şi de faptul că sunt judecaţi de ceilalţi. Pintea spune a făcut această declaraţie pentru a-i încuraja.

Sorina Pintea ministrul Sănătăţii: „Cu toate că mi-a fost greu dintr-un anumit punct de vedere, am deschis inclusiv acea dezbatere despre canabisul medicinal, foarte bun în anumite forme de epilepsie. Mi-a fost foarte greu să încep această discuție pentru că fiul meu a fost condamnat pentru trafic de droguri şi putea fi interpretată povestea asta în fel şi chip. Dar dincolo de orice speculaţie, pe mine și pe cei din jurul meu ne interesează pacienţii”.

Ţările în care de marijuana medicinală este legală

Marijuana în scopuri medicinale este legală de mai multi ani în mai multe țări din Europa, precum în Cehia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia. Altele încă fac testări. Canabisul medicinal nu este încă legal în Franţa, însă Agenţia naţională a medicamentelor va testa anul acesta fezabilitatea şi utilitatea folosirii lui în scopuri terapeutice. Primele concluzii sunt aşteptate la finalul anului 2019. Italia, în schimb, a legalizat parţial folosirea canabisului în scop medicinal. În Spania, Portugalia şi Olanda se poate consuma şi în scop recreaţional. Dacă statul ar legaliza folosirea de canabis medicinal, în România, substanţa s-ar putea produce la jumătate din preţul la care se găseşte în străinătate. (Oncopedia.ro)