Durvalumab crește rata de supraviețuire pentru cancerul pulmonar non-microcelular avansat la pacienții care beneficiază concomitent de chimioterapie și radioterapie. Durvalumab (Imfinzi) este singura terapie biologică utilizată în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular, stadiul III, nerezecabil, la pacienții care beneficiază concomitent de chimioterapie și radioterapie (CRT), care determină un răspuns susținut timp de 3 ani, prin creșterea ratei de supraviețuire. Rezultatele studiului clinic de fază III PACIFIC-2 au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică 2019.

Tratamentul concomitent durvalumab și CRT determină o rată de supraviețuire de 57%, semnificativ mai mare decât grupul care a primit doar chimioterapie și radioterapie, unde rata de supraviețuire a fost de 43,5%.

Jhanelle Gray, MD, Director al Departamentului de Cercetare în Oncologia Toracica, Centrul Moffitt, Tampa, Florida este unul dintre investigatorii din cadrul studiului PACIFIC-2.

“În trecut, pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular nerezecabil, în stadiul III, aveau o rată de supraviețuire de 15-30% la 5 ani. Este remarcabil să vedem că mai mult de jumătate dintre pacienții tratați în regimul PACIFIC au supraviețuit după 3 ani de terapie,” afirmă Jhanelle Gray.

20% dintre participanții din grupul de tratament cu Imfinzi au prezentat reacții adverse, 15,4% părăsind studiul din cauza acestora. Profilul de siguranță și tolerabilitate pentru Imfinzi include următoarele efecte adverse, în ordinea descrescătoare a frecvenței:

  • tuse ( 35,2% vs. placebo, 25,2%);
  • fatigabilitate (24,0% vs. placebo, 20,5%);
  • dispnee (22.3% vs.  placebo, 23.9%).

Despre durvalumab

Durvalumab este un anticorp monoclonal care împiedică legarea receptorului PD-L1 de PD-1 și CD20 și permite astfel acțiunea răspunsului imun al organismului împotriva celulelor canceroase. (Oncopedia.ro)